Kamuti Jenő jelentős elismerésben részesült

A Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség az elsők között adta át a Nemzet Sportolójának is megválasztott vívó részére a Primo Nebiolo Medal névre keresztelt díjat.

Forrás: MTI2019. 11. 17. 15:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újonnan alapított díjjal tüntette ki Kamuti Jenőt a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU): a Nemzet Sportolójának is megválasztott vívó az elsők között vehette át a szervezet alapításának 70. évfordulójára létrehozott, Primo Nebiolo Medal névre keresztelt díjat, mellyel az Universiadék 60 éves történelme előtt is tisztelegnek.

A kitüntetést a FISU végrehajtó bizottsága hozta létre, így elismerve azon kiváló személyeket és szervezeteket, akik, illetve amelyek sokat tettek az egyetemi sportért. A tőr egyéniben kétszeres olimpiai ezüstérmes sportoló – a Nemzetközi és a Magyar Fair Play Bizottság elnöke, aki tagja a MOB elnökségének és a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének is – pénteken részesült az elismerésben a FISU 36. közgyűlésének első napján tartott díjátadó ünnepségen, Torinóban.

– Nagy megtiszteltetés számomra a díj, annál is inkább, mert szép emlékeket idéz fel bennem, hiszen az első Universiade tőrversenyében aranyérmes lettem – mondta az olimpia.hu oldalnak Kamuti Jenő.

A Prima Primissima-díjra jelölt magyar sportvezető – aki korábban a MOB főtitkári feladatait is ellátta – tőrvívásban ötszörös Universiade-győztes (egyéniben: 1959, 1961, 1963, 1965; csapatban: 1961) és kétszeres ezüstérmes (csapatban: 1959, 1963); párbajtőrvívásban pedig egyszer volt második helyezett (csapatban: 1963).

Az Olimpiai Érdemrenddel is kitüntetett Primo Nebiolo nagy tekintélyű olasz sportdiplomata volt, aki 1969 és 1989 között az Olasz Atlétikai Szövetséget vezette, közben, 1981-ben a sportág nemzetközi szervezetének első embere lett. 1999-ben – néhány hónappal azután, hogy újabb négy évre megválasztották –, 76 évesen hunyt el. Sportdiplomataként jelentős szerepe volt abban, hogy szülővárosa, Torino 2006-ban téli olimpiának lehetett a házigazdája.

Őt választották 1961-ben az Universiadét rendező FISU elnökének, 1992-ben pedig tagja lett a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.