Erling Håland mesternégyessel ünnepelte a Golden Boy-díjat

Félidőben érett a meglepetés, a Hertha hazai pályán 1-0-ra vezetett a Dortmund ellen, a vége azonban Erling Håland eddigi legjobb Bundesliga-meccsének köszönhetően 5-2-es vendégsiker lett a Bundesliga 8. fordulójában. Gulácsi Péter és Willi Orbán Lipcséje ikszelt Frankfurtban.

Magyar Nemzet
2020. 11. 21. 22:35
Bundesliga - Borussia Dortmund v SC Freiburg
A norvég gólgép ára exponenciálisan nő Fotó: Leon Kuegeler Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma délelőtt hozta nyilvánosságra a Tuttosport, hogy Erling Hålandot választották 2020 legjobb 21 éves aluli labdarúgójának, azaz idén ő kapta meg az olasz lap által alapított Golden Boy-díjat. A húszéves norvég csatárt feldobhatta a hír, ugyanis négy gólt szerzett a Hertha otthonában, amivel az eddigi legjobb Bundesliga-meccsét teljesítette. Igazság szerint egy mérkőzésen ennyi találatot csak kétszer jegyzett pályafutása alatt: 2018-ban még a Molde játékosaként a Brann ellen szintén négyszer volt eredményes, 2019-ben pedig az U20-as világbajnokságon, amelyen Honduras ellen kilenc gólt szerzett.

Szüksége volt a Dortmundnak Håland bravúrteljesítményére, félidőben ugyanis még a Hertha vezetett 1-0-ra. Hiába támadtak többet a vendégek, a 33. percben Matheus Cunha lövése után Bürki kapujának jobb oldalában kötött ki a labda, így némi meglepetésere a berliniek vonultak előnnyel a szünetre.

A folytatásban aztán Håland felszívta magát, a második félidő első öt percében gyorsan megfordította az állást. Előbb Emre Can beadására érkezett szépen középen és továbbított a kapuba a 47. percben, majd a tizenhatos vonaláról lőtt gólt az 49.-ben Julian Brandt passza után.

Ezután a Hertha kissé megzavarodott, a 62. percben pedig Håland már mesterhármast ért el, miután egy szép szóló végén góllal fejezte be az akciót. Ebben az időszakban már szinte felborult a pálya, a Dortmund 61 százalékban birtokolta a labdát. Az, hogy hamarosan, egész pontosan a 70. percben tovább nőtt a vendégek előnye, szinte törvényszerű volt, csak az nem, hogy ezúttal a norvég csatár helyett Raphaël Guerreiro lesz a gólszerző.

A 79. percben tizenegyeshez jutott a Hertha, amelyet Cunha értékesített, de a berlinieknek még idejük sem volt örülni a szépítésnek, mert a középkezdés után egyből újabb gólt kaptak. Egy szép összjáték végén a 17 éves adott gólpasszt a 20 éves Hålandnak még mindig a 79. percben. A Dortmund friss Golden Boy-díjasa a mai négy góljával máris ott liheg nyakán a Bundesliga góllövőlistáján, amelyen a lengyel 11 találattal az első, Håland tízzel a második.

A Bundesliga másik szombat esti mérkőzésén az RB Leipzig hátrányból kiegyenlítve 1-1-es döntetlent játszott az Eintracht Frankfurt otthonában. A hazaiak az első félidő hajrájában Barkok góljával szereztek vezetést, miután a lipcseiek középső védője, Dayot Upamecano csúnyán alászaladt egy felívelt labdának, pedig kiszolgáltatott helyzetbe került. A francia játékosnak nem az első nagyobb hibája volt ez mostanában, félidőben le is cserélték, érkezett a helyére. Szünet után Yussuf Poulsen góljával egyenlített a Leipzig.

Bundesliga, 8. forduló:

Szombat

Bayern München–Werder Bremen 1-1

Bielefeld–Leverkusen 1-2

Schalke–Wolfsburg 0-2

Hoffenheim–Stuttgart 3-3

Mönchengladbach–Augsburg 1-1

Frankfurt–Leipzig 1-1

Hertha–Dortmund 2-5

Vasárnap

Freiburg–Mainz 15:30

Köln–Union Berlin 18:30 (tv: Sport 2)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.