Kilépett az MLSZ kötelékéből az utánpótlás sikerkapitánya

Preisinger Sándor, az U19-es labdarúgó-válogatott szakvezetője négy év után elhagyja a Magyar Labdarúgó-szövetséget (MLSZ), és az NB II-es Békéscsaba Előre vezetőedzője lesz.

Magyar Nemzet
2020. 09. 16. 16:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Preisinger Sándor négy évvel ezelőtt érkezett a Magyar Labdarúgó-szövetséghez, és vette át a 2002-es születésű játékosokból álló U15-ös korosztály válogatottjának az irányítását. A válogatott a tavalyi évre igazán ütőképes csapattá formálódott: kijutott az írországi U17-es Európa-bajnokságra, ahol a C csoportban legyőzte a portugálokat (1-0), az izlandiakat (2-1), az oroszokat (3-2), majd a negyeddöntőben 1-1 után 11-esekkel kapott spanyoloktól (4-5). Az 5. helyért rendezett összecsapáson azonban 1-1 után tizenegyesekkel 5-4-re felülmúlta a belga válogatottat. A megszerzett Eb-ötödik hellyel kiharcolta a tavalyi, brazíliai U17-es világbajnokságon való szereplés jogát – ilyen bravúrra magyar U17-es válogatott korábban még sosem volt képes. A vb-n a válogatott egy döntetlennel (Ausztrália ellen 2-2) és két vereséggel (Nigéria ellen 2-4, Ecuador ellen 2-3) nem jutott tovább a B csoportból.

Bár a válogatott idén nem játszott nemzetközi mérkőzést, egészen mostanáig Preisinger Sándor vezette a korosztályt, a jövő tavaszi Eb-selejtezőkre viszont már nem ő készíti fel a csapatot.

– Nagyon nehéz döntést kellett meghoznom, mert azzal együtt, hogy edzői pályafutásom eleje óta az volt a célom, hogy a felnőtt futballban dolgozhassak, a korosztályos válogatott hatalmas visszatartó erő volt – mondta Preisinger Sándor az Mlsz.hu-nak. – Négy évig irányítottam ezt a csapatot, a játékosaim a szemem előtt váltak gyerekekből fiatal felnőttekké és kész futballistákká. Büszke vagyok arra, amit ezzel a kivételes társasággal elértünk, és minden percért hálás vagyok, amit szövetségi edzőként tölthettem a szövetségnél. Nagyon szép élményekkel távozom, kiváló körülmények között, nagyszerű kollégákkal dolgozhattam együtt, és ha úgy alakul a jövőm, bármikor nagyon szívesen térnék vissza a szövetséghez. A 2002-es korosztály játékosait természetesen kiemelten figyelni fogom a jövőben is, egészen biztos vagyok benne, hogy többen közülük hamarosan felnőtt szinten is kiemelkedő futballistává válnak.

Az UEFA jelentősen átalakítja az utánpótlás-válogatottak versenyeztetési rendszerét, ám ebben a folyamatban komoly bizonytalanságot jelent a járványhelyzet alakulása. A következő időszak mérkőzéseit az európai szövetség központilag elhalasztotta, ez időt ad az MLSZ számára a távozó sportszakember pótlására.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.