Szolnokon is játszott az NBA idei legjobb kosárlabdázója

A szerb Nikola Jokić, a Denver Nuggets centere lett az idény legértékesebb játékosa, azaz az MVP az észak-amerikai profi kosárlabdaligában (NBA). Ő mindössze a harmadik európai, aki kiérdemelte ezt az elismerést, ráadásul Jokićot korábban a szolnoki közönség is láthatta zsákolni élőben.

Magyar Nemzet
2021. 06. 10. 10:14
2021 NBA Playoffs - Denver Nuggets v Phoenix Suns
PHOENIX, AZ - JUNE 9: Nikola Jokic #15 of the Denver Nuggets rebounds the ball against the Phoenix Suns during Round 2, Game 2 of the NBA Playoffs on June 9, 2021 at Phoenix Suns Arena in Phoenix, Arizona. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, user is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. Mandatory Copyright Notice: Copyright 2021 NBAE Garrett Ellwood/NBAE via Getty Images/AFP (Photo by Garrett Ellwood / NBAE / Getty Images / Getty Images via AFP) Fotó: Garrett Ellwood / NBAE / Getty Images / Getty Images via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem volt sok kérdés afelől, hogy Nikola Jokić lesz az idei MVP az NBA-ben. A szakírók szinte egyhangú véleménye alapján kiáltották ki az év legjobbjának , ugyanis a 101 voksoló közül 91-en őt tették az első helyre. Jokić ezzel 971 pontot kapott, míg a második helyezett Joel Embiid, a Philadlephia 76ersből 586-ot, a harmadik (Golden State Warriors) pedig 453-at.

Jokić az alapszakasz mind a 72 találkozóján pályára lépett, meccsenként átlagban 26,4 pontot dobott, 10,8 lepattanót szedett le és 8,3 gólpasszt adott, s ezzel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a Denver Nuggets a harmadik helyen végzett a Nyugati főcsoportban. A 26 éves center mindössze a harmadik európai, aki MVP lett a német Dirk Nowitzki és a görög Jannisz Adetokunbo után.

Ki hitte volna ezt 2014-ben, amikor a Denver az NBA-draft 41. helyén választotta ki Jokićot, ami annyira jelentéktelennek tűnt, hogy az élő tévéközvetítésben éppen reklámblokkot adtak be, amikor rá került a sor...? Íme:

Jokić akkoriban hazájában a Mega Basket játékosa volt, amelynek színeiben Szolnokon is pályára lépett az ABA Ligában a 2014–15-ös idényben. Biztosan sokan emlékeznek a látványos zsákolására, de mindenképpen érdemes feleleveníteni:

A nem csak a centerekhez képest kimagasló passzjátékáról ismert Nikola Jokić a valaha volt leginkább hátul draftolt játékos a későbbi MVP-k közül. Ebben a tekinteteben korábban a legnagyobb meglepetést Steve Nash és Adetokunbo okozták, akiket a 15. helyen választottak ki. Center pedig 2000 óta nem kapta meg az MVP-trófeát, akkor Shaquille O’Neal érdemelte ki az elismerést.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.