Ez a magyar kerékpársport egyik fekete napja

Az 1. Gella Kupa amatőr országúti kerékpárversenyen tömeges bukás történt Tótvázsony és Balatonszőlős között, mintegy ötven résztvevő esett el. Helyszíni beszámoló szerint az erdő úgy nézett ki, mint egy horrorfilm.

Magyar Nemzet
Forrás: Velo.hu, MTI2020. 07. 12. 16:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Velo.hu portál közösségi oldalán az alapító Szilasi László, aki maga is részt vett a viadalon és belekeveredett a bukásba, arról tudósított, hogy a nagyjából kétszáz fős mezőnyben következett be a baleset, az első körben, három kilométerrel a rajt után, a Tótvázsony és Balatonszőlős közti lejtmenetben, közel hetven kilométer/órás sebességnél.

Feltehetjük a kérdést, miért úgy alakították ki a verseny útvonalát, hogy lényegében rögtön a rajt után lejtmenet következett, ahol rendkívül nagy a tempó és fokozott a bukásveszély. Az egyik résztvevő a Facebookon azt írta, hogy az ő sebességmérője 85 km/órát meghaladó tempót mutatott; neki szerencséje volt, mögötte történt a bukás.

„Sok versenyen láttam bukást, de itthon hasonlót sem. Az erdő úgy nézett ki, mint egy horrorfilm. Vér mindenhol, törött bringák tömkelege” – írta Szilasi, aki szerint nagyjából ötvenen estek el a jó minőségű úton, ő maga is a patakmederbe zuhant, ám zúzódásokkal és ripityára tört sisakkal megúszta.

Az MTI érdeklődésére Szilasi – aki a Tour de Hongrie versenyigazgatója és a Giro d’Italia magyarországi nagy rajtjának sportszakmai vezetője – azt mondta: szerinte ez az utóbbi húsz év legnagyobb magyarországi kerékpáros versenybalesete. Úgy tudja, a mentőautók és helikopterek folyamatosan dolgoznak, értesülései szerint legalább húsz sérült van, közülük néhány súlyos.

Prohászka Attila, az egyik szervező, a Somogy Megyei Kerékpáros Szövetség vezetője az Indexnek elmondta, hogy a felvezető autóban ülve később értesült a bukásról. A baleset okairól különböző történetek keringenek, nem tudni, melyik az igaz.

Volt, aki hatalmas durranást hallott, eszerint defekt okozhatta az egyik versenyző esését, a többiek pedig átzuhantak rajta. Mások szerint az egyik első versenyző padkát fogott, ez okozhatta a tömegbukást.

Az Országos Mentőszolgálat tájékoztatása szerint a balesethez kilenc földi egységet és két mentőhelikoptert is riasztottak. Összesen 19 sérültet (17 férfit, 2 nőt) láttak el töréssel, zúzódással, agyrázkódással, őket utána kórházba szállították, nagy valószínűséggel senkinek sincs maradandó sérülése.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.