Bukhatja a Liverpool a bajnoki címet

Szabó Attila, a Premier League-ben szereplő Crystal Palace elemzője szerint közeledik az a pillanat, amikor ki kell mondani, hogy a bajnokság 2019-20-as szezonjának vége. Ez azt is jelentheti, hogy az éllovas Liverpool aranyérem nélkül marad. A fiatal magyar szakember az Origónak adott interjújában beszélt a PL pénzügyeiről és saját munkájáról is.

Magyar Nemzet
Forrás: Origo2020. 04. 08. 15:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány miatt leállt a Premier League is, és a folytatás bizonytalan. Szabó Attila szerint eleinte senki sem akarta elhinni, hogy mennyire súlyos lehet a helyzet. Londonban a Hyde Park is sokáig tele volt emberekkel, de ma már csak boltba vagy dolgozni járnak el a helyiek. Angliában akkor kezdték komolyan venni a vírusveszélyt, amikor a legnagyobb sportrendezvényeket is lefújták.

– A Premier League hatalmas gépezet, mérlegelni kellett, mekkora kiesést jelenthet a leállás, de végül a ligában is megjelent a fertőzés, akkor már értelemszerűen nem volt más megoldás. A világon a legtöbb pénzt megmozgató nemzeti bajnokságáról beszélünk, ahol hatalmas a nyomás a klubok, a szurkolók, a szponzorok és a közvélemény felől is – mondta el a Crystal Palace elemzője, aki a bércsökkentés körüli helyzetről is beszélt.

– Az olaszoknál megoldották kollektív bércsökkentéssel, Spanyolországban több klub is példát mutat, a Barcelona játékosai hetven százalékos csökkentésbe mentek bele. Angliában egyelőre elutasították a kollektív bércsökkentést, aminek több oka is van. A sztárjátékosok aggodalmukat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy nem tudják pontosan, hova is kerülne a pénzük, így például a két manchesteri csapat egy saját alapba teszi az összegeket, amit közvetlenül az egészségügyi szervezetekhez juttat el. Ne felejtsük el azt sem, hogy a kisebb csapatok perememberei nem font százezreket keresnek havonta, egy fiatalabb játékos pár ezer fontos fizetésének megnyirbálása akár megélhetési nehézséget is okozhat, pláne Londonban, ahol nagyon drága az élet.

Szabó Attila szerint egyelőre senki nem látja a fényt az alagút végén, az is benne van a levegőben, hogy törlik a szezont, mintha meg sem történt volna, és ugyanazok a csapatok indulhatnak a nemzetközi kupákban, mint egy évvel korábban. Így veszélyben lehet a Liverpool szinte már megnyert bajnoki címe is. Angliában arról is volt szó, hogy karanténba zárják a játékosokat, és elviszik őket egy semleges helyszínre, hogy zárt kapuk mögött ott fejezzék be a bajnokságot, de ez nem tűnik reális ötletnek.

Az interjú itt olvasható:

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.