Oda a Cigánykirály veretlensége, ezzel magyarázta

Olekszandr Uszik lett a profiboksz abszolút nehézsúlyú világbajnoka. Az ukrán ökölvívó vasárnap hajnalban megosztott pontozással győzte le az addig szintén veretlen Cigánykirályt, a brit Tyson Furyt a szaúd-arábiai Rijádban. Csaknem huszonöt éve nem volt arra példa a profikbokszban, amit most Uszik elért.

2024. 05. 19. 12:26
Olekszandr Uszik (balra) és Tyson Fury bunyója
Olekszandr Uszik (balra) és Tyson Fury bunyója Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két halasztás után magyar idő szerint vasárnap hajnalban megrendezték a profi nehézsúlyú bokszvilágbajnoki várva várt címmérkőzését, ahol a WBC övét birtokló Tyson Fury és a IBF, WBA, illetve a WBO világbajnoki címét őrző Olekszandr Uszik csapott össze.

Nem a Cigánykirály, hanem Uszik lett a király
Nem a Cigánykirály, hanem Uszik lett a király (Fotó: AFP/Anadolu/Mohammed Saad)

A meccs közepéig a brit bokszoló volt a jobb, a fáradtnak tűnő ellenfele azonban erőre kapott, és a nyolcadik menetben eltörte Fury orrát, a kilencedikben pedig Uszik egy tizennégy ütésből álló sorozattal majdnem véget is vetett a mérkőzésnek, de a gong megmentette Furyt, amikorra a bíró már nyolcat számolt rá.

Megosztott pontozással (115-112, 113-114, 114-113) az ukrán ökölvívót hozták ki győztesnek, így csaknem huszonöt év után, a brit Lennox Lewis 1999-es sikere óta ő az első, aki a nehézsúly abszolút világbajnokának mondhatja magát. Emellett Uszik a Cigánykirály veretlenségét is elvette: Fury 34 győzelem és egy döntetlen után először kapott ki.

Fury szerint őt illette a győzelem

A brit bunyós nem értett egyet a pontozókkal, de talált kifogást a vereségre:

– Úgy látom, hogy én nyertem meg a meccset, mert a menetek többségében én voltam a jobb. De Ukrajna háborúban áll, ezért sokan Uszik mellé álltak. Nem fogok sírni és kifogásokat keresni, hanem talpra állok, aztán következhet a visszavágó – tekintett előre Fury.

Arra majd október 12-én, szintén Rijádban kerül sor. Uszik is felkészül majd az újabb nagy meccsre, de egyelőre más jár a fejében.

– Nagyon boldog vagyok most, ahogy a honfitársaim is azok. Ez nekik és nekem is óriási győzelem, az országunknak, a katonáinknak, akik a hazánkat védik. Természetesen készen állok majd a visszavágóra, ám most csak pihenni akarok – szólt az ukrán.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.