Kapitányok után kapitány

Hosszú hetek óta nyílt titok volt, hogy a magyar férfi-kézilabda válogatott élén személyi változások várhatók. Szerdán rendkívüli sajtótájékoztató keretében mutatták be az új szövetségi kapitányt, a korábbi kiváló irányítót, Gulyás Istvánt. Az új kapitány megbízatása a 2022-es hazai rendezésű Európa-bajnokság végéig szól. Az 51 éves szakember munkáját a kétszeres BL-győztes játékos, egykori veszprémi spanyol Chema Rodríguez segíti, a válogatott stábjához csatlakozik a norvég Tord Ellingsen, aki az erőnléti felkészítésért felel.

2019. 07. 11. 12:10
null
Veszprémben nagyon jól dolgoztak együtt Nagy Lászlóval Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

fajsúlyos döntést jelentett be, talán az elsőt, amióta áprilisban kinevezték a kézilabda-szövetség férfiszakágért felelős szakmai alelnökének. Az aktív játékos-pályafutását a szezon végén lezáró jobbátlövő szerdán immár vezetői minőségében jelentette be a válogatott új szövetségi kapitányát: Gulyás Istvánt.

– Főállású, lehetőleg magyar nemzetiségű szakemberben gondolkodtunk. Gulyás szakmai alapelveiről, felkészültségéről meggyőződhettem Veszprémben. Szakmai igazgatóként mindent megtett az eredményes szereplésért, könnyen egy hullámhosszra kerültünk – méltatta az új kapitányt Nagy László. Majd megnevezte Gulyás segítőjét, a spanyol Chema Rodríguezt, aki 2012-től 2017-ig kézilabdázott Veszprémben, az idén nyáron vonult vissza, ez az első edzői megbízatása.

– Chema Rodríguez a spanyol gondolkodásmódot képviseli a szakmai stábban, már Veszprémben is ő volt az edző „meghosszabbított keze”, van érzéke a feladathoz – magyarázta a szakmai alelnök. A norvég erőnléti edző, Tord Ellingsen csatlakozik a szakmai stábhoz. Az új stábtag korábban a magyar női válogatott mellett is dolgozott.

Nagy László megfogalmazta az elvárásokat az új kapitánnyal szemben: a legfontosabb a csapategység kialakítása és a játékosok önbizalmának építése, ezek nélkül nem várható érdemi előrelépés. A januári Európa-bajnokságon Dánia, Oroszország és Izland lesz az ellenfél a csoportban, a továbbjutáshoz két csapatot kell megelőzni, ehhez erőnlétben és a taktikai elemek elsajátításában is fejlődni kell. Nem is olyan burkolt kritika volt ez a Csoknyai István, Vladan Matics kapitánypárossal szemben. Gulyás elődei tavaly november óta vezették a válogatottat; irányításukkal januárban csak a 10. helyen végzett a csapat a világbajnokságon, és ezzel roppant nehéz helyzetbe került az olimpiai kvalifikáció felé vezető úton. A Csoknyai–Matics kettős vezérletével ugyan veretlenül végzett a válogatott az Eb-selejtezőcsoport élén, de a szövetség a váltás mellett döntött.

– Nem akarok kliséket mondani, de szerintem lelke mélyén mindenki erre a kinevezésre vágyik, aki elkezd edzősködni. Egy ilyen felkérésre nem lehet nemet mondani, számomra sem volt kérdés, hogy elvállalom-e a feladatot – nyitott az új kapitány, aki vezetőedzőként dolgozott Ausztriában, Kuvaitban, majd Dunaújvárosban, Vácon, illetve Gyöngyösön. Tavaly októberben Ljubomir Vranjes menesztését követően a Veszprém megbízott vezetőedzője lett, a Breszt elleni idegen­beli győztes mérkőzésen dirigált, majd az idény végéig a klub sportigazgatójaként tevékenykedett.

Veszprémben nagyon jól dolgoztak együtt Nagy Lászlóval
Fotó: Bach Máté

– Még az is lehet, hogy megtanulok spanyolul… A viccet félretéve, az edzői stáb közös nyelve az angol lesz. Ha az apróbb finomságok kerülnek szóba, akkor Chema és én is nyugodtan fordulhatunk Nagy Lacihoz, aki tökéletesen beszél spanyolul. Olyan stábot állítottunk össze, amely eredményes lesz, olyan emberekkel vesszük körbe magunkat, akik a saját területükön profik – mondta Gulyás, hozzátéve, hogy játékos korából a Vass Sándor vezette válogatott stábját tekinti irányadónak.

A szakmai alelnök, a rendkívül ambiciózus Nagy László is a kispadon segíti a csapatot.

– Én is ott leszek minden felkészülésen, minden edzésen, minden mérkőzésen, és igyekszem segíteni a szakmai stáb és a játékosok munkáját – közölte a június elején visszavonult klasszis.

A válogatott legközelebbi összetartását és az új keret kihirdetését szep­tember végére vagy október elejére tervezik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.