Két magyar éremmel indult az olimpiai kvalifikációs torna

Remekül indult számunkra csütörtökön Tel-Avivban a cselgáncsozók olimpiai kvalifikációs Grand Slam-versenye: a nőknél Pupp Réka az 52-kg-ban, Karakas Hedvig pedig az 57 kg-ban egyaránt a harmadik helyen zárt. Ketten együtt kilenc meccset vívtak, és ebből hetet megnyertek.

2021. 02. 18. 19:21
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A verseny előtt Pupp Réka az 52 kg-ban az olimpiai kvalifikációs ranglista 25., kvótát érő helyén állt, de ezzel még nem lehetett nyugodt. Tel-Avivban az első mérkőzésén a 16 közé jutásért felülkerekedett a kazah Jeralijeván (226.), majd bravúros győzelmet aratott a tornán negyedik helyen kiemelt spanyol Perez Box (9.) ellen. A negyeddöntőben kikapott a brit Gilestől (17.), de a vigaszágon mindkét meccsét megnyerte, előbb az orosz Kuznyecovát (63.), majd a bronzmeccsen a spanyol Lopez Sheriffet (29.) verte. A Grand Slam-versenyeken a bronzérem 500 pontot ér (az Eb-ezüst például 490-et), és a 24 esztendős paksi dzsúdós a ranglistán egy 160 pontos eredményét tudja kicserélni – mert csak a legjobb hatot veszik figyelembe –, így valójában 340-nel gyarapítja pontjait, s a 20. helyre jön fel. Ami sokkal „megnyugtatóbb” az olimpiai részvételét illetően.

Az Eb-címvédő, 30 éves Karakas Hedvignek (57 kg) nem kell izgulnia, hogy kijut-e Tokióba, az izraeli versenyt ő a kvalifikációs rangsor nyolcadik helyéről kezdhette, a második kiemelt volt, és erőnyerőként a 16 között kezdett. Itt elbánt a még csak 17 éves, ifjúsági világbajnok, de a felnőtt-világranglistán egyelőre nem jegyzett olasz Toniolóval, utána azonban kikapott a 21 éves, junior-világbajnok grúz Lipartelianitól (28.), így ő is a vigaszágra került. Ahol aztán Pupp Rékához hasonlóan ő is megnyerte mindkét meccsét, előbb a szlovén Kajzert (20.), majd a bronzéremért a német Stollt (11.) gyűrte le. Karakas egy korábbi 260 pontos eredményét cseréli le a mostani 500 pontosra, de a ranglistán marad a nyolcadik helyen. Ugyan nagy riválisát, a portugál Monteirót megelőzi, de a Tel-Avivban aranyérmes izraeli Nelson Levy eléje kerül, az aranyérem ugyanis kerek ezer pontot ér a Grand Slam-versenyeken.

Tel-Avivban a férfi 66 kg-ban a 18 éves Szegedi Dániel a 32 közé jutásért alulmaradt a grúz Bazandarasvilivel szemben, számára ezzel véget ért a verseny.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.