A Sopronnak az utolsó állomás következik a Final Four felé

Ma Sopronban megkezdődik a női kosárlabda Euroliga negyeddöntőinek az egyik buborékja. A házigazda magyar bajnok a Lyonnal vív párharcot a négyes döntőbe kerülésért, a másik ágon pedig két orosz szuperklub, a Jekatyerinburg és a Dinamo Kurszk csap össze.

2021. 03. 17. 9:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez a négyes akár a Final Four mezőnyében is összejöhetett volna: a két dúsgazdag orosz csapat, a címvédő Jekatyerinburg és a Dinamo Kurszk, a legutóbbi két négyes döntőbe eljutott Sopron Basket és a feltörekvő francia Lyon. Ez azonban még nem a finálé, csupán a női Euroliga negyeddöntőinek az egyik buborékja, amely ma kezdődik el Sopronban. A magyar csapat a Lyonnal játszik ma és pénteken, a két orosz pedig egymással vív párharcot, és a két győztes vehet rész a legrangosabb európai sorozat Final Fourjában.

A Jekatyerinburg és a Kurszk összecsapása igazi csúcstalálkozó, ez a két csapat vívta két éve a döntőt – tavaly a járvány miatt az Euroliga félbeszakadt –, és nem is baj, hogy egyikük, nagy valószínűséggel a Dinamo már elbúcsúzik, mert így új csapatok jutnak lehetőséghez az előrelépéshez. A Sopron Basket három esztendeje második lett, a következő évben negyedik, tehát tartós helyet vívott ki magának a kontinens legszűkebb elitjébe, ráadásul ebben a kiírásban veretlenül jutott el idáig, a Final Four küszöbéig, és ezt rajta kívül csak a Jekatyerinburg mondhatja el magáról.

 

Gáspár Dávid nagyon nehéz párharcra számít, szerinte a Sopron csapatként lehet sikeres a Lyon ellen
Fotó: Fiba.com

 

A magyar együttes a közelmúltban megnyerte a Magyar Kupát, megnyert két nagy rangadót a bajnokságban, itthon sem talált még legyőzőre ebben az idényben, tehát jó formában várja a Lyon elleni párharcot. Soproni szempontból jó hír, hogy a franciák egyik legnagyobb ásza, Alisha Clark sérülés miatt el sem utazott erre a párharcra. Ez pedig lényeges, mert a franciák sokat alapoznak az egyéni képességekre.

– Nagyon jó kosarasok alkotják a Lyon keretét, ám csapatként többször kerül hullámvölgybe egy meccsen belül is a francia együttes – mondta Gáspár Dávid vezetőedző. – Ezt akarjuk mi kihasználni következetes és fegyelmezett játékkal, ragaszkodva a saját stílusunkhoz. Nem beszélünk a tét nagyságáról, egész egyszerűen azt szeretném, ha a lányok játszanának egy jót, keressék meg az ellenfél gyenge pontjait, és ha két meccsből mi jövünk ki jobban, akkor az ajándékunk a Final Four lesz. A legfontosabb az, hogy a párharc végén semmiféleképpen se legyen hiányérzetünk. Ne is gondolhassunk arra, hogy a Lyon olyat húzott, amire felkészülhettünk volna, de nem tettük meg. Ha így lesz, és a pályán mindent megteszünk a sikerért, ám ha az elmarad, akkor gratulálunk az ellenfélnek. Lényeges, hogy a tükörbe tudjunk nézni. Ugyanakkor nagyon bízom benne, hogy az elvégzett rengeteg munka meghozza az eredményét, jósolni vagy ígérgetni viszont nem szeretnék.

 

Alekszandra Crvendakic most ellenfélként jön a második otthonába, Sopronba
Fotó: Fiba.com

 

Egy játékosnak igazán különleges lesz ez a párharc. Ő Alekszandra Crvendakic, aki tavaly nyárig hat éven éppen a Sopronban kosárlabdázott, és a szerb válogatott jelenleg a Lyon játékosa.

– Nagyon izgatott és boldog vagyok, hiszen Sopron a második otthonom. Mindig remek, ha visszatérhetek ide, bár nem feltétlenül örültem neki, hogy éppen a korábbi csapatom ellen kell játszanunk, ám ilyen az élet. Hogy megválthassuk a jegyünket a négyes döntőbe, nagyon kemény harc vár ránk, de természetesen megvan az elképzelésünk: igen jó minőségű kosárlabdát kell bemutatnunk, továbbá élvezni a játékot! Éveken át szerepeltem a Sopronban, pontosan tudom, hogy a drukkersereg a csapat hatodik játékosa, tehát nekünk jól jön, hogy nem lehetnek nézők a csarnokban, és így nemigen számít annyira, hogy idegenben rendezik a párharcot, de persze majd meglátjuk. Az utóbbi napokban beszéltem Jelena Brooksszal és Tina Krajisnikkel is, akik most ellenfelek lesznek, de a szerb válogatottban továbbra is csapattársaim, a pályán kívül pedig örökre a barátaim maradnak. Szóval ebből a szempontból is nagyon jó érzés újra Sopronban lenni.

Euroliga, negyeddöntők, soproni buborék, 1. mérkőzések: Dinamo Kurszk–Jekatyerinburg 15.00, Lyon–Sopron 18.00 (tv: M4 Sport).

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.