Óriási bukás, épphogy megfogta a korlát a kerekest

A Giro d’Italia 17. szakasza sok váratlan eseményt hozott. Nagy nevek buktak, Egan Bernal veszített előnyéből. Dan Martin karriertriplát ünnepelhetett, Valter Attilának viszont nem volt jó napja.

Magyar Nemzet
2021. 05. 26. 18:15
Evenepoel Giro
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tegnapi pihenőnap után ma újabb kemény, hegyi befutós szakasz várt a Giro d’Italia mezőnyére. A két első kategóriás emelkedőből már az elsőn sokan leszakadtak, köztük (Groupama–FDJ) is. A lejtmenetben folytatódott az üldözés, amelyben azonban többen pórul jártak: elesett Giulio Ciccone (Trek–Segafredo) és Remco Evenepoel (Deceuninck–Quick Step) is, utóbbi szinte a szalagkorlátra. A belga szupertehetség tavaly, szintén Olaszországban még rosszabbul járt.

Evenepoelt sokáig vizsgálták, de végül folytatta a szakaszt, ahogy a baleset összes résztvevője is. Arra viszont az összetett szempontjából hétfőn már teljesen elszállt belgának nem maradt esélye, hogy komoly hatással legyen az etapra.

A szakaszt a szökésből állva maradt Dan Martin (Israel Start-Up Nation) nyerte meg. Az ír versenyző ezzel teljesítette a karriertriplát, a Tour de France és a Vuelta után immár a Giróról is van szakaszgyőzelme. Martin az összetettben így sem tudott visszakapaszkodni a legjobb tíz közé, a tizenegyedik helyről várja a folytatást.

Mögötte már a főmezőnyből érkeztek célba, ezt a csoportot pedig Evenepoel csapattársa, João Almeida vezette, és Simon Yates (Bike Exchange) is leszakította a rózsaszín trikós Egan Bernalt (Ineos Grenadiers). A kolumbiai versenyző az első két hétben legyőzhetetlennek tűnt, először mutatta gyengeség jeleit az idei olasz körversenyen. Bernal ennek ellenére simán tartotta meg a rózsaszín trikót, de a riválisok kaptak egy halvány reménysugarat a hátralévő négy versenynapra.

Valter Attila a szakaszgyőztes Martin mögött húsz perc hátránnyal, az 59. helyen érkezett meg csapattársa, Lars van den Berg támogatásával. A magyar versenyző távolabb került céljától, az összetett tizenhatodik helyére csúszott vissza. Dina Márton viszont bejött a legjobb száz közé.

Giro d’Italia, 17. szakasz, Canazei–Sega di Ala

1. Dan Martin (Israel Start-Up Nation) 4:54:38 óra

2. João Almeida (Deceuninck–Quick Step) 13 mp h.

3. Simon Yates (Bike Exchange) 30 mp h.

4. Diego Ulissi (UAE) 1:20 p h.

5. Damiano Caruso (Bahrain–Victorious) azonos idővel

[...]

7. Egan Bernal (Ineos Grenadiers) 1:23 p h.

17. Alekszandr Vlaszov (Astana–Premier Tech) 3:08 p h.

21. Hugh Carthy (EF Education–Nipp) 3:52 p h.

59. Valter Attila (Groupama–FDJ) 20:12 p h.

66. Dina Márton (Eolo–Kometa) 24:01 p h.

Az összetett állása

1. Egan Bernal 71:32:05 óra

2. Damiano Caruso 2:21 p h.

3. Simon Yates 3:23 p h.

4. Alekszandr Vlaszov 6:03 p h.

5. Hugh Carthy 6:09 p h.

[...]

16. Valter Attila 35:12 p h.

100. Dina Márton 3:13:59 óra h.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.