Jól belehúztunk Amszterdamban

Rafael Van der Vaart nem volt kegyes hozzánk, a Nemzetek Ligája tegnap Amszterdamban megtartott sorsolásán olyan ellenfeleket – Törökországot, Szerbiát és Oroszországot – juttatott a magyar válogatottnak, amelyeknél erősebbeket szánt szándékkal sem választhattunk volna magunknak. A sorozat csoportmérkőzéseit idén szeptembertől novemberig, a B divízió döntőjét 2021. június elején játsszák. Ezen az ágon két válogatott jut el a 2022-es világbajnoki pótselejtezőre.

Ch. Gáll András - Szilágyi László
2020. 03. 04. 7:06
Nagy Dniel; Sallai Roland; Kdr Tams; Gulcsi Pter; Ptkai Mt; Guzmics Richrd; Szab Jnos; Fiola Attila; Bde Dniel; Dzsudzsk Balzs
Budapest, 2017. október 10. A magyar játékosok, Nagy Dániel, Sallai Roland, Kádár Tamás, Gulácsi Péter, Pátkai Máté, Guzmics Richárd, Szabó János, Fiola Attila, Böde Dániel és Dzsudzsák Balázs (b-j) a Magyarország - Feröer-szigetek labdarúgó világbajnoki selejtezõ mérkõzés után a budapesti Groupama Arénában 2017. október 10-én. A magyar labdarúgó-válogatott 1-0-ra gyõzött. MTI Fotó: Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap este Amszterdamban megtartották a 2021–2022-es Nemzetek Ligája sorsolását. A könnyen átláthatónak a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető mérkőzéssorozatnak az a tétje, hogy a 2022-es katari világbajnokság pótselejtezőjének mezőnyébe a Nemzetek Ligájából a legjobb két csapat kerül be. A liga mérkőzéseit 2020. szeptember 3. és 2022. március 29. között bonyolítják le.

Előzőleg azonban vessünk egy pillantást a katari vb „normál” selejtezőire. A világbajnokságon 32 válogatott jogosult indulni, ebből egy hely – a rendezőé – foglalt, marad 31. Ebből a harmincegyből 13 Európáé – ebből is látszik, hogy a vb-re kijutni kontinensünkről majdnem kétszer olyan nehéz, mint kiharcolni a részvételt a 24 csapatos Európa-bajnokságon.

Az európai selejtezőkön 55 ország vesz részt. A csapatokat öt darab ötcsapatos és öt darab hatcsapatos csoportba sorsolják. A tíz csoportgyőztes kijut a világbajnokságra, az ugyanannyi második helyezett a második fordulóban – közkeletű elnevezéssel a pótselejtezőn – folytatja. A tíz második helyezetthez csatlakozik az UEFA Nemzetek Ligájából a két legjobb válogatott. Ezt a tizenkét együttest hat párba sorsolják, oda-vissza alapon megmérkőznek, majd a hat továbbjutót újabb három párba osztják, míg végül a három párosítás győztese kijut a világbajnokságra, azaz megvan az Európát képviselő tizenhárom nemzet.

Eddig minden pofonegyszerű, most jön a feketeleves.

A Nemzetek Ligájában is 55 ország indul, ezeket négy ligába (A, B, C és D) osztják. Az első háromban 16-16 csapat lesz, a harmadikban csak hét. A ligák erősorrendben követik egymást az UEFA-koefficiensek szerint, Magyarország a B, azaz a második legerősebb ligában szerepel.

Az A, B és C ligában négy-négy kalap van, a D-ben csak kettő. válogatottja a B ligában a negyedik kalapban volt, Izrael, Bulgária és Románia társaságában, azaz ezeket nem kaphatta meg ellenfélül. Elvileg csupa régi ismerősből (Wales, Finnország, Szlovákia) álló csoport is kialakulhatott. Mivel egy csapat két jogon nem juthat ki, ezért azok az országok, amelyek a hagyományos selejtezőn kvalifikálnak a vb-re vagy csoportmásodikként ott lesznek a pótselejtezőn, már nem jönnek számításba.

A 12 európai pótselejtezős helyből kettő sorsa dől el a Nemzetek Ligájában. Ezeket a két legjobb olyan csoportgyőztes fogja megszerezni, amely a hagyományos vb-selejtezőből nem jut ki automatikusan vagy nem zárt a szintén pótselejtezőt érő második helyen. Tehát hogy Magyarország egyáltalán számításba jöhessen, feltétlenül meg kell nyernie csoportját. Ez a két pótselejtezős hely egyike megszerzésének szükséges, de nem elégséges feltétele.

Mindez a tengerikígyó-hosszúságú számolgatás fölöslegessé válik, ha a magyar válogatott első nekifutásra, a hagyományos selejtezőcsoportja megnyerésével egyenes ágon kijut a vb-re. Ahogy azt legutóbb 1986-ban tette a Mezey-csapat, amikor még 24-es volt a vb-mezőny – igaz, akkor kontinensünknek a mostaninál még eggyel több, tizennégy helye volt. Így változik a világ.

Tegnap az amszterdami sorsoláson a magyar delegáció tagjai – élen a bőszen jegyzetelő Marco Rossi szövetségi kapitánnyal – is izgatottan várták a fejleményeket. A nagyszabású eseményen a B divízió csapatait a hollandokkal 2010-ben vb-döntős világvándor, a pályafutása végén kis híján a Ferencvároshoz szerződő Rafael Van der Vaart húzta ki.

A holland középpályás nem volt túl kegyes a mieinkhez, kis túlzással az egyes kalapokból a lehető legnehezebb ellenfeleket rendelte a magyar válogatott mellé: Törökország, Szerbia és Oroszország vár Marco Rossi válogatottjára a B divízió 3-as kvartettjében.

– Nem tudok nehezebb ellenfeleket elképzelni azoknál, akiket most kihúztak mellénk. A három riválisunk számít a csoport favoritjának, de mindent megteszünk, hogy megálljuk a helyünket a B ligában – nyilatkozta a magyar szövetségi kapitány.

A török válogatotthoz legutóbb a 2014-es világbajnokság selejtezőjében volt szerencsénk. Akkor az Egervári-csapat hazai pályán 3-1-re nyert, az isztambuli visszavágón Böde Dániel állította be az 1-1-es végeredményt.

Az oroszokkal szemben nincs sok sikerélményünk. Oroszország „jogelődje”, a Szovjetunió mumus, s nem feltétlenül az irapuatói 0-6 miatt. Több mint negyven éve, 1978-ban sikerült legyőzni a „szbornaját” 2-0-ra egy Eb-selejtező mérkőzésen, de utána a visszavágón 2-2-re végeztünk és végül velük együtt kiestünk.

Az önálló Szerbia kikiáltása, 2006 óta még nem játszottunk hivatalos mérkőzést déli szomszédainkkal, a jugók elleni gyászos emlékű vb-pótselejtezőnek (összesítésben 1-12) is már több mint húsz éve.

Jól látható, hogy a közelmúlt eredményei nem nekünk kedveznek. Oroszország a rendező jogán szerepelt a 2018-as vb-n, Szerbia a saját eredményeivel vívta ki a részvételt. Törökország legutóbb 2002-ben járt világbajnokságon, igaz, akkor egészen a harmadik helyig menetelt. Magyarország régi adósságot görget maga előtt: legutóbb 1986-ban mérette meg magát a vb-n. Reméljük, a legutóbb nem egyenértékű a legutoljára szóval.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.