Egy félidőt bírt a Fehérvár

Félidőben vezetett a Mol Fehérvár a Standard Liége otthonában az Európa-liga selejtezőjének rájátszásában, de végül két tizenegyesgóllal a hazai csapat győzött 3-1-re csütörtök este. Ezzel a magyar klub számára véget ért a nemzetközi szereplés, a belgák jutottak be a sorozat csoportkörébe.

2020. 10. 01. 22:49
null
Nikolics Nemanja gólja nem volt elég a sikerhez Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tudták, hogy veszélyes ellenfél a Fehérvár. Philippe Montanier, a Standard Liége edzője szinte bocsánatot kért azért, mert korábban azt nyilatkozta, hogy a Fehérvár–Reims párharcból a francia elsőosztályú csapatot szeretné elkerülni. – Most már azt mondom, mégis velük játszanánk, ha lehetne – korrigálta magát a belga csapat edzője. De nem lehetett: a Reims helyett a Fehérvár érkezett meg a Maurice Dufrasne Stadionba.

És ha már ott járt, akkor azt csinálta, amihez a legjobban ért: stabilan védekezett és gyors kontrákból veszélyeztetett. Márton Gábor edző a Kovácsik – Bolla, Muszliu, Fiola, Stopira – Nego, Houri, Nikolov, Hangya – Nikolics, Petrjak tizenegyet küldte pályára. A Standard kezdője így nézett ki: Bodart – Fai, Vanheusden, Laifisz, Gavory – Raskin, Bokadi, Amallah, Cimirot – Carcela, Muleka.

Hiába voltak tisztában a belgák azzal, hogy Mártonék gyors ellentámadásokból próbálnak zavart okozni a védelmükben, a meccs elején egy ilyen szituációból került bajba a Standard Liége. Fiola a saját tizenhatosa előterében szerzett labdát, majd mindössze három passzal lerohanta ellenfelét a Fehérvár. A végén Houri ziccerben ugratta ki Nikolicsot, aki idénybeli nyolcadik találkozóján a nyolcadik gólját szerezte. Tegyük hozzá, a szerencse sem ártott a vezető találathoz. Houri passzába belelépett az egyik védő, de eljutott Nikolicshoz a labda, akinek a lövésébe a kapus beleért, de hárítani nem tudott.

Nikolics Nemanja gólja nem volt elég a sikerhez
Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand

A Standard mezőnyfölényben volt, de hiába. A mérkőzés előtt a klub korábbi edzője, Bölöni László egy hasonlattal élt: a labdabirtoklási fölény olyan, mint amikor egy bálban valaki egész este udvarol egy lánynak, akit végül egy haverja kísér haza. Úgy tűnt, itt a Fehérvár lehet az a „haver”: egy újabb gyors kontrából megduplázhatta volna az előnyt Márton csapata a 35. percben. Nikolics passzából Petrjak nagy helyzetben nem tudott gólt szerezni. Ezt csak a szünet után bánhatták igazán a fehérváriak. A Standard felpörgött, néhány perc alatt több veszélyt teremtett, mint az első félidőben összesen, és ennek az 51. percben meglett az eredménye: Gavory átlövését Kovácsik nem tudta hárítani. 358 perc után először kapott gólt a magyar kapus az El-selejtezőkön.

A Fehérvár következő kapott gól nélküli szériája nem tartott ilyen sokáig: Muszliu szabálytalankodott a tizenhatoson belül egy szöglet után, így a 77. percben tizenegyesből vette be Kovácsik kapuját Amallah, és ezzel már a Standard vezetett 2-1-re, majd egy újabb – ezúttal vitatható – büntetőből 3-1 lett a vége. Ráijesztett a Fehérvár a Standard Liége-re, bizonyította, hogy veszélyes ellenfél, de az esélyesebb belgák jutottak be az Európa-liga csoportkörébe.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.