Könnyek között távozott az új kihívó, aki megszorongatta Djokovicsot

Novak Djokovics hatalmas küzdelemben, sőt kínok árán legyőzte a kanadai Denis Shapovalovot, így bejutott a wimbledoni tenisztorna döntőjébe, azaz egyetlen mérkőzésre van attól, hogy befogja Roger Federert és Rafael Nadalt a Grand Slam-tornagyőzelmek számában. A fináléban az olasz Matteo Berrettini lesz az ellenfele.

N. M.
2021. 07. 09. 20:32
Djokovic
Djokovics boldogan játszik Szerbiáért Fotó: Europress/AFP/Glyn Kirk
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rosszul kezdődött a meccs Djokovicsnak. Az első játszmában 1:1-nél máris elvesztette az adogatását. 5:4-nél Shapovalov a szettért adogatott, a szerb világelső ekkor azonban visszabrékelt, majd 6:6 után a rövidítést már roppant simán, 7-3-ra megnyerte.

A második játszma is szorosan alakult, Djokovics ismét lélektanilag fontos pillanatban, 5:5-nél brékelt. Úgy, hogy 15-0-nál a kanadai elrontott egy viszonylag könnyű röptét, s a kiélezett helyzetet ismét a rutinos szerb bírta jobban idegekkel. A játszmalabda is szimbolikus volt. Djokovics szerváját Shapovalov a hálóba ütötte, ám a vonalbíró outot kiáltott. Djokovics sólyomszemmel visszanézette a szervát, s bizony a labda csípte a vonalat, így övé lett a poén és vele a szett.

Az eset után Shapovalov kiakadt, veszekedett a főbíróval. Azt magyarázta, a kiáltás megzavarta, de nem volt igaza, a labda már a hálóban landolt, amikor a vonalbíró megszólalt.

Azt gondolhattuk, a 22 éves kanadai ettől elveszti az összpontosítást, de nem így történt, a harmadik szettben is összeszedetten teniszezett. Két adogatójátékot is megfordított brékhátrányból – Djokovicsnak előbb három, majd két bréklabdája is volt –, nem engedte előnybe kerülni a világelsőt. 5:5-nél aztán ismét kritikus helyzetbe került, adogatóként 0-30 volt az állás a szerb javára. Újabb bréklabda következett, ezt hárította Shapovalov, a következőt viszont már nem. Djokovics 6:5-nél a mérkőzésért, a döntőbe jutásért adogatott, s persze nem remegett meg a keze.

A szerb világelső győzött, hetedszer finalista Wimbledonban, s egy meccs választja el attól, hogy befogja Roger Federert és Rafael Nadalt, akik 20-20 GS-torna-sikerrel állnak az örökrangsor élén.

Shapovalov könnyek között hagyta el a centerpályát.

 

Djokovics pedig úgy ünnepelt, mintha már megnyerte volna a versenyt.

Érthetően. Eddigi legkeményebb összecsapását vívta idén Wimbledonban, megkockáztatjuk, a döntő sem lesz ennyire nehéz.

– Nagyszerűen játszott, talán jobban is, mint én, ám a fontos pillanatokban én jobban megőriztem a hidegvéremet, és sikerült hibára kényszerítenem őt. De messze nem volt sima meccs, noha három szettben dőlt el. Nagyon szoros volt – méltatta az ellenfelét Djokovics és mutatott rá a különbségre, majd a közönséget szórakoztatta, s persze nem felejtette el megjegyezni, hogy Wimbledon a kedvenc versenye.

Berrettini lesz Djokovics ellenfele a döntőben

A másik mérkőzésen Matteo Berrettini viszonylag simán felülmúlta a torna meglepetésemberét, a lengyel Hubert Hurkaczot, aki a negyeddöntőben kiverte Roger Federert. A világranglistán kilencedik, 25 éves olasz játékos pályafutása eddigi legnagyobb eredményét érte el, Wimbledonban korábban még a legjobb nyolc közé sem jutott be, s egyetlen Grand Slam-tornán sem szerepelt a fináléban.

Úgy érezzük, hogy a döntőben Djokovics nyerni fog, ám Shapovalov idővel – akár már a US Openen – az új generáció legveszélyesebb játékosa lehet. A most nyújtott teljesítménye alapján mindenképpen.

Wimbledon, férfi egyes, elődöntő:

Berrettini (olasz, 7.)–Hurkacz (lengyel, 14.) 6:3, 6:0, 6:7 (3-7), 6:4

Djokovics (szerb, 1.)–Shapovalov (kanadai, 10.) 7:6, 7:5, 7:5

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.