Olajra lépett

Ivan Petrjak ötszörös ukrán válogatott szélső tavaly nyáron kölcsönbe érkezett a Sahtar Donecktől. Remekül játszott, oroszlánrészt vállalt a bajnoki cím megszerzésében.

Ch. Gáll András
2019. 05. 08. 15:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Petrjak-ügy kibontakozása, lecsengése, utóélete picit tragikomikus. Azt a jelzőt nem szeretem, hogy magyaros, ilyen dolgok nyilván máshol is előfordulnak.

Tehát Ivan Petrjak, ez a 24 éves, ötszörös ukrán válogatott szélső tavaly nyáron kölcsönbe érkezett az Üllői útra a Sahtar Donecktől. Remekül játszott, hat góljával, tizenkét gólpasszával oroszlánrészt vállalt a bajnoki cím megszerzésében.

Közelgett a bajnokság vége, a Fradi szerette volna megtartani egyik legjobbját. Igen ám, de május 4-én, az Újpest elleni derbi napján az M4 Sport honlapján megjelent egy fotó Petrjak öltözőszekrényével, az ajtón zöld szalaggal leragasztva a játékos mezszáma, a 34-es. (Enyhén durcás reakció a klub egyik alkalmazottjától.) Majd jött a közlemény is, Petrjak aláírt a Vidihez.

Ezek a tények, a többi már találgatás. Petrjak szombat óta nem nyilvánult meg, a Vidi sem, Orosz Pál, a Ferencváros vezérigazgatója szerint elfogadhatatlan, ami történt. A klub elment a lehetőségei határáig, sőt azon is túl, de Petrjak szájából „olyan horribilis összeg hangzott el”, amit nem tudtak és nem is akartak kifizetni. Szergej Rebrov vezetőedző inkorrektnek tartja a játékos lépését, úgy érzi, honfitársa nem önállóan döntött, „súgókra” hallgatott.

És most jöjjön az, amit mi tudunk.

Hajnal Tamás sportmenedzser már Rinat Leonyidovics Ahmetovval, a Sahtar tulajdonosával, ötmilliárd dollárra becsült vagyonával a földkerekség 216. leggazdagabb emberével is megállapodott Petrjak megvásárlásáról. A szélső pénteken azt mondta, hétfőn, május 6-án alá is írja a kontraktust. De azt már aláírták szombaton – nem a Fradival, hanem a Vidivel. Sokak szerint Petrjak csak azt tette, amit a legtöbb profi/zsoldos tett volna – a jobb ajánlattal előálló klubot választotta. Mennyiért? Erről persze senki sem beszél, csak rébuszokban. Orosz Pál megfogalmazása („horribilis összeg hangzott el”) értelmezhetetlen. Mennyi az annyi? Jó lenne végre hivatalos forrásból hallani, mifelénk mekkora összeg „horribilis”.

Úgy tudjuk, a magyar futballban rekordösszegű fizetésért írt alá Petrjak Fehérvárra, s a Fradi a végső licitet már nem tudta – nem akarta – tartani. S hogy mennyit fizetett a Vidi a Sahtarnak a szélsőért? Nos, a mértékadó Transfermarkt honlap kétmillió euróra taksálja Petrjak piaci értékét, úgy tudjuk, a Vidi ezt meg is adja – hivatalos információ persze nincs. Petrjaknak két ügynöke van, Igor Pirozsenko és Alekszandr Jakovenko. Utóbbi szerint a Fradinál csak akkor kaptak észbe, amikor a Vidi is megtette az ajánlatát, de akkor már késő volt.

Végül vissza informátorunkhoz: Petrjak egyetlen „apróságot” kivéve fair volt, nem lehet szemrehányást tenni neki, hiszen csak a jobb ajánlatot fogadta el. Paintsil után másfél évvel Petrjakot is tisztázatlan körülmények között sikerült elveszíteni.

Csakhogy itt van az „apróság”: Petrjak pénteken szóban megegyezett Hajnalékkal, aztán elkezdett sumákolni, akár egy csínytevésre készülő kisgyermek, majd aláírt az olajipari mamut által kistafírozott Mol Vidihez.

Ilyesmi még a profivilág farkastörvényei között sem járja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.