Gulácsi és Orbán csapattársa szomorította el a szlovákokat

Az Európa-bajnokság eddigi leggyengébb félideje után valamelyest megélénkült a játék a Svédország–Szlovákia mérkőzésen. A hajrában Emil Forsberg tizenegyesből szerzett góljával a svédek megnyerték a meccset, és két forduló után négy ponttal állnak az E csoport első helyén, a szlovákok három ponttal a másodikok, de a sorrend könnyen változhat a Spanyolország–Lengyelország mérkőzés után.

Magyar Nemzet
2021. 06. 18. 17:15
Forsberg
Emil Forsberg döntött a szlovákok ellen Fotó: Europress/AFP/Kirill KUDRYAVTSEV
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első fordulóban kisebb meglepetésre Lengyelországot 2-1-re legyőző Szlovákia a Spanyolország ellen gól nélküli döntetlent elérő Svédország ellen folytatta a szereplését a labdarúgó Európa-bajnokság E csoportjában. Bekerült a szlovákok kezdőcsapatába a Ferencváros játékosa, Róbert Mak, aki rendkívül veszélyesen futballozott a lengyelek ellen, döntő érdemeket szerzett a szlovákok góljánál.

A svédeknek ismerős helyszínen, a 2018-as vb-n már „kipróbált” Szentpéterváron rendezték meg a találkozót. Az első félidőben nem kényeztették el a csapatok a nézőket. A svédek egyszer, a szlovákok egyszer sem találták el a kaput. Igaz, a lengyelek ellen megszerzett három pont birtokában szomszédaink különösebb teher nélkül játszottak. A döntetlen tökéletesen megfelelt nekik, ennek megfelelően átadták a kezdeményezést a svédeknek, de ők kiszámítható és nem igazán tempós futballal rukkoltak elő. A szélről középre lőtt labdákat könnyedén hatástalanította a Skriniar vezette szlovák védelem. Támadásban Marek Hamsík és Juraj Kucka próbálkozott közelről és távolabbról, de mint ahogy jeleztük, egyikük sem találta el a kaput.

A folytatásban megélénkült a meccs: Augustinsson fejesét Dúbravka nagy bravúrral ütötte a kapu fölé, előtte Kucka is eltalálta a kaput, de lesen állt.

Szűk húsz perccel a vége előtt Isak villant: a svéd csatár végre elrugaszkodott a sablontól, elkezdett ösztönösen cselezni, a 16-oson belülről lőtt, Dúbravka vetődve mentett. Majd ő szabálytalankodott: Isak ugratta ki Quaisont, a kapus elhúzta a lábát a 16-oson belül. és lipcsei csapattársa, Emil Forsberg pontosan rúgta a tizenegyest.

Martin Dubravka végzetes szabálytalansága Robin Quaisonnal szemben
Fotó: Anton Vaganov/Pool/AFP

A hajrában Quaison biztosíthatta volna be a svéd győzelmet, de ziccert rontott, a szlovákok erőlködtek, de nem tudtak egyenlíteni. Svédország két mérkőzésből szerzett 4 pontjával az E csoport élére ugrott, Szlovákia maradt hárompontos, de a továbbjutási esélyeit nehezíti az a körülmény, hogy a csoport zárótalálkozóján Spanyolország ellen legalább egy pontot szereznie. Ez nem tűnik egyszerű mutatványnak.

Labdarúgó Európa-bajnokság, E-csoport: Svédország–Szlovákia 1-0, Szentpétervár, 20 ezer néző, gólszerző: Forsberg (11-esből, 78.)

Kövesse a magyar labdarúgó-válogatott szereplését és az Európa-bajnokságot ITT!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.