Teljesült Hanga Ádám álma, spanyol bajnok lett a magyar kosaras

A Barcelona megnyerte a kosárlabda-bajnokságot, miután 2-0-ra győzött a Real Madrid elleni párharcban.

Magyar Nemzet
2021. 06. 16. 12:45
HANGA Ádám
Barcelona, 2019. január 2. Hanga Ádám, a Barcelona játékosa (b) az Anadolu Efes ellen a férfi kosárlabda Euroliga Barcelonában játszott mérkőzésén 2018. december 27-én. MTI/EPA/EFE/Enric Fontcuberta Fotó: Enric Fontcuberta
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

egyik legszebb álma teljesül: a magyar klasszis kosárlabdázó spanyol bajnok lett! A Barcelona a 19. aranyérmét nyerte, és ehhez az El Clasicón át vezetett az út, a fináléban ugyanis a Real Madrid volt az ellenfele. Ez a siker nagyon kellett a katalánoknak, akik bő két hete az Euroliga döntőjét elveszítették a török Anadolu Efes ellen, ami a klubnak és Hanga Ádámnak is nagy csalódást okozott, a játékos ugyanis azon a meccsen mindössze hét másodpercet kapott az edzőjétől.

 

A katalánok a 19. bajnoki címüket ünnepelhették
Fotó: Acb.com

 

A magyar kosaras ezúttal jóval nagyobb szerepet játszott a sikerben. A döntő második meccsén – a Barcelona az elsőn 89-75-re nyert Madridban – a kezdőcsapat tagja lehetett, valamivel több mint tizennégy percet töltött a pályán, és két-két pontja, lepattanója és gólpassza volt. A katalán csapat viszonylag gyorsan szerette volna lezárni a finálé második meccsének érdemi részét, ezért már kezdésként elhúzott 7-0-ra, majd 16-5-re is, és nem is engedte a Realt hét ponttal közelebb magához a 26-15-re megnyert első negyedben. Sőt a madridiak később sem tudtak közelebb zárkózni, egyre csak nőtt a különbség, a nagyszünetben 18 pont volt Hangáék előnye – nem sokkal a félidő előtt volt az húsz is.

 

 

A második félidőben is a Barcelona akarata érvényesült, állandósult a két csapat között a húsz pont körüli különbség, s a végén 92-73 állt az eredményjelzőn, azaz Hanga Ádám együttese 2-0-ra megnyerte a párharcot, és 2014 után újra aranyérmes lett Európa legszínvonalasabb bajnokságában. A magyar játékos elsősorban a védekezésben jeleskedett, Sarunas Jasikevicius vezetőedző azt kérte tőle, hogy Alberto Abaldét őrizze, illetve semlegesítse, és ezt meg is oldotta. A hazaiak legjobbja Nikola Mirotic volt 27 ponttal, és ő vitte haza a legértékesebb játékosnak járó különdíjat is.

 

 

A Barcelona egyébként ebben a kiírásban megnyerte a Király Kupát is. Hanga Ádám 2017 óta erősíti a katalán klubot, és ez a legnagyobb sikere; tavaly a csapata kikapott a bajnoki döntőben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.