Kulcsembereiket veszítették el a románok

Doppingriadó tette feszültté a Japánban rendezendő világbajnokságra készülő román női kézilabda-válogatott körüli légkört. Miután kiderült, hogy intravénás lézerkezelést alkalmaztak a brassói Corona együttesénél, a brassóiaktól behívott két játékos, Cristina Laslo és Bianca Bazaliu nem utazhat a világbajnokságra.

2019. 11. 20. 10:54
null
Az irányító Laslo (jobbra) is gyanúba keveredett Fotó: Europress/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A történet a román Országos Doppingellenes Ügynökség (ANAD) bejelentésétől vált nyilvánossá, amely szerint a brassói Corona három játékosa, Cristina Laslo, Bianca Bazaliu és Daria Bucur intravénás lézerkezelést kapott. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség, a WADA a vérrel történő bármilyen manipulációt tiltja, a román szervezet ezért figyelmeztette a szakszövetség vezetőit, hogy Japánban gond lehet a meccsek utáni doppingvizsgálatokkal. Kezdetben három brassói válogatott játékos – Laslo, Bazaliu és Bucur – nevét emlegették, újabb vér- és vizeletminta produkálására azonban tegnap már csak az első kettőt rendelték be. Mindkettő kulcsember, Laslo irányító, Bazaliu pedig a sérüléséből nemrég felépült Cristina Neagut hivatott tehermentesíteni a vb-n. Ugyanakkor az ANAD emberei rajtaütésszerű vizsgálatot tartottak a keret szállásán, s Bucuron kívül további öt játékost köteleztek azonnali vér- és vizeletminta szolgáltatására.

A Gazeta Sporturilor című napilap időközben felfedte, hogy a román bajnokság élvonalához tartozó brassói Corona együttesének játékosai egy helyi magánklinika rendszeres kliensei, ahol intravénás lézerkezeléssel igyekeznek elősegíteni a játékosok gyorsabb regenerálódását. A módszer számtalan áldásos hatása közül a krónikus gerincbetegségek, a porckorongsérv, a gerincferdülés, a mély ínhüvelygyulladás és a húzódások gyógyítása áll a legközelebb a sporthoz. A klinika szakorvosa szerint mindössze az általános fáradtság legyőzését szolgáló regenerációs kezelésen vettek részt a kézilabdások, szó sem volt vegyi beavatkozásról, a sportteljesítmény növelését szolgáló módszerek alkalmazásáról. „Egyszerűen jobban aludtak tőle, és másnap hatékonyabb munkát tudtak végezni” – fogalmazott az orvos.

Az irányító Laslo (jobbra) is gyanúba keveredett
Fotó: Europress/AFP

Az ANAD általános eljárása szerint a sportolóknak tíz napjuk van, hogy megjelenjenek az ügynökség által kezdeményezett meghallgatáson, ennyi idő viszont már nem áll rendelkezésre. A válogatott ugyanis szerdán reggel indul Japánba, és addig arról is dönteni kellene, hogy szerepeljen-e a két játékos az utaslistán.

A román szövetség elnöke, Alexandru Dedu által adott hétfő esti búcsúvacsorába mindenesetre alaposan „beletenyerelt” a doppinggyanú, hiszen aligha lehetett más a téma, mint az a dilemma: felvállalják-e a kockázatot? Ha ugyanis beigazolódik a tiltott módszer használata a világbajnokság csoportkörében Magyarország, Spanyolország, Montenegró, Kazahsztán és Szenegál ellen pályára lépő román válogatott játékosai esetében, az nemcsak a kézilabdázókra vonatkozó személyi konzekvenciákat jelentene, hanem a csapat eredményeinek megsemmisítését is, ami jelen esetben az olimpiai részvételi jog megvonása lenne.

Kedd estére megszületett a döntés: Laslo és Bazaliu utaztatását nem kockáztatják meg a románok. Mihai Covaliu, a Román Olimpiai Bizottság elnöke is maximális körültekintésre szólított fel, ugyanakkor aggályait fogalmazta meg, hogy az eset vajon milyen mértékben befolyásolta az olimpiai kvó­táért induló román válogatott hangulatát, koncentráltságát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.