Elzárták a Bregyó közben a földkerekség legjobb atlétáit

Tekintettel arra, hogy ma a 10. Gyulai István Memorial atlétikai Magyar Nagydíjra kerül sor – a színhely a székesfehérvári, Bregyó közi atlétikai központ –, a rendezők eleve különleges eseményre készültek, ám sajnos a koronavírus-járvány tette igazán azzá. Most először ugyanis zárt kapuk mögött versenyeznek nálunk a földkerekség legjobb atlétái (az M4 Sport közvetíti 16.45-től); s az óvatosság miatt tegnap a sajtótájékoztatót is online tartották meg.

2020. 08. 19. 7:24
World Athletics Championships - Doha 2019
Bolt nyomában a 200 méter új bajnoka Fotó: REUTERS/Dylan Martinez
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ám azt, hogy ebben az évben is parádés mezőny jött össze, jól mutatja, kik foglaltak helyet az asztalnál. Elsőként Noah Lylest kell említenünk, aki a tavalyi dohai vb-n 200 méteren és a 4x100-as amerikai váltóval is győzött, s egyike azoknak, akik az atlétikában némileg betölthetik a Usain Bolt visszavonulása után támadt űrt. De Lyles mellett megjelent három további regnáló világbajnok honfitársa: Grant Holloway (110 méter gát), Donavan Brazier (800 m) és Christian Taylor (hármasugrás), valamint a női 200-on kétszeres világbajnok holland Dafne Schippers is. Utóbbi elárulta, hogy a járvány miatt edzéslehetőség híján sokszor csak a kutyájával tudott futni, ami azért nem az ideális felkészülés velejárója. Taylor, aki nem mellékesen kétszeres olimpiai és négyszeres világbajnok, kibökte, még neki is van célja. A hármasugrás örök-világranglistáján 18,21 méterrel a második a brit Jonathan Edwards (18,29 méter) mögött, és szeretne itt is az első helyre kerülni.

Lyleshez volt egy „kötelező” kérdés. Még júliusban, amikor egy különleges versenyen a világ több pontján egy időben futottak 200 métert, ő Bradentonban a rendezők hibájából csak 185 méteren száguldott végig, így hiába jelent meg az eredményjelzőn 18,90 másodperc, utóbb kiderült, hogy mégsem javította meg Bolt 19,19-es világcsúcsát. Amit ép ésszel nem is hihettünk. Nos, Lyles elárulta, ő sem gondolta egy pillanatig sem, hiszen hatalmas szembeszél fújt, emberfia nem futhatott volna olyan időt. Azt azért megjegyezte, unja már, hogy állandóan erről kérdezgetik… Azt sem tagadta, hogy szerepelni nagyon szeret, igyekszik szórakoztatni a közönséget. Nos, ezt ma nézők híján nem teheti meg, így beérné azzal, ha 100 méteren megjavítaná a 9,86 másodperces egyéni csúcsát.

a 200 méter regnáló világbajnoka. Dohában a frizurájával is igyekezett kitűnni
Fotó: REUTERS/Dylan Martinez

A sajtótájékoztatón kiderült, hogy vb-bronzérmes kalapácsvetőnk, Halász Bence is egyéni rekordra tör: az eddigi legjobbja 79,88 méter, és eltüntetné azt a tizenkét centit, ami elválasztja a 80 métertől.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.