Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

A Liverpool kudarcát ünnepli a csodában reménykedő Arsenal

Vasárnap véget ér a Premier League 2023/24-es kiírása. A többi topligával ellentétben az angol bajnokságban az utolsó játéknapra fordulva is nyílt a bajnoki címért zajló verseny: a címvédő Manchester City két ponttal vezet az Arsenal előtt. Ha a Manchester City nyer a West Ham United ellen, biztosan bajnok, döntetlen esetén viszont már az Arsenal kezébe kerülne a sorsa. Éppen az Arsenal volt a legutóbbi csapat, amely az utolsó játéknapon tudott előzni az angol bajnokságban, 1989-ben a közvetlen rivális Liverpool elleni 2-0-s sikerrel.

2024. 05. 19. 6:35
Alisson Van Dijk Liverpool Arsenal Premier League
Az Arsenal idén is nyert bajnokit a Liverpool ellen, de az aranyérem esélyese a Manchester City Fotó: X/Premier League
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Premier League vasárnapi utolsó fordulója előtt a Manchester City mögött két ponttal álló Arsenal nem tartja saját kezében a sorsát, de próbál mindenbe belekapaszkodni. Például a klubtörténelem egyik nagy sikerébe: 1989-ben az utolsó játéknapon, a Liverpool elleni 2-0-s győzelemmel dőlt el a bajnoki cím az Arsenal javára. Igaz, akkor még nem létezett a Premier League, az angol bajnokságot csak az 1992-es átszervezés óta hívják így, s azóta egyszer sem veszített olyan pozícióból csapat bajnokságot, mint amilyenben most a Manchester City van.

Arsenal Liverpool Michael Thomas Premier League utolsó forduló
Az Arsenal legendás csapata, amely 1989-ben a Liverpool ellen az utolsó fordulóban előzve lett bajnok (Forrás: Arsenal.com)

Az Arsenal által a honlapján is felidézett, harmincöt éves bajnoki döntő azonban más helyzet volt, mint a mostani utolsó forduló: akkor az Arsenal a közvetlen rivális Liverpool ellen játszott, azaz ha nem is volt nyeregben, de saját kezében tartotta a sorsát. A londoni csapatnak legalább két góllal kellett nyernie, hogy megelőzze a tabellán a Vörösöket, s úgy nyert 2-0-ra az Anfielden, hogy Michael Thomas a 91. percben szerezte meg az aranyérmet jelentő gólt. Ne feledjük, akkoriban még nem volt jellemző a hat-nyolc perces hosszabbítás.

A Liverpool idén is sokáig versenyben volt a bajnoki címért, de az utolsó fordulóra már eldőlt, hogy csapata a harmadik helyen zár a bajnokságban. Az Arsenal idén is nyert két góllal a Liverpool ellen, de az még nem a bajnoki hajrában történt.

Harmincöt évvel ezelőtt egyébként nemcsak a Liverpool, hanem a Manchester City is ezüstérmes lett, a furcsa tény egyszerű feloldása, hogy az égszínkékek akkor a másodosztályban zártak a második helyen. 

A Premier League drámai utolsó fordulói

A Premier League-érában eddig egyszer sem fordult elő, hogy az a csapat, amely az utolsó forduló előtt veszített, végül mégsem lett bajnok. Az Arsenal persze úgy ünnepli a harmincöt éves csodát, hogy bízik benne, hogy vasárnaptól már lesz egy sokkal frissebb utolsó napos aranycsoda is az angol bajnokság történetében.

Az persze előfordult néhány alkalommal azóta is, hogy az utolsó fordulóban még nyílt volt a bajnoki cím sorsa. 1995-ben meg is lehetett volna a fordítás, hiszen az éllovas Blackburn Rovers 2-1-re kikapott a Liverpooltól, ám a Vörösök felhőtlenül ünnepelhették a bravúrt, csapatuk nem csinált ezzel bajnokot a rivális Manchester Unitedből, amely csak 1-1-re volt képes a West Ham ellen.

Azóta hasonló kiélezett utolsó fordulóban nem volt példa az éllovas botlására. 2010-ben a Chelsea egyenesen a Wigan Athletic 8-0-s kiütésével biztosította be a bajnoki címét a Manchester United előtt, ennél azért akadt néhány körömrágósabb befejezés is.

1999-ben a Tottenham vezetést szerzett a Manchester United otthonában, de végül nem szerzett pontot, így nem kaparta ki a gesztenyét az Arsenalnak. Képzelhetjük, mennyire szomorkodtak emiatt a Spurs szurkolói.

A legutóbbi négy éles utolsó fordulót a Manchester City várta az élről, s mind a négy alkalommal meg is szerezte az aranyérmet, de csak egyszer úgy, hogy nem került hátrányba az utolsó fordulóban. 2014-ben éppen a West Ham ellen nyert 2-0-ra a City, amely most is az ellenfele lesz az utolsó játéknapon.

2019-ben a Brighton 1-0-s vezetése ellenére nem forgott igazán veszélyben a Manchester City aranyérme, a félidőben már az égszínkékek vezettek, s végül 4-1-re nyertek. Két éve már sokkal izzasztóbb volt a helyzet, amikor az Aston Villa a 75. percben 2-0-ra vezetett, a City azonban a következő hat percben három gólt szerzett.

A legemlékezetesebb pedig a Manchester City első Premier League-aranyérme: 2012-ben a rendes játékidő leteltekor a több mint egy félidőt emberhátrányban játszó QPR 2-1-re vezetett az égszínkékek ellen, ám Edin Dzeko és is betalált a ráadásban, így ünnepelhetett a Manchester City.

 

Arsenal vagy Manchester City? A Premier League nyitott kérdései

Az elmúlt évek a Manchester City dominanciájáról szóltak, a legutóbbi hat Premier League-kiírásból öt Guardiola csapatának aranyérmével ért véget. A Manchester City ismét előnyből várja az utolsó fordulót, győzelemmel meglenne a klubtörténet tizedik angol bajnoki címe. Ha viszont a City csak döntetlent játszik a West Ham ellen, az Arsenal pedig eközben legyőzi az Evertont, akkor a jobb gólkülönbség az Ágyúsok javára döntene. Az Arsenal a veretlenül megszerzett 2003/04-es aranyérem óta vár a klub tizennegyedik bajnoki címére.

Sem a West Ham, sem az Everton számára nincs már tétje az utolsó fordulónak, sőt a bajnoki címén kívül kevés a nyitott kérdés az utolsó forduló előtt.

A négy Bajnokok Ligája-hely már elkelt, a Manchester City és az Arsenal mellett a bronzérmes Liverpool és a meglepetésre negyedikként végző Aston Villa indulhat az átalakuló elitsorozatban.

Lényegében a kiesés is eldőlt: a Burnley és a Sheffield United már elméletileg sem maradhat bent, de arra is csekély az esély, hogy a Luton Town három pont- és tizenkét gólkülönbségbeli hátrányt ledolgozzon a Nottingham Foresttel szemben. A kiesők helyére már visszajutott az élvonalba a Leicester City és az Ipswich Town, a harmadik feljutó helyért jövő héten csap össze a Leeds United és a Southampton.

Az Európa-liga- és a Konferencialiga-kvóták viszont még az utolsó forduló végén sem válnak feltétlenül biztossá. Az ötödik hely biztosan El-indulást ér, a hatodik pozíció pedig egyelőre a Kl-hely, ám ha a jövő heti FA-kupa-döntőben a Manchester City nyer a Manchester United ellen, akkor az ottani győztesnek járó El-hely majd a bajnoki hatodiknak jut, s a Premier League-hetedik lesz a Kl-induló.

Premier League, 38. forduló

Manchester City–West Ham United 17.00 (tv: Spíler 1)
Arsenal–Everton 17.00 (tv: Match 4)
Liverpool–Wolverhampton 17.00
Brighton–Manchester United 17.00 (tv: Arena 4, átkapcsolással)
Chelsea–Bournemouth 17.00 (tv: Arena 4, átkapcsolással)
Brentford–Newcastle 17.00
Burnley–Nottingham Forest 17.00
Crystal Palace–Aston Villa 17.00
Luton Town–Fulham 17.00
Sheffield United–Tottenham Hotspur 17.00

Az állás

1. Manchester City 88 pont
2. Arsenal 86
3. Liverpool 79
4. Aston Villa 68
5. Tottenham 63
6. Chelsea 60
7. Newcastle 57
8. Manchester United 57
9. West Ham 52
10. Brighton 48
11. Bournemouth 48
12. Crystal Palace 46
13. Wolverhampton 46
14. Fulham 44
15. Everton 40
16. Brentford 39
17. Nottingham 29
18. Luton 26
19. Burnley 24
20. Sheffield United 16

Hirdetés: Regisztrálj most a megújult TippmixPro-ra és használd egyedi bónuszkódodat, hogy tiéd lehessen a 100%-os feltöltési bónusz akár 30 000 Ft-ig! Bónuszkód: MW30

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.