Mikler-parádéval győztük le az oroszokat

Elképesztően izgalmas mérkőzésen 26-25-re legyőzte Oroszországot a magyar férfi kézilabda-válogatott a malmői Európa-bajnokságon. A meccs hőse Mikler Roland volt, aki az utolsó másodpercekben kivédte az egyenlítésért támadó oroszok ziccerét.

Szilágyi László (Malmö)
2020. 01. 11. 17:44
Mikler Roland
A Mikler Roland kulcsfigura volt, a tapasztalt kapus fontos védésekkel segített Fotó: Illyés Tibor Forrás: MTI/Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előzetesen leginkább verhető Oroszország ellen kezdte meg Eb-szereplését a magyar férfikézilabda válogatott.

Mikler Roland előtt a Hornyák, Máthé, Sipos, Bánhidi, Szita, Győri fal kezdett a magyar csapat első Eb-csoportmeccsén. Mikler Roland megint hozzátette a magáét a közösbe – de hát, ki, ha ő nem? A harmincöt éves kapus védett a szélről, fogott átlövést, sőt, még hétméterest is kipiszkált, kár, hogy a játékvezető újra dobatta az orosz játékossal, aki másodjára nem hibázott. Szóval, nem Mikleren múlt, és a többiek is felnőttek a feladathoz. lekötötte a védők figyelmét, Szita Zoltán bevágott kettőt a szaggatotton túlról, kár hogy a másik átlövő-társa, nem fogott ki valami jó napot az oroszok ellen.

Győri Mátyás az irányítóposzton néha meg-megvillant, a váltótársa, az Eb-újonc fradista, Nagy Bence is bezúdított egy sistergős bombát. Ha valamiért lehetett hiányérzetünk, akkor az a szélsőjáték: Hornyák Péter góllal kezdett a jobb oldalon, de aztán egy hiba után már nem próbálkozott többször. Szegény Bóka Bendegúz még helyzetig sem jutott el. Részben ült a taktika, a meccs előtt megálmodott „terelő hadművelet”: Győri és a szakmai stáb tagjaként jelenlevő is jelezte, hogy a jobb szél felé kell irányítani az ellenfelet. Dmitrij Szantalov lőtt legtöbbször, általában középről, a világ egyik legjobb szélsője, Timur Gyibirov is kísérletező kedvében, ezen mondjuk nem csodálkoztunk. Olykor a szegedi irányító, Dmitrij Zsitnyikov is elengedte a kezét, de bármennyire is akartak, nem tudtak meglépni az oroszok. Erre 11-9-es vezetésük idején volt a legnagyobb esélyük, de a csereként beállt Ligetvári Patrik feltalálta magát, azonnal két góllal jelentkezett, sőt, Sipos Adrián egy lerohanást vitt végig és Bánhidi Bence a felségterületéről villant, azaz fordított a magyar válogatott, 14-13-as előnnyel zárult az első félidő.

Nem fogyott a lendület, sőt: a támadásban eredményesen próbálkozó Balogh Zsolt, valamint az első gólját szerző szélső, Bóka Bendegúz révén már háromra nőtt a különbség, Balogh sikerrel végrehajtott hétméterese után 19-15 állt az eredményjelzőn. Eduard Koksarov szövetségi kapitány azonnal megnyomta az időkérést jelző gombot. Mikler kirúgta Gyiborov hetesét – ezzel az aktussal zárult volna az első tíz perc a második játékrészben. Nem bántuk volna, főleg, hogy Bánhidi a kapufát találta telibe, pillanatok alatt feljöttek kettőre az oroszok, Fekete Bálint kiállítása miatt még forróbb lett a levegő. Mikler Kovaljovot is megbabonázta, zsinórban a második hetesét is kivédte, egyelőre nem lett mínusz egy… – de villant a jobbkezes jobbátlövő, Szergej Koszorotov és 20-19-re alakította az állást.

Támadásban tanácstalannak tűnt a magyar válogatott, Gulyás István szövetségi kapitány idegesen toporgott, de még nem kért időt. Győri Mátyás léleknyugtató gólja elnapolta a kapitány döntését, majd még egyet bevágott az egyre bátrabban játszó tatabányai irányító, sőt, lehetett volna 24-20 is, ha Sipos nem a lécet találja telibe ziccerben, helyette Ligetvári Patrik kapott két percet, mert a kipattanónál odacsapott az egyik orosznak. Így sem lehetett gond: tíz perccel a vége előtt Szita szerencsés góljával visszaállt a négygólos különbség, 24-20. De még messze volt a vége… 25-21-ről pillanatok alatt 25-24-re jöttek fel az oroszok. A kapitány nem várt tovább, időkéréssel igyekezett lelket önteni a csapatba, de kiegyenlített az ellenfél. Balogh hetesből visszavette az előnyt, másfél perccel a vége előtt támadhattunk a kétgólos előnyért, de Bánhidi ziccert rontott.

Huszonnégy másodperccel a vége előtt időt kért Koksarov kapitány, Oroszország támadott az egyenlítésért, de Gyibirov ziccerét Mikler kivédte. A magyar válogatott 26-25-re győzött, folytatás hétfőn a világbajnok Dánia ellen (20.30, tv: Sport 1).

Magyarország–Oroszország 26-25 (14-13), Európa-bajnokság, csoportmérkőzés, Malmö.

Mikler: „Végre nem kísértett a magyaros balsors!”

Minden megszólaltatott magyar játékos a védekezést emelte ki az oroszok ellen, és azt hangsúlyozta, hogy a nagyobb akarás döntött az első Eb-csoportmeccsen. Mikler Roland szerint hamarabb is eldőlhetett volna a végül egygólos magyar sikerrel (26-25) zárult találkozó, ha végig kitart a koncentráció. A csapat így sem telhetetlen, először győzte le világversenyen az orosz válogatottat.

Mikler Rolandnál aligha volt boldogabb ember az oroszok legyőzése után. A Mol Pick Szeged válogatott kapusa oroszlánrészt vállalt a sikerből. – Legyünk őszinték, ennek a meccsnek nem mi voltunk az esélyesei, de sokkal jobban harcoltunk a győzelemért, mint az oroszok. Sokat segített a remekül teljesítő védőfal, voltak jó momentumaink, remekül működő pároskapcsolataink, és én tudom, vannak még tartalékaink. Ha kicsit jobban odafigyelünk támadásban, és nem adunk el annyi labdát, akkor még nagyobb különbségű is lehetett volna a győzelmünk – de ne legyünk telhetetlenek. A második félidő közepén volt egy-két megingásunk, a meccs vége felé pár lerohanást nem tudtunk végig vinni, de ennek ellenére nyerni tudtunk. Végre – hála isten – nem kísértett minket a magyaros balszerencse, Gyibirov helyzete után (Mikler védését követően – a szerk.) a kapufáról kifelé pattant a labda. Hétfőn a dánok ellen nem mi leszünk az esélyesek, de az oroszok ellen szerzett két pont birtokában boldogan mondhatjuk, megmaradt az esélyünk a csoportból való továbbjutásra. –

Balogh Zsolt is az akarat jelentőségét hangsúlyozta. – Azt kaptuk, amire számítottunk: az oroszok jó játékosok, de valahogy nem éreztem rajtuk az átütő erőt. Náluk rengeteg Bajnokok Ligájában edződő játékos szerepel, a keretük összértékét tekintve biztosan erősebbek nálunk, mégis valahogy elbizonytalanította őket, hogy nem tudtak minket letaszítani. A kétgólos vezetésük után is visszajöttünk. Természetesen voltak hibáink, amelyeknek köszönhetően a végén visszajöttek a meccsbe az oroszok. Kicsit hamarabb is eldőlhetett volna a mérkőzés, ha egy kicsit jobban összpontosítunk, de eladtunk labdákat, kihagytunk egy-két ziccert, szerencsére ez most belefért, mert az oroszok is sokat hibáztak. Büszke vagyok a csapatra. -

Bánhidi Bencét még nyomasztotta a hajrában kihagyott helyzete, de szerencsére nem ezen múlott a magyar győzelem. „Bosszankodtam, ideges voltam, mert a hajrában kihagytam egy kulcsfontosságú helyzetet, igaz, hetesgyanúsnak éreztem azt a szituációt. S ha az a helyzetem bemegy… Na, mindegy, nem agyalok ezen, az a lényeg, hogy nyertünk, a végén Roli kisegítette a csapatot egy elképesztő védéssel. A védekezésünk nagyon magas szinten működött, s ez biztató lehet a jövőre nézve.

Izlandi meglepetés a magyar csoportban

Az olimpiai és világbajnok Dánia nagy meglepetésre 31-30-ra kikapott Izlandtól az olimpiai kvalifikációs férfi kézilabda Európa-bajnokság szombati játéknapján Malmőben. A több mint 10 ezer szurkolója előtt játszó dán válogatott a szoros első félidőt követően a második felvonás elején egy 4-0-s sorozatot produkált, de az izlandiak a folytatásban egy 6-1-es szériával fordítottak. Dánia az 55. percben megint egyenlített, a továbbiakban viszont már csak egyszer talált be, így Izland – a tízgólos Aron Palmarsson irányításával – nagy meglepetésre nyerni tudott a csoportkör első fordulójában. A Telekom Veszprém dán irányítója, Rasmus Lauge Schmidt ötször volt eredményes. Grazban és Trondheimben már a második fordulót rendezték. Az A csoportban Montenegró egy góllal legyőzte Szerbiát. A MOL-Pick Szeged szerb jobbszélsője, Bogdan Radivojevic négyszer talált be, a Cegléd montenegrói beállója, Nemanja Grbovic mind az öt lövését gólra váltotta. A C csoportban a címvédő spanyolok magabiztosan győzték le a németeket. A Szeged spanyol légiósai közül a jobbátlövő Jorge Maqueda négy, a balátlövő Joan Canellas három gólt dobott. /MTI/

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.