Nyílt levélben vétóznák meg Mohamed Aida hetedik olimpiai indulását

A tőrözőnők kérik Lupkovics Dóra és Mohamed Aida az olimpiai csapatban betöltött pozíciójának az újratárgyalását.

2021. 05. 28. 11:09
null
tőrcsapat Forrás: Magyar Vívószövetség
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem csillapodnak a kedélyek azután, hogy a Magyar Vívószövetség elnöksége kedden kijelölte a tokiói ötkarikás játékokra utazók névsorát, és a női tőrcsapatba Mohamed Aida is bekerült – ezt most a saját csapattársai nyílt levélben vétóznák meg!

Feczer Viktor vezetőedző a Kondricz Kata, Kreiss Fanni, Lupkovics Dóra, Pásztor Flóra összetételű négyest jelölte, de hosszas vita és titkos szavazás után a grémium úgy döntött, hogy az olimpián egyéniben és csapatban Kondricz, Kreiss és Pásztor vív, a negyedik utazó pedig Mohamed Aida lesz, aki tartalékként – miként a többi tartalék a sportágban – nem az olimpiai faluban lakik, teljes jogú csapattagnak pedig a szabályok értelmében akkor számít, ha a csapatversenybe legalább egy asszóra becserélik.

A válogatási elvek alapján a hazai ranglista első helyezettje, Kreiss Fanni automatikus induló lett. A többiek részvételéről Feczer Viktor vezetőedző és Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány javaslata, a szakmai bizottság véleményezése alapján az elnökség döntött a kedd éjszakába nyúlt zárt ülésen. Udvarhelyi Gábor a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy ő miért javasolta Mohamed Aida indulását Lupkovics Dóra helyett.

– Nem az érzelmeket kell nézni, hanem a magyar érdeket. Négy versenyző utazhat, Mohamed Aida pedig a hazai válogatók alapján a harmadik a rangsorban Kreiss Fanni és Kondricz Kata mögött, Pásztor Flóra a negyedik. Az olimpián hárman indulhatnak egyéniben, és ennek a három versenyzőnek kell kezdeni a csapatversenyben. Pásztor Flóra remekül teljesített a csapatkvalifikációban, ezért került most be az első háromba. Aida, miként a többi tartalék, nem az olimpiai faluban lakik majd, de a csapatversenyre becserélhető lesz. Semmiképpen nem tartom igazságtalan döntésnek, hogy így alakult – szögezte le a szövetségi kapitány.

A hazai válogatók alapján kialakult rangsor független a világranglistától, amely értelemszerűen csak a nemzetközi versenyeken elért eredmények alapján áll össze. Ezen Kreiss a 20., Mohamed a második legjobb magyarként a 29., Kondricz az 58., Lupkovics a 76., Pásztor a 92.

A csapatkvótát nagy hajrával a Kreiss, Kondricz, Pásztor, Lupkovics összetételű négyes harcolta ki, alapvetően a Kreiss, Kondricz, Pásztor trió vívott. A csapat tagjai ugyanakkor az olimpiai kvalifikációs sorozatban gyakran hangsúlyozták, hogy a sikerek nagyban köszönhetők a példás csapatösszetartásnak.

– Amikor karanténban voltunk, Skype-on beszélgettünk a csajokkal, a szabadabb nyári időszakban pedig Lupkovics Dóriék nyaralójában töltöttünk el együtt néhány napot, otthon is gyakran átjártunk egymáshoz – nyilatkozta január közepén a Nemzeti Sportnak Kreiss Fanni. – Dórival szinte egyszerre lettünk koronásak, így első kézből tudtunk tapasztalatot cserélni, amikor pedig kiszabadultunk a bezártságból, lejártunk a többiek edzésére zsűrizni. Jó, hogy újra ott vagyunk egymásnak az egyre keményebb edzéseken, szeretünk együtt lenni, erősítjük egymást.

Pásztor, Kondricz, Kreiss és Lupkovics között megvan az összhang
Forrás: Magyar Vívószövetség

A történetben nyilvánvalóan attól sem lehet elvonatkoztatni, hogy Kreiss Fanni 32, Lupkovics Dóra 28, Kondricz Kata és Pásztor Flóra egyaránt 22 éves, Mohamed Aida pedig 45. Az elmúlt szűk három évtized legeredményesebb hazai tőrözőjének számító Mohamed már akkor vb-ezüstérmes volt egyéniben (1993), amikor Kondricz és Pásztor még óvodába járt.

A Kreiss, Kondricz, Pásztor, Lupkovics négyes a Facebookon pénteken közzétett nyílt levelében kéri „Lupkovics Dóra és Mohamed Aida olimpiai csapatban betöltött pozíciójának újratárgyalását”.

A kvótaszerzésről az alábbiakat írják:

„Egy esélytelennek tartott csapatként indultunk, a sikerünk az egységünknek, összetartásunknak és a végtelen munkánknak volt köszönhető. Mindeközben Aida a csapatmunkában nem vett részt, a közös pszichológiai foglalkozásokat, erőnléti edzéseket nem látogatta a sikertelen világbajnokság után. Amikor először kijutó helyen álltunk, újra elkezdett részt venni a közös felkészülésben. Ahogy egyre közelebb kerültünk a kvótához, annál több cikk jelent meg, amikben Aida sérelmezte, hogy ő miért nincs a csapatban.”

A versenyzők egyúttal sérelmezik, hogy a csapatkijelölés óta a média szerintük kizárólag azzal foglalkozik, hogy Mohamed Aida a hetedik olimpiájára készül.

„Arról semmi hír, hogy Kreiss Fanni, a csapat vezéregyénisége, Magyarország legjobb női tőrözője hogyan készül, és akik kivívták az indulási jogot, hogyan vélekednek, ugyanis, ha nem sikerül megszerezni a csapatkvótát, akkor nem lenne miről beszélni, Kreiss Fanni lenne az egyetlen induló” – írja a négy versenyző.

Nos, az biztos, hogy most valóban van miről beszélni…

FRISSÍTÉS!

Rendkívüli elnökségi ülést tartott péntek este a Magyar Vívószövetség, ezen formai okok miatt ismét szavazni kellett az olimpiai utazókról. A válogatott személyi összetétele azonban nem változott, így a női tőrözőknél Mohamed Aida készülhet a hetedik olimpiájára, vagyis csapattársai hiába protestáltak ellene.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.