Döbbenetes szám: megvan Lewis Hamilton 100. pole pozíciója

Pályafutása 100. pole pozícióját elérve Lewis Hamilton, a Mercedes címvédő és hétszeres világbajnok brit versenyzője nyerte a Formula–1-es Spanyol Nagydíj szombati időmérő edzését, így a vasárnapi futamon ő rajtolhat majd az élről. Hamilton mellől Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője kezdheti majd meg a versenyt, míg a harmadik rajtkocka Hamilton csapattársáé, a finn Valtteri Bottasé lett.

Magyar Nemzet
2021. 05. 08. 16:40
null
Forrás: Twitter/Formula 1
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Formula–1-es világbajnokság negyedik állomásán, a barcelonai Spanyol Nagydíjon az első szabadedzésen Valtteri Bottas (Mercedes), a másodikon (Mercedes) volt a leggyorsabb, megelőzve csapattársát, szombaton azonban a harmadik tréningen (Red Bull) jegyezte a legjobb köridőt. A holland pilóta mögött Hamilton végzett a második helyen, majd a két Ferrari következett, Charles Leclerc és Carlos Sainz, Bottasnak ezúttal be kellett érnie az ötödik hellyel.

Ilyen felvezetéssel indult az időmérő, és a hétszeres világbajnok, a pontversenyben most is vezető Lewis Hamilton másodszor ugorhatott neki, hogy begyűjtse a 100. pole pozícióját. A kilencvenkilencediket három hete az Emilia-Romagna Nagydíjon könyvelhette el Imolában, a múlt hét végén azonban a Portugál Nagydíjon az időmérőn „csak” második lett Bottas mögött. Hogy aztán a futamot már ő nyerje meg Portimaóban.

Barcelonában, azaz egészen pontosan a tőle mintegy tizenöt kilométerre északra található Circuit de Catalunya elnevezésű versenypályán a kvalifikáció első szakaszában Cunoda Juki (Alpha Tauri), Kimi Räikkönen (Alfa Romeo), Mick Schumacher (Haas), Nicholas Latifi (Williams) és Nyikita Mazepin (Haas) búcsúzott. A Q2-ben Lance Stroll (Aston Martin), Pierre Gasly (Alpha Tauri), Sebastian Vettel (Aston Martin), Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo) és Geroge Russell (Williams) számára ért véget az időmérő. Ez egyszersmind azt jelentette, hogy a Q3-ba a Mercedes, a Red Bull, a Ferrari, a McLaren és az Alpine két-két autója került. A pole pozíciót pedig Hamilton nyerte meg, és ezzel pályafutása során a századik rajtelsőségét szerezte! A vasárnapi futamon Verstappen indulhat a második, Bottas a harmadik helyről.

– Olyan ez, mint az első volt, nagyon boldog vagyok – mondta a 36 éves Hamilton; az a bizonyos első pole pozíció pedig a 2007-es Kanadai Nagydíjon jött össze neki, első Formula–1-es szezonjában a hatodik futamán a McLarennel. A Formula–1 történetében Hamilton az első versenyző, aki száz pole pozíciót ért el a karrierje során. Az örökranglistán a szintén hétszeres vb-győztes, legendás német a második 68 első rajthellyel, míg az 1994-ben tragikus körülmények között elhunyt, háromszoros világbajnok brazil Ayrton Senna a harmadik 65-tel.

A Spanyol Nagydíj rajtrácsa:

1. sor:

Lewis Hamilton (brit, Mercedes)

Max Verstappen (holland, Red Bull)

2. sor:

Valtteri Bottas (finn, Mercedes)

Charles Leclerc (monacói, Ferrari)

3. sor:

Esteban Ocon (francia, Alpine)

Carlos Sainz Jr. (spanyol, Ferrari)

4. sor:

Daniel Ricciardo (ausztrál, McLaren)

Sergio Pérez (mexikói, Red Bull)

5. sor:

Lando Norris (brit, McLaren)

Fernando Alonso (spanyol, Alpine)

6. sor:

Lance Stroll (kanadai, Aston Martin)

Pierre Gasly (francia, Alpha Tauri)

7. sor:

Sebastian Vettel (német, Aston Martin)

Antonio Giovinazzi (olasz, Alfa Romeo)

8. sor:

George Russell (brit, Williams)

Cunoda Juki (japán, Alpha Tauri)

9. sor:

Kimi Räikkönen (finn, Alfa Romeo)

Mick Schumacher (német, Haas)

10. sor:

Nicholas Latifi (kanadai, Williams)

Nyikita Mazepin (orosz, Haas)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.