Legendás befutók győzteseit láthatjuk a Tour de Hongrie-n + videó

Csütörtökön hivatalos lett a május 12–16. közötti Tour de Hongrie indulói listája, s a legnagyobb kerékpáros-körversenyeken (Tour de France, Giro d’Italia, Vuelta) rendszeresen részt vevő nyolc World Tour-csapattal felturbózott mezőnyben sorjáznak a kiváló bringások.

F. T.
Forrás: tourdehongrie.hu2021. 04. 29. 12:10
null
Forrás: tourdehongrie.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mezőny World Tour besorolású csapatai a következők: Trek-Segafredo (amerikai), BikeExchange (ausztrál), Jumbo-Visma (holland), Israel Start-Up Nation (izraeli), Astana-Premier Tech (kazah), Bahrain-Victorious (bahreini), Bora-hansgrohe (német), DSM (német). Ezek természetesen alapvetően a három nagy Grand Tour-versenyre készülnek, de a hozzánk érkező második soruk is nagyon erős, hiszen ezek az istállók a kerékpársport elit kategóriáját képviselik. A 42. Tour de Hongrie-n kilenc Pro Team is indul – ez a World Tour alatti szint –, négy kontinentális csapat, valamint a magyar válogatott. A 22 hatfős csapat 132 fős mezőnyt jelent. Öt kontinens huszonhét országából érkeznek hozzánk a kerékpárosok, a legtöbben – 23-an – Olaszországból.

A 42. Tour de Hongrie útvonala:

A szervezők tájékoztatása szerint a nevezési listán ott van a Jumbo-Visma menője, a holland Mike Teunissen, aki 2019-ben megnyerte a Tour de France első szakaszát, így a legendás sárga trikót is magára ölthette. Teunissen a 194,5 kilométeres Brüsszel–Charleroi–Brüsszel szakasz végén mezőnyhajrában néhány centivel előzte meg, hajrázta le az egyik legnagyobb sprinterklasszist, a szlovák Peter Sagant (Bora-hangsrohe).

Az idei magyar körverseny mezőnyéből az ausztrál Heinrich Haussler, a Bahrain-Victorious sprintere nyert már szakaszt a Tour de France-on és a Vueltán is. Az időfutammenő amerikai Chad Haga (DSM), az olasz Damiano Cima (Gazprom-RusVelo) és a szintén olasz Andrea Guardini (Giotti Victoria Savini Due) pedig a Girón volt már szakaszgyőztes.

Cima a 2019-es Giro d'Italia 18. szakaszán 170 kilométeren át szökött két társával, a mezőny a cél előtti utolsó métereken érte utol őket, de Cima fél kerékpárnyi előnyt megőrzött – két társát utolérték –, ez is legendás befutó.

Láthatunk világbajnokokat is: az ausztrál Damien Howson (BikeExchange) és a dán Mads Würtz Schmidt (Israel Start-Up Nation) időfutamban, a norvég Kristoffer Halvorsen (Uno-X Pro Cycling Team) országúti mezőnyversenyben nyert U23-as világbajnoki címet. S lesznek nemzeti bajnokok is a mezőnyben, a Bora-hansgrohe elhozza Peter Sagan bátyját, a szlovák bajnok Juraj Sagant, jön a lengyel időfutam bajnoki címvédő Kamil Gradek (Vini Zabu), s ha a koronavírus-betegségből felépülése engedi, ott lesz a rajtnál a magyar bajnoki trikós Filutás Viktor (Giotti Victoria Savini Due) is.

Ami a hazai versenyzőket illeti, a címvédő (Groupama–FDJ) ezekben a napokban a Giro d’Italiára készül, de a rajtlistán rajta kívül ott van mindenki, aki „számít” a mieink közül. Indul a másik World Tour-menőnk, a 2017-es Tour de Hongrie második helyezettje, Peák Barnabás (Team BikeExchange), s ott lesz a siófoki rajnál mind a négy Pro Team-tagunk, a 2016-os magyar bajnok Pelikán János (Androni Giocattoli Sidermec), a kétszeres magyar bajnok Kusztor Péter (Team Novo Nordisk), a 2019-es magyar körversenyen második helyezett Dina Márton és az ifjúsági olimpiai hatodik helyezett Fetter Erik (mindkettő Eolo-Kometa). Összesen tizenhárom honfitársunk sikeréért szoríthatunk majd.

A teljes rajtlista megtekinthető a verseny honlapján.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.