Lewandowski mesterhármassal válaszolt Håland duplájára

Erling Håland kilenc perc alatt sokkolta a Bayern Münchent, a Dortmund norvég csatára ennyi idő alatt két gólt szerzett az Allianz Arénában. De a bajorok Robert Lewandowski vezérletével fordítottak, és a hajrában 4-2-re megnyerték a Bundesliga legnagyobb rangadóját a 24. fordulóban.

Magyar Nemzet
2021. 03. 06. 20:29
Borussia Dortmund vs FC Bayern Munich
epa08805884 Dortmund's Erling Haaland (L) and Bayern's Robert Lewandowski (R) react after the German Bundesliga soccer match between Borussia Dortmund and Bayern Muenchen in Dortmund, Germany, 07 November 2020. EPA/FRIEDEMANN VOGEL / POOL CONDITIONS - ATTENTION: The DFL regulations prohibit any use of photographs as image sequences and/or quasi-video. Fotó: FRIEDEMANN VOGEL / POOL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Dortmund négy éve nyert legutóbb Münchenben a Bayern ellen, 2017 áprilisában 3-2-re győzött a Német Kupában Marco Reus és akkor még Pierre-Emerick Aubameyang, illetve Ousmane Dembélé góljaival. Utóbbi két játékos ma már az Arsenalt és a Barcelonát erősíti, a jelenlegi dortmundi sztárok közül pedig többen sérülés miatt hagyták ki a rangadót: Axel Witsel, Raphaël Guerreiro és Jadon Sancho sem léphetett pályára. Emiatt is a bajorok tűntek az egyértelmű esélyesnek.

Ennek ellenére úgy kezdődött a meccs, hogy érett a Dortmund régóta várt müncheni sikere. Erling Håland a második és a kilencedik percben is bevette Manuel Neuer kapuját, így rögtön 2-0 volt az állás a vendégek javára. Ilyen hideg zuhany ritkán éri a bajorokat hazai pályán, korábban konkrétan csak egyszer fordult elő, hogy kilenc perc alatt két gólt lőttek a Bayernnek Münchenben a Bundesliga történetében, 1977-ben a Duisburg csinálta meg.

S Håland bravúrjánál is érdemes megállni egy pillanatra: a norvég csatár ebben az idényben már négygólos a bajorok ellen. A legutóbbi játékos, aki egy évadon belül ennyiszer bevette a Bayern kapuját, volt, aki a 2016–2017-es idényben ötször volt eredményes.

Ahogy arra számítani lehetett, nem hagyta annyiban a dolgot Hans-Dieter Flick csapata, a 26. percben érkezett a szépítés: Leroy Sané szép passzából talált be. Ha pedig egy üzlet beindul… A lengyel csatár még az első félidőben kiegyenlített, miután Dahoud a tizenhatoson belül buktatta Kingsley Comant, Lewandowski pedig a 41. percben értékesítette a megítélt büntetőt. Az egykori dortmundi sztár összességében a 19. bajnoki gólját szerezte volt csapata ellen, ezzel Lewandowski vette be a legtöbbször a sárga-feketék kapuját a Bundesliga történetében.

Az első félidő góldömpingjét a másodikban sokkal óvatosabb futball követte, s már úgy tűnt, az eredmény sem változik, ám a 89. percben egy rövid dortmundi felszabadítás után Leon Goretzka egyből a kapuba lőtt. Ezzel összetörtek a vendégek, akik egy perccel később újra kapituláltak, Lewandowski lőtte ki a hosszút. A lengyel mesterhármasa egyben azt is jelentette, hogy már 31 gólos az idényben, amelyből még tíz forduló hátravan. Minden esélye megvan arra, hogy megdöntse Gerd Müller 40 találatos német gólcsúcsát.

Győzelmével a Bayern visszaállt a bajnokság élére, kétpontos előnnyel az RB Leipzig elé. Vereségével a Dortmund már négy pontra van a BL-indulást érő negyedik helytől.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.