Budapestért is küzd az emancipáció harcosa

A Fed-kupa nagyköveteként látogatott a sorozat döntőjének budapesti sorsolására a 39-szeres Grand Slam-bajnok amerikai teniszező, Billie Jean King, aki szívesen látna egy olimpiát a magyar fővárosban.

2020. 02. 12. 10:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fed-kupa globális nagyköveteként látogatott a sorozat döntőjének budapesti sorsolására a 39-szeres Grand Slam-bajnok amerikai teniszező, Billie Jean King, majd a látványos ceremónia után állt az újságírók rendelkezésére. A női teniszezők érdekvédelmi szervezete, a WTA megalapítója a mai napig fontosnak tartja a nemek közötti egyenlőséget, a 76 éves korábbi világsztár emlékeztet arra, hogy mit köszönhetnek a jelen klasszisai az elődeiknek. Billie Jean King beleszeretett Budapestbe, és szívesen látna egy olimpiát a magyar fővárosban.

Mi jusson az eszünkbe Billie Jean Kingről?

A nemek egyenjogúságáért folytatott küzdelem nagyon fontos, szeretném, ha ez jutna rólam az emberek eszébe. Ha már itt tartunk, hadd jegyezzem meg, engem azok a kritikák bántanak a legjobban, amikor azt gondolják, hogy kizárólag a nők egyenjogúságáért küzdök. Tévúton jár, aki azt feltételezi, hogy a nők csak a nőkért tudnak kiállni. Vajon miért nem lehet női elnöke az Egyesült Államoknak? Mert az emberek nagy többsége még mindig úgy gondolná, ha megválasztanák, akkor csak a nők jogait képviselné. Úgy gondolom, hogy egy vezetőnek az a feladata, hogy minden embert képviseljen vallási és faji előítéletek nélkül. Tizenhárom éves korom óta ez a hitvallásom. A Jóistentől lehetőséget kaptam arra, hogy ezt világszerte kinyilatkoztathassam. Óriási lehetőség, hiszen én is tehetek valamit azért, hogy a világ jobb hely legyen. A tenisz annak idején elitista sport volt, ami kizárt bizonyos társadalmi rétegeket. Azt akartam és azt akarom most is, hogy mindenki esélyt kapjon arra, hogy valóra váltsa az álmait.

Billie Jean King legendás amerikai teniszező, az első, 1963-ban megrendezett Fed Kupa-győztes amerikai válogatott tagja a londoni Queen's Tennis Clubban tartott sajtótájékoztatón 2019. június 27-én. Az eseményen bejelentették, hogy Magyarország rendezi meg az átszervezés alatt álló női tenisz Fed Kupa döntőjét 2020-ban, 2021-ben és 2022-ben.
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Kit tart a legtehetségesebbnek a feltörekvő generáció tagjai közül?

Sofia Keninről senki sem gondolta volna, hogy megnyeri az Australian Opent, de már megszoktuk, hogy a női teniszben mindig szinte a semmiből bukkannak fel új tehetségek. Egy fiatal újoncot sosem szabad alábecsülni, soha nem lehet azt mondani, hogy valaki túl lassú vagy alacsony, mert nem lehet tudni, mire képes a pályán. A női teniszben sok a jó játékos, Muguruza, Halep, Kenin, ma már szinte semmi sem számít meglepetésnek. Korábban is voltak meghatározó egyéniségek, mint Chris Evert vagy Martina Navratilova; ők nem indultak olyan sok fontos versenyen, mint manapság a fiatalok. Hozzáteszem, évekig én sem álltam rajthoz a Roland Garroson és az Australian Openen, a kiemelt tornák helyett a Virginia Slims amerikai körversenyen vettem részt. Engem nem annyira érdekeltek a major versenyek, fontosabbnak tartottam a csapatviadalokat, például a Fed-kupát.

Játékosként vagy edzőként élvezte jobban a Fed-kupát?

Mindig is csapatban gondolkoztam. Az edzősködés nagyon kemény feladat, napi 18-19 óra munka, szinte mindig úgy éreztem, hogy sosem lesz vége a napnak. De nem ez a lényeg, hanem az, hogy szerettem csinálni! Megadatott a lehetőség, hogy én legyek Venus Williams, Lindsay Davenport, Szeles Mónika és Mary-Joe Fernandez edzője. Mindannyian topjátékosok voltak. El tudja képzelni, milyen lehet őket edzeni? Elsősorban hatalmas felelősség.

Visszatérve a pénzkeresetre; miért nem érdekelték a nagyobb versenyek?

A régi időkben a Grand Slam-tornák még gyerekcipőben jártak, legalábbis a női mezőnyt tekintve. Nekem fontosabb volt a pénzkereset. A mi generációnk után Martina Navratilova indult legtöbbször egyesben és párosban Grand Slam-versenyen, ő volt a mai női profi tenisz előfutára. Az én időmben a Fed-kupa sokkal fontosabb volt, mint a Grand Slam-tornák, mert a major-versenyeken nem volt elég rangos versenyző, és nem is volt ilyen komoly pénzdíj, mint amit manapság meg lehet keresni a tenisszel. Az én korosztályom amolyan átmeneti generációnak számított: ugyan már nem 14 dollárt kerestünk óránként, de még nem voltunk tisztességesen megfizetve. Jelenleg Serena Williamsnek nem okozna komoly anyagi kárt, ha egy évig kevésbé venné komolyan a pályafutását. Ezt az anyagi biztonságot Chris Evertnek és Martina Navratilovának is köszönheti, akik kiharcolták, hogy több pénzt lehessen keresni a nagy tornákon.

Melyik Grand Slam-győzelmére a legbüszkébb?

Bármelyik wimbledonira. A teniszezők úgy tartják, ha nem nyertél Wimbledonban, akkor csak a régi idők átlagos győztese vagy.

Mi a véleménye arról, hogy a tenisztársadalom egy emberként kikelt Margaret Court ellen az Australian Openen és ahelyett, hogy megünnepelték volna a Grand Slam-győzelme ötvenéves évfordulóját, szinte titokban kellett átvennie a díjat?

Margaret megérdemli azt, hogy megünnepelték. Én magam is harcoltam azért, hogy az ő nevét viselje az egyik melbourne-i pálya. Történelmet írt a 24 Grand Slam-győzelemmel, a sportemberi teljesítményét elismerem. De amikor a homoszexuálisok ellen emelt szót, az számomra elfogadhatatlan. Nagyon bántott az ő nevét viselő pályán tett homoszexuálisok elleni kijelentése: ha a nevét adja valamihez, ha róla neveznek el egy pályát, az egyben felelősséggel is jár, hogy mindenkire nyitottnak kell lennie vallási és szexuális előítéletek nélkül. Csak azért mert valakinek a nevét viseli egy intézmény, még nem bélyegezhet meg másokat, mert ez kirekesztő gondolkodás.

Serena Williamsnek 23 Grand Slam-trófeája van, megelőzi-e valaha Margaret Courtot?

Attól függ, hogy ő mit gondol, mert ha hisz benne, akkor lehetséges. Az ő korában nagyon keményen meg kell dolgozni egy-egy győzelemért. Én negyven éves koromig játszottam, és kemény fizikai igénybevételnek voltam kitéve, hogy álljam a versenyt a többiekkel. Ma már nem feltétlenül vezethetik győzelemre Serenát az erős alapvonalütései, szélesítenie kell a taktikai repertoárját, hogy továbbra is legyen esélye a fiatalokkal szemben.

Nem sok teniszező mondhatja el magáról, hogy filmet forgattak az életéről. A 2017-es Nemek harca a férfiak és a nők közötti esélyegyenlőségről szól. Hogy tetszett Billie Jean King szerepében Emma Stone?

Fantasztikus volt a filmforgatás, hihetetlen élmény volt találkozni a színészekkel. Ugyanakkor azt mondom, a valóságot mindig jobban képviseli a dokumentumfilm. A Nemek harca inkább az emberi kapcsolatokról szól. Emma Stone? Az elején kicsit távolságtartó volt, de a forgatás során összebarátkoztunk, és boldogan mondhatom, hogy azóta barátnők vagyunk.

Ha megreformálhatná a mai teniszt, mihez kezdene?

A férfi és női tagszervezetet, az ATP-t és a WTA-t egyesíteném, és lehetővé tenném, hogy a férfiak és a nők akár egymás ellen is játszhassanak, mert ahogy korábban is mondtam, ezáltal jobbá tehetnénk a világot.

London, 2019. június 27.
Fürjes Balázs nemzetközi sportpályázatokért felelős kormánybiztos (j), Billie Jean King legendás amerikai teniszező, az első, 1963-ban megrendezett Fed Kupa-győztes amerikai válogatott tagja (k) és David Haggerty, a Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) elnöke (b) a londoni Queen's Tennis Clubban tartott sajtótájékoztatón 2019. június 27-én. Az eseményen bejelentették, hogy Magyarország rendezi meg az átszervezés alatt álló női tenisz Fed Kupa döntőjét 2020-ban, 2021-ben és 2022-ben.
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Babos Tímeáról mi a véleménye?

Nagyon erős, és határozott alapütésekkel rendelkezik. De nem ismerem őt személyesen, így azt sem tudom, hogy érzi-e, mi kell a győzelmekhez. Van-e elég hite, önbizalma? Nem tudom, hogy milyen a kapcsolata a Magyar Tenisz-szövetséggel. Néha adódnak kellemetlen helyzetek a szövetség és a játékos között, de mindig meg kell találni a megoldást. Néha feszültséget szülnek a nézeteltérések, de remélem, valaki tudja ezt kezelni. Úgy gondolom, hogy ez is hatással lehet Babos játékára. Ötven évvel ezelőtt nekem is voltak konfliktusaim az Amerikai Tenisz-szövetséggel, többek között fel akarták függeszteni a játékjogomat, majd 2006-ban nem csak egy teniszpályát, de egy teljes létesítményrendszert neveztek el rólam. A megoldásban mindig hinni kell, mert zöld ágra lehet vergődni az emberekkel. A kapcsolatokat ápolni kell, és soha nem szabad feladni a reményt. Mindig azokkal kell tartanunk, akik hisznek bennünk, akik győztes típusnak tartanak minket, legyenek azok családtagok, edzők, szurkolók, szerelmek, szülők vagy ismeretlenek. Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy olyan emberek támogattak, mint a szüleim.

A rengeteg hivatalos elfoglaltsága mellett jut ideje körülnézni Budapesten? Mik az eddigi tapasztalatai?

Budapest építészete lenyűgöző, bárcsak korábban is eljuthattam volna önökhöz! Fantasztikus, amit eddig láttam a városból. A Hősök tere és környéke a történelmi személyiségek szobraival egészen gyönyörű. Szeretem a történelmet, azt vallom, hogy minél jobban ismered a történelmet, annál jobban szereted önmagad, és minél inkább elfogadod a saját személyiségedet, annál jobban tudod alakítani a jövődet. Továbbra is szeretnék kapcsolatban lenni Magyarországgal, és remélem, hogy egy nap olimpiát rendezhetnek. Miért is ne? A gazdasági szempontok nagyon fontosak az olimpia rendezésekor, de még fontosabb, hogy a helyi lakosságnak is hasznára váljanak az ötkarikás játékok. Ezt néha nagyon nehéz elérni, de nem lehetetlen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.