Drámai hajrá Egerszegen

Az NB I 2. fordulójából elmaradt és tegnap bepótolt mérkőzésen a Ferencváros a sírból hozta vissza a győzelmet Zalaegerszegen, a többi csapat a Magyar Kupában játszott a 64 közé jutásért, és egyik élvonalbeli együttes sem esett ki.

2019. 09. 23. 11:15
null
Nguen Tokmac akrobatikus mozdulattal szerezte meg a Fradi győztes találatát Fotó: MTI/Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tekintélyes története van a Ferencváros zalaegerszegi mérkőzéseinek, ez tegnap hét évnyi kihagyás után folytatódott, mert a hazai együttes a nyárig a másodosztályban sínylődött. A két szurkolótábor remek viszonyt ápol egymással, ezúttal is békességben üdvözölték a két csapatot. A Ferencváros remek rajtot vett az Európa-ligában az Espanyol elleni 1-1-gyel, és ahogyan várható volt, Szergej Rebrov vezetőedző rotált: a barcelonai kezdőcsapatból mind­össze Dibusz, Blazic, Haratin és Zubkov maradt meg.

Erre az ukrán mester a 4. fordulóban már ráfizetett, tartalékos együttese akkor 4-1-re kikapott Felcsúton – most néhány perc híján csaknem ugyanúgy járt. A Fradi ziccerig nem jutott el, Varga Roland pedig a 64. percben tizenegyesből sem talált be, a lécre bombázta a labdát. Akkor a ZTE már vezetett; az, ahogyan Ikobe parádés mozdulattal helyzetbe hozta magát két védő között a gólja előtt, a mérkőzés legszebb pillanata volt. Végül a házigazda kiengedte a kezéből a győzelmet, az utolsó öt percben két kihagyást kihasználva a Ferencváros két csereként beállt játékos, Leandro és Nguen találataival megfordította az eredményt – ugyanakkor a hazai kapusba csúnyán beleszáló Bolit „elfelejtette” kiállítani a játékvezető.

NB I, 2. forduló (elmaradt mérkőzés): ZTE–Ferencváros 1-2 (1-0), Zalaegerszeg, 11 500 néző, jv.: Solymosi. Gól: Ikoba (44.), illetve Leandro (87.), Nguen (92.)

Nguen Tokmac akrobatikus mozdulattal szerezte meg a Fradi győztes találatát
Fotó: MTI/Varga György

Nem hibáztak a favoritok

A ZTE és a Ferencváros szerdán játszik majd a Magyar Kupában a 64 közé jutásért, a többi csapat ezen a hétvégén esett ezen túl. Mind a tíz első osztályú csapat továbbjutott, tanulság azonban akadt. A Hévízen 6-0-ra győzött Mezőkövesd vezetőedzőjének, Kuttor Attilának ezúttal a mentalitás volt fontos, az, hogy játékosai a gyengébb ellenféllel szemben is végig hajtottak, így elégedett velük. A Kaposvár Soltvadkerten nyert fölényesen, Waltner Róbert edző azonban futóedzést rendelt el a futballistáinak, mert szerinte lazsáltak, a szünet után nem érződött, hogy minden nap edző profik játszanak a héten három-négyszer gyakorló amatőrök ellen.

Meg lehet nézni a bajnoki tabellán, hol tart a Mezőkövesd és hol a Kaposvár.

Az NB I-es csapatok eredményei: Dunaharaszti (NB III)–Bp. Honvéd 1-7, Érd (NB III)–Diósgyőr 0-1, Sárvár (NB III)–Debrecen 0-3, Bonyhád (megye I.)–Puskás Akadémia 0-5, Putnok (NB III)–Paks 0-5, Hévíz (NB III)–Mezőkövesd 0-6, Soltvadkert (megye I.)–Kaposvár 0-4, Hatvan (NB III)–Újpest 0-2, Eger (NB III)–Mol Fehérvár 2-4, Pilis (megye I.)–Kisvárda 0-1.

Bronzba öntött Aranyfej

Idehaza Kockának becézték, Barcelonában Aranyfej néven tisztelték a futballtörténelem legjobban fejelő, de lábbal is akrobatikus mutatványokra képes csatárát, a 68 válogatott mérkőzésén 75 gólt szerző legendás jobbösszekötőt, Kocsis Sándort. „Kocka” 17 éves korától szíve csapatában, a Ferencvárosban, 1950 és 1956 között a Budapesti Honvédban, 1958 után a Barcelonában ontotta a gólokat, s az 1954-es világbajnokságon 11 találatával gólkirály lett. Negyvenkilenc évesen kiesett egy barcelonai kórház harmadik emeleti ablakából, s 2012-ig a katalán fővárosban volt a nyugvóhelye, mígnem hét éve, 83. születésnapján a Szent István-bazilika altemplomában helyezték örök nyugalomra.

A kilencvenedik születésnapján pedig bronzba öntve hazatért szeretett klubja, a Fradi stadionja, a Groupama Aréna elé. Lelkes Márk remekbe szabott, élethű szobrának szombati felavatásán Kocka két gyermeke, Sándor és Alíz is ott volt; Tarlós István főpolgármester, Szabó Tünde sportért felelős államtitkár és Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője és a Magyar Sportújságíró-szövetség elnöke méltatta a mitikus csatár életpályáját. (Ch. Gáll)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.