Fény az alagút végén

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a konkrét időpont kijelölésekor is követte az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) gyakorlatát, s a tokiói játékokat a futball Eb-hez hasonlóan egy nap híján kereken egy évvel halasztja el. A nyitóünnepséget tehát 2021. július 23-án rendezik a japán fővárosban.

Munkatársunktól
2020. 03. 31. 11:43
Tokyo 2020 Executive Board Meeting in Tokyo
A japán sportvezetők is megbékéltek a döntéssel Fotó: REUTERS/Issei Kato
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Thomas Bach NOB-elnök, Mori ­Josiro, a szervezőbizottság elnöke, Koike ­Juriko, Tokió kormányzója, valamint Hasimoto Szeiko, olimpiáért és paralimpiáért felelős miniszter telekonferencián egyezett meg az új dátumról. Ahogy a NOB hírlevelében olvasható, ezek az új időpontok elegendő időt adnak az egészségügyi hatóságoknak és a játékok szervezőinek, hogy megküzdjenek a koronavírus-járvány következményeivel, s mivel szinte napra pontosan egy évvel az eredeti dátumok után kezdődnek majd a seregszemlék, a minimumra csökkenthető a halasztás miatti zavar a nemzetközi sportnaptárban, elég idő marad a még hátralévő kvalifikációs versenyek lebonyolítására is.

– Szeretnék köszönetet mondani minden nemzetközi sportszövetségnek egyhangú támogatásukért, a kontinentális és a nemzeti olimpiai bizottságoknak pedig a nagyszerű közreműködésükért – nyilatkozta Thomas Bach. – Köszönöm a NOB sportolói bizottságának is a munkát, állandó kapcsolatban voltunk az elmúlt napokban. Bízom abban, hogy a szervezőbizottsággal, a tokiói és a japán kormánnyal, valamint minden partnerünkkel megfelelünk ennek a példátlan kihívásnak. Az emberiség jelenleg egy sötét alagútban van, a tokiói olimpia lehet a fény az alagút végén.

A japán sportvezetők is megbékéltek a döntéssel
Fotó: REUTERS/Issei Kato

Mori Josiróra hivatkozva a közmédia tokiói tudósítója azt közölte, azért vetették el a tervek között szerepelt tavaszi időpontot, mert a hosszú felkészülés és a több idő most jobbnak tűnik, s így a világnak több ideje marad megküzdeni a járvánnyal, a vírus nem árnyékolja be a tokiói olimpiát. A nyári időpont azért is kedvezőbbnek tűnik, mert a nézők akkor könnyebben tudnak szabadságot kivenni, továbbá július elején ér véget az esős évszak, szeptember végén pedig már kezdődnek a tájfunok a japán fővárosban.

A bejelentés hatására az olimpiát uraló két alapsportág, az úszás és az atlétika nemzetközi szövetsége közölte, hogy új időpontot keres az eredetileg egyaránt 2021 nyarára tervezett világbajnokságnak. Az még nem ismert, a csúszás befolyásolja-e a 2023-as budapesti atlétikai vb-t.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.