Megfagyva is villámgyorsak

Sokat elmond a magyar rövid pályás gyorskorcsolyázás erejéről, hogy a nemzetközi szövetség úgy vezette fel a debreceni Európa-bajnokságot: vajon kik szoríthatják meg Liu Shaolin Sándort és Liu Shaoangot?

2020. 01. 25. 14:04
LIU Shaolin Sándor
Liu Shaolin Sándor (balra) hibátlanul versenyzett Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokat elmond a magyar rövid pályás gyorskorcsolyázás erejéről, hogy a nemzetközi szövetség azt taglalva vezette fel honlapján a tegnap megkezdődött debreceni Európa-bajnokságot: vajon kik szoríthatják meg Liu Shaolin Sándort és Liu Shaoangot? Nos, a műfaj két legendás alakja biztosan nem, mert a hatszoros olimpiai bajnok orosz Viktor An – aki három ötkarikás aranyát még dél-koreaiként nyerte –, valamint a nem kevésbé színes egyéniség, Sjinkie Knegt kihagyják az Eb-t. A hollandok világbajnokát a phjongcshangi olimpia után a saját villás targoncája szorította a falhoz – be kellett volna húzni azt a fránya kéziféket –, de ez volt a kisebbik baj. Amikor hetekkel később be akart gyújtani a fatüzelésű kályhájába, saját magát lobbantotta fel, és emiatt még mindig nem hadra fogható.

S bár az oroszok és a hollandok jelen levő versenyzőire is figyelnünk kell, a a tegnapi selejtezős napon látványos erődemonstrációt tartottak: 500, 1000 és 1500 méteren is futamgyőztesként vették az első akadályt a mintegy 2500 fős közönség előtt. A rendezők a nyitónapra 1100 debreceni iskolást és a régióból 500 hátrányos helyzetű gyereket is meghívtak, akik nem csak Liuék futamai alatt tombolhattak. A férfiaknál Cole Krueger 1000 és 1500 méteren, a nőknél és Deanna Lockett mindhárom távon, Bácskai Sára 1000-en és 1500-on versenyben maradt, s mindkét váltónk bejutott az elődöntőbe.

– Egyelőre barátkozunk a jéggel és barátkozunk a hangulattal, nem nagyon emlékszem olyan versenyre, amelyre ilyen sokan kilátogattak volna az első napon – fogalmazott Liu Shaolin Sándor. – Ötszáz méteren úgy mentem fel a jégre, hogy mivel ezen a távon én vezetem a világkupa-pontversenyt, mindenképpen muszáj megmutatnom, mit tudok. Sajnos az első körben elment a korcsolyám éle, azonban ezt a helyzetet is jól tudtam kontrollálni – mondta olimpiai bajnokunk, aki nem nagyon figyeli a programot, hogy mennyi pihenője van két futam között, sőt még azt sem, kikkel korcsolyázik együtt.

Liu Shaolin Sándor (balra) hibátlanul versenyzett
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

– Csak azt nézem meg, hogy hányadik futamban vagyok és hányas pályán – árulta el Liu Shaolin, akitől megkérdeztük, mire emlékszik a 2013-as debreceni világbajnokságról, mert válogatottunkból egyedüliként, mint 17 éves zöldfülű, már akkor is korcsolyázott a Főnix Csarnokban. Legjobb egyéni eredménye egy 20. hely volt, de azóta nagyot fordult vele a világ.

– Arra emlékszem, hogy akkor leolvadt a jég, most viszont szétfagyunk. De inkább fagyjunk szét, mint hogy a jég olvadjon le! – jegyezte meg egy félmosoly kíséretében. Jászapáti Petra is azt mondta, talán még sohasem versenyzett ilyen hideg jégpályán.

Nos, miután az edzéseken a versenyzők panaszkodtak, hogy túlságosan puha a jég, az illetékesek alaposan lehűtötték, olyannyira, hogy több kolléga még a sajtóközpontban is nagykabátban püföli a billentyűzetet…

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.