Még várhatnak rájuk a veteránok

A riói olimpián bronzérmes férfipárbajtőr-csapatunkból „elfelejtett” Somfai Péter 39 évesen győzött a vívók országos bajnokságán – a döntőben simán verve a vb-címvédő Siklósi Gergelyt –, míg a női tőrcsapatunkból kiszorult Mohamed Aida 43 esztendősen lett ezüstérmes. S a tokiói játékok előtt még jobban is összekuszálhatják a hazai hierarchiát.

2019. 12. 23. 16:20
SIKLÓSI Gergely; SOMFAI Péter
A férfipárbajtőr 39 éves aranyérmese (jobbra) könnyedén verte a döntőben Siklósi Gergelyt, a világ idei legjobbját Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A női párbajtőr egyéni eredményhirdetése után a győztes Muhari Eszter a serlegéből elővarázsolta a mobiltelefonját, és megkérte a bal szélen álló egyik bronzérmest, hogy ő készítse el a dobogósok közös szelfijét – ez a legjobb pozíció, és manapság 17 évesen ilyesmire különösen illik figyelni. A BHSE ifjú tehetsége címvédőként nyert, a 2018-as sikere nagyobb szenzáció volt, meg is jegyezte, hogy a tavalyi tapasztalatokkal felvértezve kevésbé izgult. Riói olimpiai bajnokunk. Szász-Kovács Emese szülés után az év végén újra edzésbe állt, de az ob-ra nem nevezett be.

A Nemzeti Sportcsarnokban persze így sem csak a fiatalságra kellett figyelnünk a döntőkben, hanem – fogalmazzunk így – két felettébb rutinos pengeforgatóra is. Női tőrben a már 43 éves Mohamed Aida (UTE) a tizenkettedik egyéni bajnoki címéért lépett pástra, ám 14-12-re kikapott a ma már első számú hazai versenyzőnek számító klubtársától, Kreiss Fannitól. No persze az ezüst is megsüvegelendő, és a szakágban pikáns a helyzet. Az olimpiai kvalifikációs sorozatban csapatunk megfiatalítva, már Mohamed nélkül ugrott tokiói részvételt érő helyre, az elmúlt évtizedek klasszisa azonban hetedszer is szeretne ott lenni az ötkarikás játékokon. (Ez eddig egyetlen magyar sportolónak sem jött össze, a kardhérosz Gerevich Aladár és a szörfös Gádorfalvi Áron indult még Mohamed mellett hat olimpián.)

A férfipárbajtőr 39 éves aranyérmese (jobbra) könnyedén verte a döntőben Siklósi Gergelyt, a világ idei legjobbját
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az ob után férfipárbajtőrben is bonyolódott a helyzet. Az aranyérmet ugyanis a riói olimpián bronzérmes csapatunkból a 39 esztendős Somfai Péter (BHSE) szerezte meg, aki a döntőben simán, 15-7-re verte meg a regnáló világbajnokot, egyben klubtársát, az idei budapesti világbajnokságon megkoronázott Siklósi Gergelyt.

– Nagyon szerettem volna megnyerni ezt a magyar bajnokságot. Bizonyítani akartam, és nem csak magamnak, hanem mindenkinek, hogy harminckilenc évesen is felveszem a versenyt a húszéves fiatalokkal. S úgy néz ki, egyelőre nem kell átmennem a veteránok közé… A riói olimpia után nem állhattam le, mert Rédli András megsérült, szükség volt rám, de amikor később én kaptam pihenőt, majd visszatértem, akkor már nem igazán számoltak velem. Egészségügyi problémáim is adódtak, szenvedtem a mandulámmal, kiderült, hogy vashiányom van, ez nagyon nehéz időszak volt az életemben. Ám újra elkezdtek jönni az eredmények, a párizsi világkupán a legjobb tizenhatban voltam, itthon nyertem Magyar Kupa-fordulót, most az ob-t, szóval, jövök felfelé. És természetesen szeretnék visszakerülni a csapatba – szögezte le a BHSE-ben főállásban edzősködő Somfai, akit két tündéri kislánya is biztatott a lelátóról, és a döntő után be is rohantak hozzá a pástra.

A férfiaknál kardban a kétszeres olimpiai bajnok (Vasas) nem botlott meg, a döntőben magabiztosan, 15-10-re nyert Decsi Tamás (KVSE) ellen, tőrben Dósa Dániel (Törekvés), női kardban Márton Anna (MTK) végzett az első helyen. A csapatversenyek győztesei, férfiak, kard: Vasas, párbajtőr: BHSE, tőr: Törekvés; nők, kard: BVSC, párbajtőr: BHSE, tőr: UTE. A magyar vívás napján 25 születésnapos nagyság mellett 95 vívó és mestere kapott elismerést az idei világversenyes szereplések után, ami mutatja, hogy remek évet zárunk a sportágban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.