Hamiltont levadászták, de mégis megnyerte a Bahreini Nagydíjat

A hétszeres világbajnok Lewis Hamilton, a Mercedes brit pilótája nyerte meg az idei Formula–1-es vb-t nyitó Bahreini Nagydíjat, a második helyen Max Verstappen (Red Bull), a harmadikon Valtteri Bottas (Mercedes) végzett.

Magyar Nemzet
2021. 03. 28. 19:17
HAMILTON, Lewis
Szahír, 2021. március 28. Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzõje a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság szezonnyitó Szahíri Nagydíján a szahíri pályán 2021. március 28-án. MTI/AP/Kamran Dzsebreili Fotó: Kamran Dzsebreili Forrás: MTI/AP/Kamran Dzsebreili
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bahreini Nagydíjon az első sorból (Red Bull) és (Mercedes), a másodikból Valtteri Bottas (Mercedes) és Charles Leclerc (Ferrari), a harmadikból Pierre Gasly (Alpha Tauri) és Daniel Ricciardo (McLaren) indulhatott. A szombati időmérőn a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel az Aston Martinnal csak a 18. helyet szerezte meg, a Q1 végén beleszaladt a sárga zászlókba, amikor lassítani kellett, de a német ennek sem tett megfelelően eleget, ezért vasárnap a rajtrács végére, a huszadik helyre sorolták. Sergio Pérez (Red Bull) is megjárta, technikai probléma miatt a bokszutcából kellett nekivágnia az 56 körös futamnak.

A rajt után Verstappen megtartotta az első helyét Hamilton előtt, de az igazi verseny nem kezdődhetett meg, mert hátul Nyikita Mazepein (Haas) megpördült, a gumifalnak vágódott, rögtön jött be a biztonsági autó. Verstappen rádión jelentette, hogy szerinte gond van az autójával, a tempóján azonban ennek nem volt jele. A tizedik körben közel két másodperccel vezetett Hamilton előtt, a harmadik helyen Bottas lemaradása már bő hat másodperc volt. A 14. körben Hamilton közepes keverékről keményre váltott, ekkor még nem lehetett tudni, hogy ez jó húzás-e, Verstappen maradt a pályán. A holland a 18. körben friss közepes keverékeket kapott, de csak Hamilton mögé érkezett vissza, Bottas tartotta a harmadik helyét, Pérez szépen jött fel hátulról, igazolva, hogy a Red Bull tényleg erős, a középmezőnyben pedig a veterán világbajnokok, Kimi Räikkönen (Alfa Romeo) és Fernando Alonso (Alpine) nyüstölték egymást. Féltávnál Verstappen két másodpercen belülre került Hamiltonhoz, és a gumielőny a hollandnál volt. A 29. körben ki is hívták Hamiltont, újabb kemény gumikat kapott, de az riasztó volt, hogy az előző szettje csak tizenöt kört bírt ki. A Mercedesnél aztán Bottas kerékcseréjénél nagyot hibáztak, tíz másodpercig tartott, amíg a jobb elsőt nagy nehezen lerángatták, majd feltették az újat. A 34. körben Alonso fékhiba miatt kiszállt a versenyből, a negyvenedik körben pedig Verstappen az élről ment kereket cserélni, és 8,8 másodperces hátránnyal jött vissza a második helyre Hamilton mögé. A feladata az volt, hogy tizenhét kör alatt ledolgozza a hátrányát a friss kemény gumikon, és megelőzze a hétszeres világbajnokot.

Az 51. körben kevesebb mint egy másodperc volt közöttük, és két körrel később Verstappen előzött! Ám elhagyta a pályát, és utasították, hogy adja vissza Hamiltonnak a pozícióját, így a brit pilóta – aki a verseny során többször is elhagyta a pályát – visszakerült az élre, s a Red Bull hiába támadott újra, a Mercedes haladt át elsőként a célvonalon. Lewis Hamilton pályafutása 96. futamgyőzelmét aratta.

A harmadik Bottas lett, negyedikként Lando Norris (McLaren), ötödikként pedig Sergio Pérez zárt, a két Ferrarinak szintén sikerült az első tízben célba érnie: Charles Leclerc hatodik, Carlos Sainz Jr. nyolcadik lett. Az újoncok közül a japán Cunoda Juki (Alpha Tauri) teljesített a legjobban, kilencedikként két világbajnoki pontot szerzett. Mick Schumacher (Haas) élete első Formula–1-es versenyén 16. lett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.