Hosszú Katinka a világ idei legjobb idejével Európa-bajnok

Hosszú Katinka bejelentkezett az olimpiai aranyéremre, hiszen 400 vegyesen a világ idei legjobb idejével lett Európa-bajnok a Duna Arénában. Mellette Mihályvári-Farkas Viktória is alaposan kitett magáért, hiszen holtversenyben ezüstérmes lett Hosszú mögött. Milák Kristóf nem tudott csodát tenni a férfi gyorsváltóval, amelyben Kozma Dominikot lecserélték.

2021. 05. 17. 19:21
HOSSZ Katinka
Budapest, 2021. május 17. A gyõztes Hosszú Katinka a nõi 400 méteres vegyesúszás döntõje után a budapesti vizes Európa-bajnokságon a Duna Arénában 2021. május 17-én. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erre vártunk! megmutatta, hogy még mindig számolni kell vele, nem szabad leírni, és bizony Tokióban is az aranyért száll majd harcba. Már a délelőtti előfutamokon érezni lehetett , hogy 400 vegyesen nagy dolgok történhetnek ma a Duna Arénában. Hosszú több mint négy másodpercet javult a márciusi ob-hez képest a legkeményebb számban, s a mindössze 17 éves a második legjobb idővel jutott be a fináléba mellette. A döntőben sem kellett csalódnunk.

Hosszú Katinka az elejétől magabiztosan vezetve, 4:34,76-tal szerezte meg az aranyérmet, azaz a világ idei legjobb idejét úszta. Áprilisban a japán Ohasi Jui 4:35,14-et, az amerikai Melanie Margalis 4:35,18-at tudott a nemzeti válogatókon, eddig ők vezették a 2021-es rangsort, amelynek az élére a magyar klasszis állt cirka két hónappal az olimpia kezdete előtt.

Hosszú Katinka nagyot ment az Eb medencés úszószámainak nyitónapján. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Mindez természetesen nem jelenti azt, hogy hátra lehet dőlni, hiszen a riválisok több mint egy hónapja úszták a legjobbjukat, azóta – Hosszúhoz hasonlóan – javulhattak, és akkor ott van még az ausztrál Kaylee McKeown is, aki tavaly decemberben 4:32,73-ra volt képes. De az egyértelmű, hogy a háromszoros olimpiai bajnok klasszisunk formája már alakul, ami az ő esetében azt jelenti, hogy a győzelemért lehet harcban Tokióban, márpedig ezt legutóbb 2019-ben jelenthettük ki az aktuális eredményei alapján.

– Nagyon boldog vagyok – nyilatkozta Hosszú Katinka karrierje 15. nagymedencés Európa-bajnoki címe után. – Úgy jöttem az Eb-re, hogy tudtam, kellenek ezek a versenyek a csúcsformám megközelítéséhez, amelyre az olimpián szükségem lesz. Biztató az időeredmény. Volt egy szám a fejemben, amit el szerettem volna érni most, és nagyon örülök neki, hogy 4:35 alatt sikerült úsznom.

Hosszú Katinka mellett az ugyancsak 400 vegyesen dobogós Mihályvári-Farkas Viktória volt a nap magyar hőse. A mindössze 17 éves úszó az első kétszáz méter után még messze volt az éremtől, de a táv második felén nagyot hajrázott, és a végén a britek sztárjával, Aime Willmott-tal holtversenyben a második helyen csapott be a célba. Az ezüstéremnél talán csak az lehetett nagyobb elismerés Mihályvári-Farkasnak, hogy Hosszú Katinka az elsők között gratulált neki a bravúrhoz.

A győztes Hosszú Katinka (j) és az ezüstérmes Mihályvári-Farkas Viktória. Fotó: MTI/Kovács Tamás

A női és a férfi 4x100-as gyorsváltókban rendeztek még magyar érdekeltségű döntőket. A lányok a papírformának megfelelően a nyolcadik helyen végeztek, a nagyobb reményeket a fiúk szerepléséhez fűzhettük. A 2017-ben a Duna Arénában vb-bronzérmes férfi váltó éremeséllyel indult, de az előfutamból éppen csak, a nyolcadik helyen csúszott be a döntőbe.

Ahogy az várható volt, a két legerősebb gyorsúszónk, a délelőtt pihentetett és Németh Nándor bekerült a csapatba a fináléra, az viszont beszédes, hogy Holoda Péter mellett Kozma Dominik lett lecserélve. Utóbbinak 200 gyorson olimpiai kvótát érő, A szintes eredménye van a 2019-es vb-ről, ám mivel azóta nem tudott bizonyítani, Sós Csaba az Eb-től tette függővé a tokiói szereplését. Mivel itt Kozma 200 gyorson nem indulhat, a szövetségi kapitány lapunknak elárulta, hogy a 100 és 200 méteres gyorsváltók nyitóembereként figyeli a formáját. Ebből kiindulva nem jó jel, hogy a mai döntőre lecserélte őt Sós.

Németh volt az első ember, aki erősen kezdett, de később visszaestünk a negyedik-ötödik helyre. Milák volt a hajrázó, de túl nagy volt a hátrány ahhoz, hogy dobogóra hozza be a váltót, végül a negyedik helyen zártunk 3:12,50-nel.

Európa-bajnokság, a hétfői döntők magyar helyezettjei:

Női 400 vegyes: 1. Hosszú Katinka (4:34,76), 2. Mihályvári-Farkas Viktória (4:36,81). Női 4x100 gyorsváltó: 8. Gyurinovics Fanni, Ugrai Panna, Senánszky Petra, Verrasztó Evelyn (3:42,31). Férfi 4x100 gyorsváltó: 4. Németh Nándor, Szabó Szebasztián, Bohus Richárd, Milák Kristóf (3:12,50).

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.