Meglepetés! Két magyar indul az idei Giro d’Italián

A 2019-es Tour de Hongrie két magyar dobogósa egyaránt ott lesz a szombaton rajtoló Giro d’Italia mezőnyében, a 104. olasz kerékpáros körversenyen. A viadalon tavaly debütáló Valter Attila a Groupama-FDJ-ben, az újonc Dina Márton pedig Alberto Contador csapatában, az EOLO-Kometa keretében kapott helyet. Most először szerepel egyszerre két magyar a Girón.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 05. 04. 18:15
Valter Attila: Giro
Forrás: Facebook/Attila Valter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyik jó hír után érkezett a másik a magyar kerékpárrajongóknak. Előbb indulását jelentette be francia csapata, a Groupama-FDJ a Giro d’Italián, ami nem keltett különösebb meglepetést, hiszen a 22 éves magyar tavaly még a CCC csapatában remekül debütált az olasz körversenyen. Összetettben a 27. helyen zárt, legjobb szakaszeredménye pedig az utolsó előtti etapon elért kilencedik pozíció volt, ami igencsak figyelemre méltó eredmény volt, hiszen Bodrogi László 2007-es szereplése óta első magyarként szerepelt háromhetes versenyen.

Az eredeti tervek szerint a Tour de France-on 2014-ben harmadik francia Thibaut Pinot segítője lett volna az idei Girón Valter, ám a 30 esztendős csapatkapitány a hátfájdalmai miatt lemondta a részvételt. A magyar kerékpáros így talán még inkább kiteljesedhet, hiszen remek formában érkezik az olasz viadalra, miután a katalán körversenyen márciusban három szakaszon is bekerült a szökésbe, és egy nyolcadik, majd egy harmadik hellyel két etapon is a legjobb tízben zárt.

Valter szereplése tehát mát-már papírforma volt, Dina Márton indulásának bejelentése az EOLO-Kometa csapatában viszont a meglepetés erejével hatott. A 25 éves kerékpáros úgy fogalmazott: nagyon örül, ám emellett megilletődött és kissé tart is a Girótól, hiszen mégiscsak óriási versenyről van szó. Vasárnap este vált biztossá az indulása.

Az olasz bejegyzésű EOLO-Kometa a korábbi kétszeres Tour de France-, kétszeres Giro d’Italia- és háromszoros Vuelta a España-győztes Alberto Contador csapata, amely szabadkártyával indul a Girón. A keretben hat olasz és egy brit kerekes mellett kapott helyet Dina, akinek segítő szerepe lehet, a sík szakaszokon a 2018-as Tour de Hongrie-n győztes Manuel Bellettit, míg a dombosabb etapokon Francesco Gavazzit vagy Vincenzo Albanesét igyekszik majd jó pozícióban tartani a hajrában.

Saját céljait illetően úgy fogalmazott: mindenképp szeretné befejezni a viadalt, emellett legalább egyszer bekerülni a nap szökésébe: „Annál rosszabb nincs, ha valaki úgy fejez be egy versenyt, hogy meg se mutatta magát. Nem szeretnék ilyen ember lenni.”

A 104. Giro d’Italia szombaton Torinóból rajtol és május 30-án Milánóban ér véget.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.