Csúnyán mellényúlt az Újpest Michael Oenning szerződtetésével

Roderick Duchatelet, az Újpest FC tulajdonosa idegen testként ténykedik a magyar labdarúgásban. A külön utas attitűd akár rokonszenvet is ébreszthetne, ám a belga üzletember bizonyos szempontból önként vállalt nehéz helyzetét rendre rossz döntésekkel tetőzi. Ezek közül is kiemelkedik a téli edzőváltás. A decemberben menesztett Predrag Rogan két győzelemmel zárta, német utódja viszont három vereséggel kezdte az évet. Az Újpest a 19. forduló után ismét kieső helyen tanyázik, s ami ennél is nagyobb baj, jelenleg egyértelműen az egész labdarúgó NB I leggyengébb csapata. Bravúr lenne, ha nem esne ki.

N. M.
2021. 02. 04. 12:15
null
Michael Oenning magányossága Forrás: Újpestfc.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem játszott jól a Ferencváros, mégis simán, 4-0-ra kiütötte az Újpestet. A találkozó utáni sajtótájékoztatóra Michael Oenning meglehetősen meggyötörten érkezett, s hosszasan értékelte a mérkőzést:

– Természetesen senki nem akarja elveszteni a derbit, de azzal is tisztában vagyunk, hogy milyen helyzetben van a csapat. El kell fogadnunk, hogy a jelenlegi állapotunkban nem voltunk képesek arra, hogy megverjük a listavezetőt. Bár nagyon sok energiát fektettünk a mérkőzésbe, elsősorban az első félidőben, amikor egyáltalán nem voltunk félénkek, nagyon határozottan mentünk előre, jól szervezetten játszottunk, de sajnos nem lőttünk gólt. Amikor megkaptuk az első találatot, akkor a védelemnek jobban kellett volna reagálnia, hisz összesen három passz volt, és már bent is volt a labda. Ettől függetlenül a szünetben úgy érzetük, hogy van még lehetőségünk, átbeszéltük a dolgokat, úgy gondoltuk, hogy képesek vagyunk még ebbe a meccsbe többet beleadni. Aztán kijöttünk a második játékrészre, és megtörtént az a peches öngól. Mindenki tisztában volt azzal, hogy egyáltalán nem lesz könnyű menet ezt a meccset megnyerni, de meg kell tenni mindent ennek érdekében. Én is próbáltam nagyon sok változtatást eszközölni, sokat is cseréltem, pont azért, mert mindenkire szükség van, mindenkinek kell, hogy legyenek játékpercei. Minél több játékost meg akartam nézni, milyen a fizikai állapota, az erőnléte, mindenkit megpróbáltam mozgósítani. Kemény kihívás a tabella élén álló csapattal szemben helytállni. Ez a mai vereség nyilvánvalóan fájó, de nem szabad, hogy demoralizáljon bennünket, előre kell tekintenünk, fel kell készülnünk a következő feladatra, hogy végre az idei első pontokat megszerezhessük.

Michael Oenning magányossága
Fotó: Újpestfc.hu

Oenning utolsó szavaival csak rátért a lényegre. Az Újpest az idei három meccsén egyetlen pontot sem szerzett, ráadásul kétszer is súlyos vereségbe szaladt bele. A Fehérvár 5-0-ra, a Ferencváros 4-0-ra nyert a Szusza Ferenc Stadionban, a kettő között pedig 3-2-re kikapott Mezőkövesden.

Emlékezetes, hogy az ősszel is nehéz heteket élt át az Újpest. Ám az akkori válságra volt egzakt magyarázat, a koronavírus-járvány a lila-fehéreket sújtotta a legjobban az egész NB I-ben. Amikor túljutott a csapat a nehéz időszakon, összeszedte magát, s az évet már egészen jól zárta. Az év utolsó két meccsét megnyerte, december 20-án a Honvédot, december 23-án pedig a ZTE-t győzte le.

Az akkori edző, Predrag Rogan sorsa akkor meg volt pecsételve, az egerszegiek elleni siker után ő maga jelentette be, hogy kénytelen távozni.

Az általános értékelés után szerda este záporoztak a kérdések Michael Oenning felé. Arra is felelni kellett, felelősnek érzi-e magát a kudarcokért.

– Természetesen én is felelős vagyok, hiszen én vagyok a vezetőedző

– válaszolta a német tréner. – Persze nagyon könnyű felelőst találni, ha nem jönnek az eredmények. Elsősorban a csapat és a közöttem lévő kapcsolaton múlik a sikeresség, kemény küzdelem lesz, nehéz ezzel megbirkózni. Azt hiszem, a csapatszellem még jobban megerősödik a történtektől. Csak magunkra számíthatunk.

Ez ám a ciki, Heister vigasztalja Tallót. Térdre rogyott az Újpest
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Mit mondjunk, nem éppen meggyőző válasz. Miként Stieber Zoltáné sem volt az, amikor a találkozó után az M4 Sport riportere azt kérdezte tőle, megbíznak-e az edzőben. A válasz természetesen mi más lehetett volna, hogy persze, igen, ám Stieber metakommunikációja már messze nem volt ilyen meggyőző.

Az is felettébb elgondolkodtató, ahogy Berta Csaba nyilatkozott a derbi előtt.

– Ahogy a Debrecen, az MTK vagy korábban a Puskás Akadémia ki tudott esni a tizenkét csapatos NB I-ből, úgy előfordulhat, hogy az Újpest kiesik, és ez másik nyolc csapattal is megeshet – mondta a Jazzy Rádiónak, ahogy arról korábban beszámoltunk. Szó se róla, a derbire nem éppen így szokás feltüzelni a csapatot.

Szombaton az MTK vendége lesz az Újpest, az sem ígérkezik könnyű mérkőzésnek. Michael Oenning szerint a sikerélmény összekovácsolhatná a csapatát. Ám mi lehet az újabb kudarc következménye? – tehetjük fel a nem is annyira költői kérdést.

Roderick Duchatelet kénytelen lesz ismét átgondolni a csapata helyzetét.

Az Újpest az előző idényben is kötéltáncot járt a bennmaradásért, s most úgy tűnik, még annál is nehezebb dolga lesz, ha nem akar kiesni a másodosztályba.

Hitehagyottan

Szergej Rebrov, a Ferencváros vezetőedzője tömören, ám annál velősebben értékelte a találkozót: „Úgy gondolom, az Újpest kicsit hitehagyottá vált az öngól után. Négyet lőttünk, de lőhettünk volna többet is.” Így igaz.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.