Mahomes fizetése 158 milliárd forint lehet tíz évre + videó

Megszületett a modern kor sporttörténetének a legnagyobb összegű szerződése: a profi amerikaifutball-ligában, az NFL-ben címvédő Kansas Chiefs irányítója, Patrick Mahomes tízéves megállapodást kötött a klubjával, az ebben szereplő összeg 450 millió dollár. És ez még szinte semmi, ennél jóval többet is kereshet az új csúcstartó.

2020. 07. 07. 13:49
Super Bowl LIV
epa08189585 Kansas City Chiefs quarterback Patrick Mahomes hoists the Vince Lombardi Trophy after defeating the San Francisco 49ers to win the National Football League Super Bowl LIV at Hard Rock Stadium in Miami Gardens, Florida, USA, 02 February 2020. EPA/JOHN G. MABANGLO Fotó: JOHN G. MABANGLO

Megszületett a modern kor sporttörténetének a legnagyobb összegű szerződése: a profi amerikaifutball-ligában, az NFL-ben címvédő Kansas Chiefs irányítója, Patrick Mahomes tízéves megállapodást kötött a klubjával, az ebben szereplő összeg 450 millió dollár. És ez még szinte semmi, ennél jóval többet is kereshet az új csúcstartó.

A most 24 éves Patrick Mahomes a 2017-es börzén a tizedik helyén lett a Kansas Chiefs játékosa, a gyorsan sztárrá vált ifjú tehetség már második idényében 5097 passzolt yardig és 50 (!) touchdownig jutott, emellett ő lett a szezon legértékesebb játékosa, míg az előző, 2019-es kiírásban megnyerte együttesével a Super Bowlt, és egyben a döntő legértékesebb játékosának választották meg.

Jól hangzik, de amit most kapott a Kansas Chiefstől, az még jobban: a modern sport korában még soha senki nem kapott olyan szerződést, mint Mahomes. A hála persze érthető, hiszen a csapat a 2018-as idényében még elbukta az Amerikai Főcsoport döntőjét, egy évvel később, tehát a legutóbb viszont Mahomes Super Bowl-győzelemig vezette a gárdát, amely 1970 után, azaz ötven év elteltével ért újra a csúcsra. Mivel az irányítónak az újoncszerződéséből még van két év hátra, az új megállapodással a 2031-es szezonig kötelezte el magát, és a 12 év alatt összesen – feltételek teljesítése esetén – akár 503 millió dollárt is megkereshet.

A szerződésben szerepel egy 141 millió dolláros sérülési biztosítás is, tehát Mahomesnak bármi baja történik a pályán, ennyit biztosan megkap. Az átlagfizetése 45 millió dollár lesz, ez tízmillióval több, mint a második helyezett Russell Wilsoné (Seattle Seahawks). Jelenleg még a januárban visszavonult Eli Manning az NFL történetének a legjobban kereső játékosa, ő a karrierje során 252,3 millió dollárral gazdagodott. Mahomes a mostani megállapodással naponta 137 808 dollárt, óránként 5742 dollárt, percenként 96 dollárt, másodpercenként 1,60 dollárt keres majd a következő 12 évben. Ez a szerződés a baseballozó Mike Trout rekordját adta át a múltnak, ő 12 évre 426,5 millió dollárt kapott a Los Angeles Angelstől tavaly tavasszal.

Fotó: EPA/JOHN G. MABANGLO

Nem véletlenül írjuk azt, hogy ez a csillagászati összegről szóló szerződés a modern kor sportjában rekord, ugyanis korábban az index.hu a Forbes-ra hivatkozva írta meg, hogy minden idők legnagyobb pénzét kereső sportolója egy római kocsihajtó, bizonyos Gaius Appuleius Diocles volt, aki pályafutása során 35 863 120 sestertiust zsebelt be, amiből egy teljes évig etethette volna egész Rómát. Többen is megpróbálták ezt átszámolni mai viszonyokra, és 6,1 és 14 milliárd dollár körüli összegek jöttek, de a legrosszabb esetben is ez jóval több, mint amennyit bárki is keresett azóta a sportban, Michael Jordan vagyona például három éve 1,85 milliárd dollárra rúgott. A modern idők legnagyobb sportolói szerződését most kötötték meg, Mahomes kapott először legalább félmilliárd dolláros egyezséget.

Petrick Mahomes pályafutása tehát nem indul rosszul: még nincs 25 éves, de már nyert Super Bowlt, volt a Super Bowl és az egész NFL MVP-je, az év támadójátékosa, és most ehhez jön hozzá az, hogy ő a világ legjobban fizetett sportolója. Ahogy azt már megírtuk, az NFL, és így Mahones mérkőzéseit az új idénytől új televíziós csatorna közvetíti.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.