Ez a kínos eredmény nagyon fájó Marco Rossi csapatának + videó

Három forduló után érdemes számvetést készíteni a 2022-es, katari labdarúgó-világbajnokság európai selejtezősorozatában, hiszen – bár erről még hajlamosak lehetünk elfeledkezni – nem csak a saját csoportunkat kell figyelnünk.

2021. 04. 01. 10:15
null
dán Forrás: Twitter/DBU
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azzal, hogy a magyar válogatott a 2020/21-es Nemzetek Ligájában megnyerte a csoportját a B ligában, nemcsak feljutott az A ligába a legjobb tizenhat együttes közé, hanem nőtt az esélye arra, hogy a világbajnoki selejtezőben pótselejtezőt játsszon. Ezen a tíz csoportmásodik és két csapat a Nemzetek Ligája-eredményének köszönhetőn lesz érdekelt, három négyes csoportot alakítanak ki, s elődöntő, döntő lebonyolítással így kontinensünkről még három együttes kerül be a vb mezőnyébe.

Ha együttese az I csoportban nem végez kijutást vagy pótselejtezőt érő helyen, vagyis az első vagy második helyen, akkor a vb-pótselejtezőhöz az kell, hogy az NL összesített rangsorában előtte álló csoportelsők közül (ez hét csapat: Olaszország, Belgium, Franciaország, Spanyolország, Wales, Ausztria, Csehország) legalább hat az első vagy a második helyen végezzen a vb-selejtezős csoportjában. Az olaszok, a belgák, a franciák és a spanyolok az A ligában lettek csoportelsők, a walesiek, az osztrákok és a csehek pedig hozzánk hasonlóan a B-ben, de több pontot szereztek nálunk, ezért előznek meg bennünket a rangsorban.

A vb-selejtezők három fordulója után érdemes megnézni, hogyan áll az említett hét csapat, hiszen számunkra az lenne az előnyös, ha mindannyian jól állnának.

Nos, az olaszokban, a belgákban, a franciákban és a spanyolokban nem kell csalódnunk, őket az első kalapból sorsolták, és a papírformának megfelelően vezetik is a csoportjukat. Az olaszok három győzelemmel rajtoltak, a másik három csapat két győzelemmel és egy döntetlennel – nehéz elképzelni, hogy a zárásra ne érjenek oda a csoportjukban legalább a második helyre.

Számunkra az igazán fontos az Ausztria, Wales, Csehország trió. Utóbbi kettő egyaránt az E csoportban szerepel, ahol Belgium is, s a csehek a második, a walesiek a harmadik helyen állnak. A fehéroroszok és az észtek itt aligha szólnak bele a „dobogós” helyezésekbe, viszont a belga, cseh, walesi hármasból valamelyik csapat biztosan elviszi az egyik NL-jogú pótselejtezős helyet. Így számunka az a kulcskérdés, Ausztria hogyan szerepel a kiegyenlített F csoportban. Még egyszer rögzítsük: ha odaér legalább a második helyre, akkor számunka biztos a pótselejtező.

Az osztrák válogatott az első fordulóban 2-2-es döntetlent játszott idegenben Skóciával, majd otthon 3-1-re verte a Feröer-szigeteket, szerdán azonban Bécsben 0-0-os első félidő után 4-0-ra kikapott a dánoktól, és ez bizony számunkra is fájó eredmény. (Szabics Imre ezzel a vereséggel köszönt le a másodedzői posztról, de a távozása már korábban eldőlt, hiszen a Fehérvár vezetőedzője lett, ma áll munkába.)

A dánok öröme az öltözőben:

Az F csoport állása: 1. Dánia 9, 2. Skócia 5, 3. Izrael 4, 4. Ausztria 4, 5. Feröer-szigetek 1, 6. Moldova 1. Bízzunk benne, hogy az osztrákok összekapják magukat – no persze, ha a mieink a csoportjukban az első vagy a második helyen zárnak, akkor ez a fejtegetés okafogyottá válik. Legyen inkább így!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.