Elek Gábor hallani sem akar a bajnoki címről

Az FTC-Rail Cargo Hungaria szerdán 31-22-re legyőzte a Győri Audi ETO-t, és nagy lépést tett a trónfosztás felé. Elek Gábor hitetlenkedve ünnepelte a sikert.

2021. 05. 06. 8:00
Elek Gábor csapata ünnepel
Tizenöt éve nem látott bravúrt ünnepelt a Fradi Fotó: Kurucz Árpád

Az FTC-Rail Cargo Hungaria szerdán 31-22-re legyőzte a Győri Audi ETO-t, és nagy lépést tett a trónfosztás felé. Elek Gábor hitetlenkedve ünnepelte a sikert.

– Nem nagyon tudom elhinni ezt az eredményt, hogy ilyen létezik… – fogalmazott őszintén Elek Gábor, a Ferencváros női kézilabdacsapatának vezetőedzője, miután együttese 31-22-re legyőzte a Győrt, és átvette a vezetést az NB I-ben.

Kishitűség? A meccs előtt inkább reálisnak tűnt volna a hozzáállás. A Ferencváros el-elkapta az elmúlt évtizedben a világ legerősebb csapatának számító Győrt, 2015-ben a bajnoki címet, 2017-ben a Magyar Kupát meg is nyerte a Rába-partiak egyeduralma által jellemzett hosszú szezonok során. A szerdai siker előtt legutóbb három és fél éve, 2017 októberében nyerte a hazai női kézilabda legnagyobb rangadóját az FTC. Csakhogy szerdán nem volt elég a győzelem. Ahhoz, hogy ne a Győr botlására kelljen várnia a fővárosi csapatnak, hanem saját kezébe vegye a sorsát, legalább hét góllal kellett nyernie.

Elek Gábor 2007 óta a Fradi vezetőedzője. Azóta pedig egyszer sem láthatott olyat, hogy az ETO bármelyik hazai riválisa ellen ilyen nagy különbségű vereséget szenved. Erre ugyanis legutóbb 2006. február 4-én volt példa. Akkor a Dunaferr otthonában is éppen kilenc góllal kapott ki a győri csapat. Nem volt tehát véletlen a ferencvárosi szakvezető hitetlenkedése, ahogy az sem, hogy a másik oldalon is hasonló jeleket lehetett felfedezni.

Tizenöt éve nem látott bravúrt ünnepelt a Fradi Fotó: Kurucz Árpád

– Nyilvánvalóan nem erre számítottam – fogalmazott Danyi Gábor, a Győrtől az idény végén távozó vezetőedző, akinek ezenkívül is volt egy árulkodó félmondata, amikor az ellenfelet dicsérte. – Támadásban nagyon okosan, türelmesen játszottak, nem volt ellenszerünk.

Danyi Gábornak nem volt ellenszere. Hat perccel a vége előtt kilencgólos hátrányban volt a Győr, amikor az FTC időt kért. Ekkor egy nagy hajrával az ETO még visszadolgozhatta volna magát a számára megfelelő hatgólos hátrányig. Mégis, alig tíz másodperc telt el, és a játékosai már a pályán várták az ellenfelet, akik ellenben még bőven hallgatták Elek Gábor intelmeit. Akár Danyinak nem volt mondanivalója, akár a játékosai nem voltak rá kíváncsiak, ez semmiképpen sem mutatott jól.

Danyi Gábor tehetetlen volt Fotó: Kurucz Árpád

Amikor a női válogatottnál úgy döntöttek, hogy Elek Gábor lesz a szövetségi kapitány és Danyi Gábor a segédedző, az volt a valószínűbb, hogy az – akkor még csak remélt, azóta kivívott – olimpiai szereplés alatt a kettejük klubpárharcaiban rendre vereséget szenvedő szakember lesz a főnök. Most viszont már az a papírforma, hogy a magyar bajnok edzője vezeti Tokióban szövetségi kapitányként a válogatottat. Igaz, Elek Gábor erről egyelőre hallani sem akar.

– Tudom, hogy mindenki erről akar kérdezni, de én nagyon nem szeretnék róla beszélni. Szó sincs arról, hogy a miénk az aranyérem, de már a kezünkben van. Innen már nagyon fájna elveszíteni, éppen ezért nem is szeretnénk kiengedni a kezünkből.

A bajnoki címhez még öt mérkőzést kell megnyernie a Fradinak, sorrendben a Boglár, az Érd, a DVSC, a Fehérvár és az MTK ellen. A Debrecen néhány hete csak két góllal kapott ki az Elek Gyula Arénában, míg a dobogóért hajtó MTK a tavalyi, be nem fejezett idényben pontot rabolt az FTC-től. Kőbe vésve tehát még nincs a fővárosi csapat elsősége, de a Győr elleni siker után a további katartikus élményekről alighanem lemondanának Ferencvárosban öt nyugodt győzelem javára.

Mi pedig bízunk benne, hogy Elek Gábort az olimpián is hallhatjuk majd úgy hitetlenkedni, mint szerdán, az Elek Gyula Arénában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.