Mégsem lesz idén Giro d’Italia-futam Magyarországon

Megszületett a döntés: idén mégsem lesz Giro-futam Magyarországon. A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) kedden jelölte ki az olasz kerékpáros körverseny új időpontját, ám októberben nem Budapestről indul a viadal.

2020. 05. 06. 13:51
null
Tavaly Székesfehérváron rendezték a körverseny utolsó szakaszát Fotó: MTI/Bodnár Boglárka
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A módosított versenynaptár szerint a Tour de France-t augusztus 29. és szeptember 20. között kívánják lebonyolítani, az olasz és a spanyol körverseny pedig összecsúszik, a Giro október 3-tól 25-ig tartana, a Vuelta október 20-án kezdődne.

Már az eredeti, májusi időpont elhalasztásakor számolni kell ezzel, s úgy tudjuk, immár meg is született a hivatalos döntés: októberben – az eredeti tervekkel szemben – nem rendeznek három futamot Magyarországon.

Ennek egyrészt biztonsági, egészségügyi okai vannak – így nem kell utaztatni a teljes mezőnyt a versenyszervezőkkel, a csapatok személyzeteivel együtt –, másrészt Magyarország nem egy lekorlátozott, szigorúan sportcélú eseményre, hanem úgymond egy sportos népünnepélyre fizetett be. Nem is keveset: a kormányhatározat szerint 7,8 milliárd forintot különítettek el a Giro magyarországi három futamára.

A magyar állam még nem fizette ki a licenc teljes összegét, s még kérdéses, hogy 2021-ben hasonló feltételekkel megrendezik-e a három itteni futamot, vagy a projekt végleg lekerül a napirendről.

Értesülésünket Sió Zoltán, a Giro magyarországi projektvezetője megerősítette, hozzátéve, eddig az összeg harmadát fizették az olasz partnernek, s ez nem vész el, mert természetesen beszámítják a későbbiekben. Az még nem dőlt el, hogy az idén elmaradt magyarországi szakaszokra mikor kerülhet sor.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.