Gulácsi klubrekordot állít be, ha Hålandék ellen sem kap gólt

Miután a Bayern München vereséget szenvedett pénteken, a mai RB Leipzig–Dortmund rangadónak az első hely a tétje a Bundesligában Gulácsi Péter és Willi Orbán csapatának. A héten a Ferencvárossal tévesen összeboronált Szalai Ádám új esélyt kap Mainzban, ennek jele volt a múlt heti visszatérése, de már az új ügyvezető is elismerte ezt. A Schalke pedig azért küzd a Hoffenheim ellen, hogy ne váljon a Bundesliga történetének egyik legrosszabb csapatává.

Magyar Nemzet
2021. 01. 09. 11:00
null
Dortmund's Norwegian forward Erling Braut Haaland (R) shoots past Leipzig's Hungarian goalkeeper Peter Gulacsi to score the opening goal during the German first division Bundesliga football match RB Leipzig v Borussia Dortmund on June 20, 2020 in Leipzig, eastern Germany. (Photo by Ronny HARTMANN / various sources / AFP) / DFL REGULATIONS PROHIBIT ANY USE OF PHOTOGRAPHS AS IMAGE SEQUENCES AND/OR QUASI-VIDEO Fotó: RONNY HARTMANN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Próbálom kiüríteni az agyam, és nem gondolni túl sokat a Leipzig elleni rangadóra – szögezte le Erling Håland, a Dortmund sztárja a Bundesliga mai csúcsmeccse előtt. – Tudom, hogy csatárként a gólszerzés a feladatom, de nem erre koncentrálok, hanem arra, hogy jól teljesítsek. Júniusban nagyszerű mérkőzést játszottunk Lipcsében, most valami hasonlóra van szükségünk. Jó csapathoz látogatunk, alkalmazkodnunk kell és támadni.

Júniusban Håland nyerte a elleni csatát Fotó: Ronny Hartmann / AFP

Legutóbb még az előző idényben találkozott a Leipzig és a Dortmund, és az a találkozó emlékezetes volt Hålandmnak, hiszen az ő duplájával nyertek a sárga-feketék idegenben. Azóta sok minden történt, a jelenlegi idényben egyértelműen a lipcseiek vannak jobb formában, amit jelez, hogy a Bayern München tegnapi veresége után a Dortmund elleni győzelemmel átvehetnék a vezetést a Bundesligában.

Eközben Håland csapata mindössze a negyedik helyen áll, és egyetlen ponttal gyűjtött többet, mint az Union Berlin. Decemberben edzőváltás is történt az együttesnél, Lucien Favre helyét az addigi másodedző, Edin Terzić vette át, akivel eddig két győzelem és egy vereség a mérleg a bajnokságban. – Jó a kapcsolatom Edinnel, bírom őt. Alig várom, hogy a közös munka által mindketten a következő szintre lépjünk – fogalmazott Håland.

A Leipzigben több fontos játékos sem játszhat sérülés miatt, főleg a támadószekcióban lehetnek gondjai Julian Nagelsmann vezetőedzőnek, hiszen Justin Kluivert és Christopher Nkunku sérült, valamint Kevin Kampl játéka is kérdéses. Ráadásul, mint az a hét elején kiderült, a frissen igazolt sem játszhat combhajlítóizom-sérülés miatt, pedig a Salzburgtól érkezett magyar középpályás a Dortmund ellen debütálhatott volna a Bundesligában.

Bízhat azonban Nagelsmann a magyarok által vezetett védelemben, amelynek a kapuban Gulácsi Péter, előtte pedig a vezérei. A Leipzig az utóbbi négy bajnokiján gólt sem kapott, és ha a Dortmundot is sikerülne lenullázni, azzal beállítaná a klubrekordot, amely 2018-ban még Ralf Rangnick edzősége idején született. – Ebben az idényben többféle formációban képesek vagyunk játszani, mindig meg tudjuk lepni az ellenfelet. Sokkal kiszámíthatatlanabbak vagyunk – árulta el a lipcseiek svéd sztárja, Emil Forsberg.

A forduló többi mai mérkőzése közül a Freiburg–Köln a Mainz–Frankfurt pedig miatt érdekes. Különösen utóbbi tűnik izgalmasnak azok után, hogy a magyar válogatott csatárát a héten összeboronálták a Ferencvárossal, ám Szalai ezt cáfolta. Annál is inkább meglepő lett volna a hazatérése, hiszen a legutóbbi Bundesliga-fordulóban először lépett pályára a bajnokságban ebben az idényben, és megoldódni látszik a konfliktusos helyzete Mainzban.

– Ez a történet számunkra teljesen véget ért. Megnyomtuk az abszolút törlés gombot, Ádám pedig újra a keret tagja. Nekünk csak a teljesítmény számít, ez alapján dönti el az edző, kit küld a pályára és kit nem – nyilatkozta Szalai ügyével kapcsolatban a Bildnek Christian Heidel, a Mainz decemberben kinevezett új ügyvezetője. Valóban nem engedheti meg magának azt a luxust a klub, hogy a Bundesliga-gólok (52) és pályára lépések számában (247) egyaránt a keret első helyén álló Szalait önként száműzi, hiszen mindössze hat pontot gyűjtött eddig a csapat, amely az utolsó előtti helyen áll.

A Mainzot eddig egyedül a Schalke múlta alul, amely négy ponttal az utolsó. A szebb napokat látott gelsenkircheni klub harminc mérkőzés óta nyeretlen a bajnokságban. Ha ma a Hoffenheim ellen sem tud győzni, akkor beállítja a Bundesliga történetének negatív rekordját, amelyet jelenleg a Tasmania 1900 Berlin tart 31 sorozatban lejátszott nyeretlen meccsel 1966 óta.

Bundesliga, 15. forduló

Mönchengladbach–Bayern München 3-2

Szombat

Leverkusen–Werder Bremen 15.30

Freiburg–Köln 15.30

Union Berlin–Wolfsburg 15.30

Schalke–Hoffenheim 15.30

Mainz–Frankfurt 15.30

RB Leipzig–Dortmund 18.30

Vasárnap

Augsburg–Stuttgart 15.30

Bielefeld–Hertha 18.00

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.