Fucsovics legyőzte az olasz csodatinit Wimbledonban + videó

Okkal féltettük, mert a Wimbledon előtti felvezető tornákon nem volt meggyőző. Korábban ő maga mondta, hogy a salakpályás szezont legszívesebben elfelejtené. Ehhez képest színvonalas produkcióval rukkolt elő Fucsovics Márton a füves pályás Grand Slam-verseny, a wimbledoni teniszbajnokság első fordulójában; szetthátrányból fordítva győzte le a nála tíz évvel fiatalabb olasz Jannik Sinnert. A következő fordulóban a cseh Jiří Veselý lesz az ellenfele.

Magyar Nemzet
2021. 06. 28. 20:30
Fucsovics Wimbledon feladat
Fucsovics végre legyőzte Rubljovot Fotó: Europress/AFP/Mike Hewitt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kibabrált az eső Fucsovics Mártonnal. Esőszünet miatt hosszú órákat csúszott a wimbledoni teniszbajnokság programja. A hosszas várakozásnak a legelőkelőbb helyen, a világranglista 48. pozíciójában jegyzett 29 éves játékosunk is áldozatául esett, a magyar versenyző cirka négy és fél óra várakozás után tudta elkezdeni az eredetileg délre kiírt mérkőzését az olasz Jannik Sinner ellen. A vörös hajú tinivel korábban kétszer találkozott, egyszer legyőzte, egyszer pedig alulmaradt vele szemben.

Fucsovics volt már jobb formában is: a salakpályás szezonban nem alkotott maradandót, a Wimbledon előtti stuttgarti felvezető torna nyitófordulójában sima két szettben kapott ki a francia Ugo Humbert-től, majd Eastbourne-ben három játszmában maradt alul a dél-koreai Soon ellen. Az év harmadik Grand Slam-versenyén pedig kellemetlen sorsolást kapott, Sinnert tartották a szakmabeliek a továbbjutás esélyesének.

Az első játszmában Fucsovics és Sinner is kétszer veszítette el az adogatójátékát, 5:5-ig valahogy elvergődtek a felek. Ekkor az olasz könnyedén, semmire hozta a saját szerváját. A magyar játékos pedig a szettben maradásért szervált. Labdája volt az egyenlítéshez, de ezután zsinórban három pontot veszített el, és ez a játszmába került.

Nagyot küzdött Fucsovics a wimbledoni torna első fordulójában
Fotó: Europress/AFPJon Super

A folytatásban Fucsovics kihasználta, hogy visszaesett az ellenfele addig stabilnak mondható szervajátéka. És ahogy az ilyenkor lenni szokott, ahogy csökkent Sinner játékának a színvonala, olyan látványosan javult fel a magyar teniszező. A feltámadása két brékben öltött testet, s amikor 5:2-nál kényelmesen lezárhatta volna a szettet, váratlanul megtorpant, de szerencsére hamar kikászálódott a hullámvölgyből az első szerváit csak 46 százalékban beütő olasszal szemben. A mélypontot újabb szárnyalás, azaz brék követte, Fucsovics több mint kétszer annyi pontot nyert fogadóként, mint Sinner, 6:3-mal kiegyenlítette a szettarányt.

Sőt szűk egy óra után már ő vezetett. 5:5-ig minden rendben ment, ekkor Fucsovics a saját megnyert adogatása után Sinner a játszmában maradásért volt kénytelen adogatni. Meglepően sok ki nem kényszerített hibával, kerettel eltalált labdával fűszerezett játék kedvezően alakult a magyar javára. 15-40-nél két szettlabdához jutott, az elsőt hárította az U21-es világbajnok, de a másodiknál indokolatlanul hosszan ütötte meg a labdát. A ki nem kényszerített hiba iskolapéldájával Fucsovics 7:5-re hozta a harmadik felvonást. Pedig ez volt az a szett, amelyben csak 58 százalékban ütötte be az első szerváit, de Sinner képtelen volt adogatóként felnőni a feladathoz.

A negyedik szett maga volt az őrület: összesen ötször vesztették el a saját adogatásaikat a felek. Végül Fucsovics higgadt le, és a harmadik meccslabdáját értékesítve 6:3-ra nyert meg a játszmát. A következő fordulóban a cseh Jiří Veselý ellen folytathatja.

Wimbledoni nemzetközi teniszbajnokság, első forduló, érdekesebb eredmények: Fucsovics Márton–Jannik Sinner (olasz, 19.) 5:7, 6:3, 7:5, 6:3, Djokovics (szerb, 1.)–Draper (brit) 4:6, 6:1, 6:2, 6:2, Tiafoe (amerikai)–Cicipasz (görög, 3.) 6:4, 6:4, 6:3

Nők: Szabalenka (fehérorosz, 2.)–Niculescu (román) 6:1, 6:4, Kvitová (cseh, 10.)–Stephens (amerikai) 6:3, 6:4, Keys (amerikai, 23.)–Swan (brit) 6:3, 6:4, Pattinama (holland)–Kuznyecova (orosz) 6:3, 6:3, Muguruza (spanyol, 11.)–Ferro (francia) 6:0, 6:1.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.