Gulácsi egyenlő Neuerrel, írják a németek a rangadó előtt

A jövő rangadója. Így harangozzák be Németországban a Bayern München és az RB Leipzig mai, egymás elleni mérkőzését a Bundesliga tizedik fordulójában, de már a jelenre is igaznak tűnik a tétel. A bajnokság első két helyezettje találkozik Münchenben, egyúttal a bajor sztárok az egyetlen kapussal néznek szembe Gulácsi Péter személyében, aki 2020-ban meg tudta fékezni őket.

Magyar Nemzet
2020. 12. 05. 10:00
GULÁCSI Péter
Gulácsi Péter szerint Timo Werner pótolhatatlan Fotó: MTI/EPA/Filip Singer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kevés csapat volt a Bundesligában, amely hosszabb távon képes volt nagyobb versenyre késztetni a Bayern Münchent. Az 1970-es években Mönchengladbach, az 1980-as évek egy részében a Hamburg, a modern időkben pedig a Dortmund tudta ezt megtenni, de úgy tűnik, hogy most épp a szemünk előtt alakul ki a német bajnokság új szuper rangadója Gulácsi Péterrel a főszerepben: a Bayern–Leipzig.

Hihetetlennek hat, hogy a lipcseiek mindössze tíz évvel ezelőtt még az ötödosztályban szerepeltek, ma pedig a bajor rekordbajnok (egyik) legnagyobb riválisának számítanak. Az előző idényben mindkét egymás elleni meccsüknek úgy futottak neki, hogy a két klub állt a Bundesliga első két helyén, és ez most sincsen másképpen: a Bayern vezet, a Leipzig két pontos lemaradással követi.

Gulácsi februárban lenullázta a Bayernt, rajta kívül ez senkinek sem sikerült idén Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek

Négy évvel ezelőtt, 2016 decemberében találkoztak először az élvonalban, akkor szintén Münchenben, és újoncként rögtön jelezték a lipcseiek, hogy a Bayern magasságába igyekeznek, hiszen egy fordulóval a téli szünet előtt pontazonossággal álltak a tabella élén a bajor sztárcsapattal. Akkor a tapasztalat érvényesült a hazai oldalon, Emil Forsberg korai piros lapja megpecsételte a Leipzig sorsát, amely 3-0-ra kikapott az Allianz Arénában.

Neuer szintjét hozza

A rá következő idényben viszont először és eddigi egyetlen alkalommal a lipcseiek már le tudták győzni a Bayernt, hazai pályán 2-1-re nyertek Naby Keïta és Timo Werner góljaival, akik ma már a Premier League élcsapatait, a Liverpoolt, illetve a Chelsea-t erősítik. Az összesített mérleg hiába mutat jókora müncheni fölényt a két csapat párharcában: a Bayern szemszögéből hat győzelem, három döntetlen, egy vereség.

Az előző évadban a Leipzig volt az egyetlen együttes, amelyet nem tudtak legyőzni a bajnokságban Robert Lewandowskiék, akik egyébként taroltak, Bundesligát, kupát és Bajnokok Ligáját nyertek.

A lipcsei 1-1 után Münchenben 0-0 volt a végeredmény az előző idényben, utóbbi meccset már 2020-ban rendezték, és Gulácsi Péter bravúrjai is kellettek ahhoz, hogy a Lepzig kapott gól nélkül húzza ki a találkozót. Elképesztő, de azóta is ez volt az egyetlen meccse a Hans-Dieter Flick által irányított Bayernnek ebben az évben, amelyen nem tudott gólt szerezni, számszerűsítve ez 43 tétmérkőzésből egyet jelent. „A kapus Gulácsi Péter bebizonyította, hogy pont olyan stabil, mint Manuel Neuer” – írta a mostani rangadó előtt a Bundesliga hivatalos oldala.

A Bayern tinédzserekkel ikszelt Madridban

Ismerve a Leipzig anyagi lehetőségeit, amelyeket a Red Bull-vezér Dietrich Mateschitz biztosít és látva azt, hogy rövid idő alatt milyen messzire jutott a klub, ráadásul nem a pénzt szórva (a rekordigazolás Keita 29 millió euróba került, ami nemzetközi viszonylatban nem számít jelentős összegnek), mint a Manchester City vagy a PSG, hanem tudatos, türelmes szakmai munkával, akkor valóban a lipcseiek Bayern elleni meccsei jelenthetik a jövő nagy rangadóját a Bundesligában.

A mai mérkőzés esélyese ettől függetlenül a bajor klub, amely rápihenhetett a találkozóra, hiszen a hét közben tartalékosan állt fel az Atlético Madrid ellen a BL-ben, többek közt Neuer, Kingsley Coman, Leon Goretzka és Lewandowski is pihent. A több fiatal tehetséget, Musialát (17), Stillert (19), Zirkzee-t (19) és Arrey-Mbit (17) is bevetett Bayern így is 1-1-et játszott a La Liga egyik legjobbja otthonában. Eközben a Leipzig éles harcot vív a csoportkörből való továbbjutásért a PSG-vel és a Manchester Uniteddel, amiért fontos 4-3-as győzelmet aratott a Basaksehir ellen Törökországban szerdán. A lipcseieknél Gulácsi mellett is bevethető.

visszatérhet a pályára

Magyar szempontból még a Freiburg–Mönchengladbach-találkozó érdekes, hiszen a hazaiaknál újra pályára léphet Sallai Roland, aki az előző fordulóban kisebb sérülése miatt nem játszott az Augsburg ellen. – Azt viszont még nem tudjuk, hogy képes lehet-e kilencven percet végigjátszani – fogalmazott a válogatott szélsőről Christian Streich, a Freiburg vezetőedzője.

Bundesliga, 10. forduló:

Péntek

Hertha–Union Berlin 3-1

Szombat

Bielefeld–Mainz 15.30

Frankfurt–Dortmund 15.30 (tv: Sport 2)

Freiburg–Mönchengladbach 15.30

Köln–Wolfsburg 15.30

Bayern München–Leipzig 18.30 (tv: Sport 2)

Vasárnap

Werder Bremen–Stuttgart 15.30 (tv: Sport 2)

Schalke–Leverkusen 18.30 (tv: Sport 2)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.