Grand Slam-főtáblás lett, pedig hiányzik néhány ujja

Francesca Jones sikerrel vívta meg az Australian Open selejtezőjét. A húszéves brit teniszező karrierje első Grand Slam-tornájára készülhet, pedig ha gyerekként az orvosára hallgat, akkor meg sem próbálkozik a sportággal.

2021. 01. 13. 14:45
null
Forrás: Instagram/Fran Jones
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Francesca Jones szerdán végtelenül simán, 6-0, 6-1-re legyőzte a kínai Lu Csiacsingot Dubajban, ezzel feljutott az Australian Open főtáblájára. A sikerig vezető út viszont közel sem volt ennyire zökkenőmentes.

Jones 2000. szeptember 19-én, Leedsben egy rendkívül ritka rendellenességgel, úgynevezett EEC-szindrómával született. Emiatt mindkét kezén és a bal lábán csak négy ujja van, míg a bal lábán három, és annyi műtétje volt már, hogy nem is tudja számon tartani. A normális életre minden esélye megvolt, kiemelkedő sportkarrierrel viszont nem kecsegtette senki. Jones nyolcéves volt, amikor az orvosa kijelentette, hogy sosem lesz belőle teniszező.

– Ez sok gyereket elkeserített volna, én viszont meg akartam mutatni az orvosnak, hogy téved. Azóta is azért küzdök, hogy más, hasonló nehézségekkel küzdő gyerekeknek is inspirációt adjak, hogy ők se adják fel az álmaikat azért, mert mások nem hisznek bennük. Mindig nagy dolog, ha végrehajtasz valamit, amiről mások azt állítják, hogy képtelen vagy rá – mondja Jones.

Tízévesen a barcelonai Sánchez Casal teniszakadémiára került, a mai napig ingázik Barcelona és Anglia között. Mindent kicsit máshogy kellett megtanulnia, mint vetélytársainak, a kevesebb kézujj az ütőfogást, a kevesebb lábujj az egyensúlyt befolyásolja.

– Ezt nem hátrányként fogom fel, csupán úgy, hogy nekem más lapokat osztottak. De ha jól játszom ki őket, ezekkel is lehet nyerni – hangzik Francesca Jones véleménye, aki még előnyt is tudott kovácsolni a veleszületett rendellenességből. – Mentálisan szerintem erősebb vagyok a legtöbb riválisomnál, mert olyan dolgokon mentem keresztül, amin ők soha.

A fiatal teniszező 2019-ben hazai Grand Slam-tornáján, Wimbledonban szabadkártyát kapott a selejtezőre, de nem tudott meccset nyerni. Tavaly a koronavírus-járvány miatt elmaradt a wimbledoni verseny, viszont Jones remekül kihasználta a teniszélet néhány hónapos leállását.

– A fizikumomon dolgoztam, mert az állapotom miatt csak két éve kezdhettem súlyokat emelni. Ezen a területen talán többet kell dolgoznom, mint a többieknek, de élvezem a kihívásokat.

Francesca Jones kevesebb ujjal is stabilan fogja az ütőt
Fotó: Getty Images

A befektetett munka megtérült, Jones nagyszerű formába lendült az év második felére, majdnem száz helyet lépett előre a világranglistán, és legyőzte többek között a korábbi wimbledoni döntős Sabine Lisickit is. Mindennek köszönhetően az Australian Open selejtezőjében már alanyi jogon helyet kapott, és élt is a lehetőséggel: legyőzte a korábbi top 30-as Monica Niculescut, a horvát Jana Fettet, majd a kínai Lut is, pedig mindhárman Jones előtt állnak az aktuális világranglistán.

– Nagyon örülök neki, hogy főtáblára jutottam. Izgatottan várom a versenyt, biztos vagyok benne, hogy fantasztikus élmény lesz.

Az Australian Open február 8-án kezdődik. Joneshoz hasonlóan sikerrel szerepelt a selejtezőben Babos Tímea is, míg a férfiak versenyében és Balázs Attila képviseli Magyarországot az év első Grand Slam-tornáján.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.