Még egy esély az olimpiáért

A csütörtök este és a teljes péntek maradt arra, hogy női kosárlabda-válogatottunk tagjai túltegyék magukat a britektől elszenvedett vereségen, amivel együttesünk nem jutott a négy közé az Európa-bajnokságon. Egy nagyon fontos, ám nehéz feladat vár még a csapatra: ma Belgium ellen győznie kell (12.30, tv: M4 Sport), hogy a legjobb hatba kerüljön, így kijusson az olimpiai selejtezőre.

Pajor-Gyulai László (Belgrád)
2019. 07. 06. 8:19
null
Székely Norbert Raksányi Krisztina elszántságában is bízhat Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Vacsoráig még lehet keseregni, lehet sírni, de utána már mindenkinek a belgákra kell összpontosítania!” Ezt Raksányi Krisztina, a magyar válogatott csapatkapitánya mondta a többieknek, miután csütörtök este kiderült, a britek elleni vereség után Belgium ellen kell játszani az olimpiai selejtezőért. Könnyekben nem volt hiány, így valóban fontos volt, hogy a játékosok túltegyék magukat a kihagyott lehetőségen. Különösen azt volt nehéz megemészteniük, hogy nagyon is verhető ellenféltől kaptak ki, az utolsó másodpercekben megvolt a ziccer a győzelemhez, és érezték: nem az igazi tudásuknak megfelelően játszottak. Amikor például Horti Dórával az utolsó, a gyűrűről kifelé perdülő dobásról beszélgettünk – Határ Bernadett hibázta el néhány milliméterrel a dobást –, a 32 éves center kissé eltöprengve mondta:

– Lehet, azért nem ment be, mert nem szolgáltunk rá a szerencsére. A britek az első perceket leszámítva végig vezettek, jobban kosárlabdáztak, és inkább megérdemelték a győzelmet, mint mi.

Ehhez egyelőre nehéz, de nem is kell többet hozzáfűzni, ahogyan Raksányi Krisztina is mondta: most a belgákra kell összpontosítani. A szakmai stáb tagjai nem sokat aludtak, megnézték a helyszínen a Franciaország–Belgium negyeddöntőt, amelyet a franciák hosszabbításban nyertek meg, elemezték a britek elleni meccsünk felvételét, utána a belgákét, de közben sokat beszélgettek a játékosokkal, többségükbe négyszemközt is igyekeztek lelket verni. Tegnap egy edzés szerepelt a programban, ekkor már szó sem esett a britekről.

– Taktikailag helyretettünk néhány elemet, ami nem működött jól, és persze gyakoroltuk azt is, ami a belgák ellen sikerre vezethet – mondta utána Székely Norbert szövetségi kapitány. – Próbáltuk frissíteni is a lányokat, és éreztetni velük: a sportban éppen ez a szép, hogy azonnal lehet új feladatokra készülni, amelyek akár be is gyógyíthatják a tegnap szerzett sebeket. Nincs okunk lógatni az orrunkat, hiszen a magyar válogatott 1997 óta nem került be a nyolc közé Európa-bajnokságon, és azóta sokszor ki sem jutott a tornára, mi pedig most az utolsó előtti napig harcban állunk az ötödik-hatodik helyért, vele az olimpiai selejtezőért. Ugyanakkor tudjuk, rendkívül nehéz ellenféllel találkozunk, a belgáknál találjuk a világ egyik legjobb játékosát, Emma Meessemant, de nekik is vannak gyenge pontjaik, és nekünk ezeket kell megtalálnunk.

Ez tényleg nem lesz könnyű. Belgium az évtized második felére a világ élvonalába lépett. Korábban alig-alig kvalifikálta magát jelentősebb tornákra, de két éve, a legutóbbi Európa-bajnokságon bronzérmet szerzett, a tavalyi világbajnokságot pedig a negyedik helyen zárta.

Székely Norbert Raksányi Krisztina elszántságában is bízhat
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A kapitány által is említett, 192 centi magas Meesseman az Euroliga tavalyi és idei győztesének, az orosz Jekatyerinburgnak az alapjátékosa, természetesen állandó tagja a WNBA-nek is, de rajta kívül nagy név a sportágban a remek kezű Kim Mest­dagh vagy például a ponterős irányító, Julie Allemand is, Julie Vanloot pedig testközelből ismerhetjük, mert ő a PEAC-Pécs játékosa.

Amikor a britek elleni vereség után a csapat a magyar szurkolótábor előtt összeállt megköszönni a biztatást, a játékosok ezt a csatakiáltást találták ki: „Nem mondunk le az olimpiáról!”

Nem is szabad, elvégre van még rá egy esély.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.