Hatpróbás játékok

Koronás Antal, bár már jól érezte magát, biztonságból hétfőn sem mozdult ki otthonról. A márciusi télben még csak magyarázkodnia sem kellett emiatt.

2020. 03. 25. 13:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Koronás Antal, bár már jól érezte magát, biztonságból hétfőn sem mozdult ki otthonról. A márciusi télben még csak magyarázkodnia sem kellett emiatt. Olvasgatott, különben pedig rácuppant a tévére. Lélekben már felkészült rá, ezért nem sújtotta le különösebben, hogy az olimpia is veszélybe került. A maga részéről kész tervet dolgozott ki a nyári játékok megmentésére, alig várta, hogy a Sarkiban közkinccsé tegye.

– Mindenkinek Kínában kell felkészülni az olim­piára! – kurjantotta el magát köszönés helyett. A vendégek bambán néztek rá.

– Kína már legyőzte a járványt, ott mindenki biztonságban végezhetné az edzéseket. Mindenki ugyanott, ugyanúgy készülhetne, ugyanazt enné-inná, érvényesülnének az egyenlő feltételek. Megelevenednének az ókori játékok eszméi – szónokolta, ahogy egy régi könyvben olvasta.

– S mégis hol, Anti? Talán Vuhanban? – piszkálódott a mélynövésű, folyton okoskodó Tódor.

– Pekinget javasolnám – Koronás nem hagyta magát kizökkenteni a gondolatmenetéből. – A létesítmények napjainkban is magas fokú szolgáltatást nyújtanának, Kína tárt karokkal fogadná az atlétákat, mert hiszen bizonyítani akarja a, a hu-humusz…, a hu-humor…, a homof…, az emberségét, na, örömmel szabadítaná fel a kapacitásait, így a modern igényeket is kielégítő olimpiai falut. Az ott lakókat átmenetileg máshová deport…, de-depon…, degreg… – amikor Koronásnak másodszor sem jött a nyelvére a megfelelő idegen szó, már bánta, hogy ennyire fellengzősen akart fogalmazni. – Szóval, azt a néhány ezer kicsi kínait addig elküldenék a náthásba, hogy ne legyenek útban – találta meg a saját hangját.

– A sportolók otthon csinálnának egy tesztet, aki negatív, annak irány Peking, ott együtt edzenének, aztán az olimpia előtt mindenki átrepül Tokióba, ami különben is ott van a szomszédban, nem okozna gondot… az átállás – mondta némi mérlegelés után, mert az akklimatizációt már nem merte megkockáztatni. – A nyári kánikulában ott addigra biztosan kidöglik a vírus.

– Akkor már miért ne inkább Pekingben rendezzék az olimpiát? – berzenkedett Tódor.

Koronás erre nem gondolt. A rögtönzés sohasem volt az erőssége, ezért ismét a fennköltségbe menekülve csak ennyire futotta tőle:

– Ez annál bonyolultabb kérdés, tele jogi vonatkozásokkal.

– Dominika – folyt bele a beszélgetésbe Freeci.

– Ott még nincs vírus.

– Sokat ittál – legyintett rá Tódor.

Koronást azonban felcsigázta az újabb ötlet.

– Miből gondolod? – kérdezte a sokadik kapucsínót szürcsölő cimborát.

– Ott vannak a bajnokok. Már amelyiknek van egy kis sütnivalója. A Palik, tudjátok, a Hová tűnt Damon Hill? átnyergelt erre az új sportra, az exatlonra, azt közvetíti Dominikáról. Elég rossz bőrben van, jobban izzad, mint akik futkosnak. Valaki szólhatna már neki, hogy legalább a bakancsból ugorjon ki, mielőtt belerohad.

– Micsoda, hexatlon? – értette el a szót Koronás.

– Az, az – helyeselt Freeci.

– Pentatlon, azaz öttusa, nem erre gondolsz? – csillogtatta a műveltségét Koronás.

– Nem, exatlon az, mondom. Futkosnak, kúsznak- másznak, néha fürdenek is közben, a végén meg valami szart mindig el kell találni. Na, ezt elég bénán csinálják, látszik, hogy gyerekkorukban csak kockultak, sem hógolyóval, sem rohadt almával nem hajigálták egymást.

– Fut, kúszik-mászik, fürdik, dob. Mondom, hogy öttusa – okoskodott Koronás.

– Akkor még cipekednek is, csak hogy megnyugodjál – oltotta le Freeci. – S mindig másért megy a folytatott játék, ahogy a Palik mondja. Hol a villáért, hol az előnyért, de mégiscsak az az izgi, amikor a kiesés ellen – Freeci körbenézett, s látta, a többieknek dunsztjuk sincs, miről beszél. – Tényleg nem láttátok még? Én felvenném az olimpiára, érdekesebb, mint a lövészet, az íjászat meg a maratonfutás együttvéve. A lényeg, hogy tegnap is játszottak és ma is fognak. Tehát ott nincs vírus. Oda kéne küldeni az olimpiásokat.

– He-he, azok mi vagyunk – ébredt fel Kancsó Miki.

Dominika, hexatlon, olimpia, merengett Koronás Antal. Ötkarikás helyett hatpróbás játékok, szintetizálta a hallottakat. Bele kell néznie. Palikot pedig, bár nem akart vele előjönni, csípte. A sydneyi olimpia idején titkon versenyzett vele, két héten át ő is végigült minden adást. Csak a végén maradt alul. A pólósok aranya után elszakadt a film. A záróünnepséget már átaludta. Mámorban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.