Világszenzáció: kétszeres olimpiai bajnokot vert egy ifjú magyar!

Lévai Tamás Varsóban elbánt a londoni és a riói ötkarikás játékokon is megkoronázott orosz Vlaszovval.

Forrás: MBSZ2021. 06. 14. 11:10
null
Lévai Tamás Forrás: MBSZ/UWW
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Birkózásban Varsóban rendezték meg – mindhárom szakágban – a nemzetközi szövetség utolsó rangsorversenyét a tokiói olimpia előtt: ez kötöttfogásban a nagy hagyományokkal bíró Pytlasinski-, szabadfogásban a Ziolkowski-emlékverseny volt, a nőknél szimplán Lengyel Nagydíjat hoztak tető alá.

A kötöttfogásúaknál a junior Eb-győztes, Lévai Tamás (77 kg) óriási bravúrral, többek között a kétszeres olimpiai, kétszeres világ- és négyszeres Európa-bajnok orosz Roman Vlaszov legyőzésével a dobogó második fokára állhatott. A 77 kilóba visszafogyasztó Lévai két győztes mérkőzés után az elődöntőben kétszer is kivédekezte Vlaszov lenti támadásait, a mérkőzés végül 1-1-re végződött, de a később szerzett pontjával a magyar versenyző jutott a döntőbe. A harmincéves Vlaszov a 2012-es londoni, majd a 2016-os riói játékokon is aranyérmes lett a 74, illetve a 75 kg-ban.

A fináléban Lévai Tamás számára aztán jött egy másik orosz, a világ- és Európa-bajnok Abujazid Mancigov, akivel már nem bírt junior Európa-bajnokunk, beleszaladt egy 9-0-s, technikai tusos vereségbe, így lett ezüstérmes. Ám azt senki sem veheti el tőle, hogy előtte legyőzte a sportág legendáját, aminek így örült:

Lévai Tamás nagy győzelmet aratott Varsóban
Fotó: MBSZ/UWW

Mint ismert, a tokiói olimpián a 77 kg-ban a világbajnok, négyszeres Európa-bajnok képviseli a színeinket, aki az ötkarikás játékokon 34 évesen befejezi a pályafutását. A válogatottban a helyére pedig immár nemcsak az Eb-ezüstérmes, 25 éves Lévai Zoltán pályázhat, hanem annak négy évvel fiatalabb öccse, Lévai Tamás is. Aki ugyan májusban a szkopjei U23-as Eb-n a 82 kg-ban lett ezüstérmes, de ez nem olimpiai súlycsoport. Ha olimpián szeretne indulni, akkor a 77 és a 87 kg között kell választania a jelenlegi kategóriákat nézve – pikáns helyzet állhat elő a családban.

Varsóban a zárónapi küzdelmek sem maradtak magyar bravúr nélkül. A junior vb- és Eb-első Takács István (87 kg) egy lengyel rivális után 2-1-re legyőzte a vb-ezüstérmes, tokiói kvótás üzbég Rusztam Aszakalovot, s a döntőben is csak 1-1-gyel, a később szerzett pontja miatt kapott ki a tavalyi Európa-bajnok ukrán Szemen Novikovtól. Varsóban született még két bronzérmünk is: a szokásosnál egy-egy súllyal feljebb szereplő Kecskeméti Krisztián (63 kg), valamint az idei 67 kilós U23-as Eb-aranyérmes Váncza István (72 kg) jóvoltából.

Ezen a héten kerül sor Törökországban a kötöttfogású Vehbi Emre-emlékversenyre, ahol a szakág mind a négy magyar tokiói kvótása – Korpási Bálint (67 kg), Lőrincz Tamás (77 kg), (87 kg) és (97 kg) – szőnyegre lép.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.