Håland egy meccsen kilenc gólt lőtt, mégis bosszankodott

Előbb megválasztották a világ legjobb 21 év alatti labdarúgójának, amit a Bundesligában mesternégyessel ünnepelt meg, majd kedden a Bajnokok Ligájában folytatta a gólgyártást, és ezzel újabb rekordot döntött meg. Tehetségének és munkamoráljának köszönhetően egészen elképesztő számokat produkál klubjában és a norvég válogatottban is. Íme, Erling Braut Håland, aki sokak szerint egyszer akár Lionel Messi és Cristiano Ronaldo örökébe is léphet.

2020. 11. 26. 13:00
Borussia Dortmund v Club Brugge
Kedden "csak" duplázott Fotó: EPA/LARS BARON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Napjainkra talán nincs olyan személy a futball szerelmesei között, aki ne hallott volna Erling Braut Hålandról, hiszen – egészen aprócska túlzással élve – nincs olyan hét, amikor neve ne tűnne fel legalább egyszer a gólszerzők között. A Dortmund csillaga édesapja, a korábban norvég válogatott labdarúgó Alf-Inge Håland irányítása mellett megfontolt átigazolásokkal, lépcsőnként haladva indult el a hírnév felé.

– Erling mindig szerencsés volt, kiváló edzői és csapattársai voltak. Folyamatosan tanul. Szeret gólokat lőni, de sokat fejlődött a támadások felépítésében is. Ez nem egy különleges pillanatról szól, muszáj sokat és keményen dolgoznia, és olyan csapatoknál kell építeni a jövőjét, amely lehetőséget ad a fiatal játékosoknak is, hogy játszanak – magyarázta Alf-Inge Håland.

Tripla az első BL-meccsen
Fotó: REUTERS/Leonhard Foeger

Ezek nem csupán szép szavak, Hålandék nem engedtek a nagyobb klubok csábításának. Amikor úgy ítélték meg, hogy itt az ideje a norvég Moldéből való távozásnak, 2019 januárjában a topligák helyett az osztrák Bundesligában szereplő RB Salzburgot választották. Erling végül kevesebb játéklehetőséget kapott Ausztriában a tavaszi futballszezonban, mint azt előzetesen remélték, mivel csapattársa, Munas Dabbur élete formájában játszott. Az akkor 18 éves norvég csupán öt mérkőzésen kapott lehetőséget, azokon egy gólt lőtt, de játékával meggyőzte Jesse Marsch mestert, hogy a kezdőcsapatban a helye.

Így is lett, 2019 őszén már 22 meccset kapott, 28 találattal hálálta meg a bizalmat. A ligában valaha volt legfiatalabbként megkapta az év játékosa címet. Bármennyire fájt a Salzburgnak, ekkor már a klub vezetősége is tudta, hogy nem tarthatja meg csillagát. Håland 2019 telén Dortmundba tette át székhelyét, ahol azóta 31 tétmeccsen 33 gólt termelt.

A Bajnokok Ligájában – még osztrák színekben – az első mérkőzésén mesterhármassal mutatkozott be, a Genk 6-2-es legyőzéséből alaposan kivette a részét. Azóta sem vett vissza a tempóból, debütáló évében, a 2019/20-as kiírásban nyolc pályára lépése alkalmával összesen tízszer volt eredményes, idén pedig négy csoportmérkőzésén hat gólnál jár. Ezzel pedig olyan legendákat előzött meg a BL góllövőinek örökrangsorában, mint Ronaldo (nem Cristiano, hanem de Lima), aki támadóként hat év alatt tizenhárom találatig jutott, Hålandnak másfél alatt jött össze tizenhat. Nála gyorsabban senki sem érte el ezt a számot. Összehasonlításképpen: a „másik” Ronaldo hetedik idényében, 53 meccsen hozott össze tizenhat gólt. Ha pedig Lionel Messit vesszük górcső alá, neki az ötödik BL-idényéig és harmincadik fellépéséig kellett várnia tizenhatodik találatára. (A Bajnokok Ligája selejtezőiben lőtt gólokat egyik játékosnál sem vettük figyelembe.)


Fotó: EPA/LARS BARON

A fiatal játékos példaképként tekint Zlatan Ibrahimovićra és Cristiano Ronaldóra. Håland nemcsak a két sztártámadó önbizalmát „koppintotta”, hanem Ronaldo munkamorálját is. Az ötszörös aranylabdásról már több csapattársa is nyilatkozta, hogy az edzéseken nem ismer lehetetlent, mindig elsőként érkezik, és utolsóként távozik. Roman Bürki, Håland dortmundi csapattársa szerint a norvég elhivatottsága is ehhez hasonlít.

– Rendben van a srác, tudja mit kell tennie. Erling igazi profiként áll hozzá a játékhoz. Mindig az elsők között érek oda az edzésekre, de ő már ott van előttem. Sőt, még a szabadnapjain is kimegy a pályára gyakorolni. Tudja, hogy mi fontos és hasznos neki.


Fotó: EPA/Stian Lysberg

Mi sem bizonyítja Håland sikeréhségét és elhivatottságát jobban, mint egy történet a tavalyi U20-as világbajnokságról. Válogatottbeli csapattársa, Eman Markovic idézte fel a Honduras elleni mérkőzést, amelyen Norvégia egy félidő után 5-0-ra vezetett, Håland mesternégyest szerzett, mégis bosszúsnak tűnt az öltözőben.

– Mi a baj? – kérdezte társát Markovic.

– Kihagytam az egyik helyzetem – válaszolta Håland.

A felnőtt válogatottban 2019 szeptemberében mutatkozott be, hét mérkőzésen hat gól a mérlege.

Úgy tűnik, a fiatal csatár soha nem tud betelni góljaival, legalábbis erre utal a találkozó végén kettejük között elhangzott beszélgetés.

– Most már boldog vagy?

– Nem! Ha egy góllal többet lövök, akkor meglett volna a tíz.

Érthető a csalódottság, hiszen a második játékrészben Håland „mindössze” ötször talált be, tehát összesen kilencszer, csapata pedig 12-0-ra győzött. A játékos kilenc góljával az ifi vb gólkirályi címét is megszerezte, pedig Norvégia már a csoportkörben elvérzett. Talán nem véletlen, hogy így nyilatkozott róla korábbi salzburgi csapattársa, Maximilian Wöber: – Teljesen őrült, de ez teszi őt kimagaslóan jóvá.

Igaza lehet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.