A norvégok bojkottálnák a katari futball-világbajnokságot

Norvégiában több klub és a válogatott több tagja is a kezdeményezés mögé állt, amelynek az a célja, hogy az ország bojkottálja a jövő évi katari labdarúgó-világbajnokságot, ne vegyen részt az eseményen, de már a selejtezőkön se lépjen pályára.

Magyar Nemzet
Forrás: Nemzeti Sport2021. 03. 14. 10:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyilkos világbajnokság – több lap is így adott hírt a labdarúgás jövő évi legnagyobb eseményéről, amelynek Katar ad otthont. Egy friss jelentés szerint 2010 óta több mint hatezer-hétszáz külföldi vendégmunkás életét követelték az előkészületek, akik többnyire Pakisztánból, Indiából, Nepálból, Bangladesből és Srí Lankából érkeztek, és elsősorban az építkezéseken dolgoztak. Állítólag ezek 69 százalékára nincs is konkrét magyarázat, ugyanakkor ezek a vendégmunkások rengeteget túlóráznak, rossz körülmények között laknak, alig fizetik meg őket, ráadásul a nagy hőség és a magas páratartalomban végzett munka ellenére nem kapnak megfelelő védelmet. A katari kormány pedig nem vitatja ezeket az adatokat, ugyanakkor szerinte ezek a számok arányban vannak a vendégmunkások magas számával.

Ez persze sokakat nem nyugtat meg. A Nemzeti Sport Online vette észre a német Frankfurter Allgemeine Zeitung cikkét, amelyben a lap arról ír, hogy Norvégiában a másodosztályú Tromsö elindított egy kezdeményezést, amely a katari vb bojkottjára szólítja fel az ország labdarúgó-válogatottját. A felhíváshoz időközben csatlakozott több élvonalbeli labdarúgóklub, köztük a norvég rekordbajnok Rosenborg, jó pár válogatott labdarúgó és maga Stale Sollbaken szövetségi kapitány is.

 

A norvég Erling Braut Håland (jobbra) nem lehet a vb sztárja, ha eredményes lesz a felhívás a bojkottra
Fotó: MTI/EPA/Peter Morrison

 

„Nyomást kell gyakorolnunk. A sportnak megvan az a hatalma, hogy üzeneteket tud közvetíteni” – idézi az újság Stale Sollbakent.

Nem állt viszont a bojkott mögé a norvég szövetség, ám a vasárnap sorra kerülő közgyűlésen biztosan téma lesz ez is. Ha a kezdeményezők már a selejtezőkön sem szívesen látnák a válogatottat, akkor gyorsan kell dönteni, ugyanis a csapat a sorsolás szerint március 24-én idegenben Gibraltár ellen már megkezdené a sorozatot, a többi ellenfele a G csoportban Hollandia, Lettország, Montenegró és Törökország. Ebben a hónapban még fogadnia kell a törököket, és pályára lépne Montenegróban.

Természetesen a kezdeményezés nem maradt visszhang nélkül, és már Gianni Infantino, a FIFA elnöke is reagált rá.

– Nem hiszem, hogy a világbajnokság bojkottja lenne a helyes megközelítés – fejtette ki a véleményét, hozzátéve, hogy a nemzetközi szövetség eredményes párbeszédet folytat Katarral a rendezés problémáiról.

Mint ismeretes, a katari világbajnokság már a rendezés jogának az odaítélésekor a támadások kereszttüzébe került, akkor még a korrupció miatt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.