Nem Michelisznek, de szólt a magyar himnusz Spanyolországban

Az időmérő után arra lehetett számítani, hogy Michelisz Norbertnek szól majd a magyar himnusz Spanyolországban, de végül volt csapata, a Zengő Motorsport örülhetett a győzelemnek Mikel Azcona révén a túraautó-világkupa (WTCR) idei utolsó előtti fordulójában a MotorLand Aragón pályán vasárnap.

Magyar Nemzet
2020. 11. 01. 15:40
null
Azcona Mikel (esp), Zengo Motorsport, Cupra Leon Competicion TCR, portrait , podium during the 2020 FIA WTCR Race of Spain, 5th round of the 2020 FIA World Touring Car Cup, on the Ciudad del Motor de Aragón, from October 30 to November 1, 2020 in Alcañiz, Aragon, Spain - Photo Frédéric Le Floc’h / DPPI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az időmérőn a tavalyi bajnok Michelisz két pole pozíciót szerzett a három versenyre, de ebből csak egyet tarthatott meg, miután óriási káosz alakult ki abból, hogy a sportbírók rosszul ítélték meg a pilóták pályaelhagyásait. Először Michelisz Q2-es gyors körét is elvették, így zárt a tizedik helyen, ami a fordított rajtrácsos futam első rajtkockáját jelentette volna neki. Csakhogy a videózás után utólag visszakapta az érvénytelenített körét, így a Zengő Motorsport spanyol versenyzője, Mikel Azcona ölébe hullott a pole pozíció.

A spanyol Mikel Azcona Michelisz után az első futamgyőztese a Zengő Motorsportnak – Fotó: Frédéric Le Floc’h /DPPI

A nyitóversenyen így is az élről indult Michelisz az időmérő első szakaszában aratott győzelmének köszönhetően, ám csak a hatodik helyen végzett. Mint utóbb kiderült, az egész futamon motorproblémával küzdött, ami a végsebességadatokból is szembetűnő volt. Michelisz autója 229 km/h-s csúcssebességre volt képes, ami a legalacsonyabb volt a mezőnyben, hyundaios társai közül Luca Engstler és Gabriele Tarquini is 241 km/h-t ment. A leintés után motort kellett cserélni Michelisz autójában, emiatt a második futamon a boxutcából indult a mezőny után, és végül a tizenötödik, pontszerző helyen ért célba.

Ezen a versenyen ugyanakkor Azcona kényelmes rajt-cél győzelmet aratott a Zengő Motorsport Cupráját vezetve. A magyar csapat először ért el első helyezést a legnagyobb túraautó-bajnokságban a 2015-ös hungaroringi forduló óta, amelyen még Michelisszel volt sikeres. – Hihetetlen érzés, lenyűgöző hazai pályán nyerni – mesélte örömittasan a spanyol Azcona. – Nagyon nehéz évünk van, az első hétvégén még a miénk volt a három leglassabb autó, most mégis győztünk.

A Zengő másik két versenyzőjének nem volt ilyen jó hétvégéje, Boldizs Bence az első versenyen kilencedik lett, a másodikon elektronikai meghibásodás miatt el sem indult, a harmadikon a 15. helyen intették le, Kismarty-Lechner Gábor pedig csak ez utóbbin, a 13. pozícióban zárva szerzett pontot Spanyolországban.

A harmadik versenyen Michelisz a hatodik helyről rajtolt, de rögtön a futam elején ki kellett állnia a boxba bal első defekt miatt, így végül körhátrányban a 16. helyen fejezte be a hétvégét, míg a zengős Azcona hetedik lett az utolsó futamon. Az idényben korábban kétszer dobogós Tassi Attila az egész hétvégén szenvedett a Hondával együtt, a 15. és a 14. hely után a harmadik futamon nem ért célba Aragónban.

A WTCR idényzáróját ugyanezen a pályán rendezik november 14–15-én, amikor legnagyobb esélyesként a bajnokságot 188 ponttal vezető Yann Ehrlacher (Link&Co), a 162 pontos Esteban Guerrieri (Honda) és az egyaránt 146 pontos Yvan Muller (Link&Co), Jean-Karl Vernay (Alfa Romeo) kettős küzdhet meg a bajnoki címért. A címvédő Michelisznek katasztrofálisan alakul az év, 73 pontjával mindössze 14. az idényzáró előtt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.