Erős csoport sztárcsapat híján

Az orosz CSZKA Moszkvával, a bolgár Ludogoreccel és a spanyol Espanyollal került egy csoportba a Ferencváros a labdarúgó Európa-liga főtábláján. A neves sztárcsapatokat tehát elkerülte a Fradi, ami nem feltétlenül jó hír, cserébe viszont kacérkodhat a továbbjutással.

2019. 08. 31. 17:44
null
Lovrencsics a Ludogorec ellen egyszer már megállta a helyét Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már egy nap múltán is csupán történelem, hogy a Fradi a litván Suduva elleni 4-2-es győzelemmel bekerült a csoportkörbe. A csütörtöki mérkőzés természetesen bőségesen kínál témát, hosszasan lehetne értékelni a zöld-fehérek teljesítményét – akár posztról posztra haladva, akár a kritikus jeleneteket boncolgatva –, még sincs értelme. Most nincs. Az eredmény ugyanis tényleg mindent felülír a sportban, ráadásul nem lezárult, hanem most kezdődik csak igazán egy fejezet a Ferencváros történetében.

Ha mindenképpen számvetést akarunk készíteni, akkor érdemesebb a piszkos anyagiak felől közelíteni. Az FTC a Bajnokok Ligája-selejtező első három körében összesen 1,14 millió euró (376 millió forint) pénzdíjat kapott az európai szövetségtől, az UEFA-tól, az Európa-liga-főtáblára jutásért pedig további 2,92 millió eurót (964 millió forint) kaszált.

Előretekintve, a csoportkörben minden győzelemért 570 ezer eurót (188,2 millió forint), minden döntetlenért 190 ezer eurót (62,7 millió forint) fizet az UEFA. A csoportgyőztesként továbbjutó csapatok egymillió eurót (330 millió forint), a második helyen továbblépők 500 ezer eurót (165 millió forint) kapnak. Ötmillió simán, de akár hat-hétmillió euró is összejöhet. Szép summa, ám a BL-hez képest szinte aprópénz. Az UEFA a BL-selejtező rájátszásában ezért az egyetlen párharcért ötmillió eurót utal – a vesztesnek. Az első számú sorozatban a főtábla több mint az ötszörösét éri, mint az El-ben, szám szerint 15,25 millió eurót.

Mindezt nem azért foglaljuk össze, hogy viszkessen a ferencvárosiak tenyere, hanem azt alátámasztandó, hogy az Európa-liga-szerepléssel durván „csak” a befektetés – a játékosok vásárlására és fizetésére költött pénz – térül meg, busás haszonnal a Bajnokok Ligája jár, helyesebben járt volna. Erről árulkodik a Vidi – immár Mol Fehérvár FC – helyzete is: a tavalyi El-szereplés (összesen 10,5 millió eurós díjazás az UEFA-tól) gyökeresen nem változtatta meg a klub lehetőségeit.

Lovrencsics a Ludogorec ellen egyszer már megállta a helyét
Fotó: Havran Zoltán

Sajnálni persze nem kell a Ferencvárost. Ha nem is tét nélküli, de hat olyan nemzetközi mérkőzés előtt áll, amelyeken csak nyerni lehet, veszteni nem. A bevételek másik jelentős forrására, a tévéközvetítési jogokra gondolva is jó lett volna kifogni valamelyik sztárcsapatot – mondjuk a Manchester Unitedot vagy az Arsenalt –, de a főtáblán magyar klubnak nem lehet rossz a sorsolása.

A CSZKA Moszkva lehetőségeit nem lehet összehasonlítani a Ferencvároséval, az Espanyol mégiscsak a földkerekség egyik legnívósabb bajnokságának, a spanyol La Ligának az egyik tagja, a Ludogorecről pedig másfél hónapja megtanultuk, hogy durván kétszer olyan értékes a játékoskerete, mint a Fradié. Ahogy azt is, ez a különbség a pályán eltüntethető. Nem véletlen, hogy a Ferencvárost a negyedik kalapból sorsolták, de nem törvényszerű, hogy a negyedik helyen is kell végeznie a csoportban. Hazai pályán bármelyik ellenfelét meglepheti, s ami a legkevesebb, szórakoztathatja is hálás közönségét. Hasonló értelemben értékelte a sorsolást a Fradi.hu-nak az FTC kapusa is.

– Sajnálom, hogy igazi nagy sztárcsapatot nem kaptunk, de így is mindhárom ellenfél nagyon erős. Az biztos, hogy a bolgárokat fűti a visszavágás vágya, nekünk viszont jó emlékünk van róluk. Az Espanyol meccseit hétről hétre követhetjük a spanyol bajnokságban, a CSZKA az elmúlt években többször megmutatta, hogy a topcsapatoknak is komoly ellenfele tud lenni. Ebben a csoportban reális cél, hogy pontokat szerezzünk az ellenfeleinkkel szemben.

Egyetértünk.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.