Kikapott a Siófok a Nantes ellen az Európa Liga döntőjében

A Siófok 36-31-re kikapott a francia Nantes ellen az Európa Liga döntőjében. Ami az elődöntőben az Ikast ellen sikerült, az most nem jött össze. Megérdemelt a franciák sikere.

Szilágyi
2021. 05. 09. 19:40
TTH Gabriella; Guialo, Isabel; Bouktit, Sarah; Begon, Lilou
Tóth Gabriella sem hozta azt, amit tud Fotó: MTI/Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hihetetlenül izgalmas elődöntő után a Siófok a francia Nantes ellen lépett pályára a női kézilabda Európa Liga fináléjában. A magyar együttes 17 veretlenül lejátszott mérkőzés után jutott el a második számú európai klubsorozat döntőjébe.

Zdravko Zovko csapata edző a dán Ikast elleni hosszabbításba torkolló meccs után várta a döntőt, a Nantes a négyes tornát rendező Baie Marét győzte le.

A Nantes története során először játszhatott európai kupadöntőt – nyolc évvel azután, hogy feljutott a francia élvonalbeli bajnokságba.

A 2018–2019-es idényben a Siófok nyerte meg az EHF-kupát, majd a sorozat 2019–2020-as kiírásban hiába jutott be újra a négyes döntőbe, azt a koronavírus-járvány miatt törölték – így a magyar együttes a címvédésért küzdött a Nantes ellen.

Jó kezdés után főleg támadásban bizonytalanodott el a címvédő, a szélekre ritkán került ki a labda, a Nantes-ban Bruna de Paula vitte a prímet. Az iránytó egy az egy ellen bárkit kicselezett, s ha az ő semlegesítésére koncentráltak a siófokiak, remekül hozta helyzetbe a társait. Hiába kezdett bravúros védésekkel Szikora Melinda, a többiek legtöbbször kiszolgáltatott helyzetbe hozták. Tomori Zsuzsanna lövései nem ültek, és Kiss Nikolett sem tudott kibontakozni.

Jezic (feketében) is passzív volt a döntőben
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A Nantes viszont igen, a francia csapat négy góllal húzott el, Zovko időt kért. Öt perc telt el a negyedik és az ötödik siófoki gól között, egyedül Gnonsiane Niombla, a francia olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok játékos tartotta a lelket a magyarokban. De ő kevés volt, 11-6-nál megint öt gól volt a különbség. Ám bő egy perc alatt 11-6-ról 11-9-re zárkózott a magyar csapat.

A félidő hajrájában megint volt egy elhúzódó rövidzárlat, a Nantes négygólos vezetésével ért véget az első játékrész.

Majd francia találatokkal folytatódott a döntő. A meccs során először már hat góllal is vezetett a Nantes, innen kellett (volna) visszakapaszkodni. 20-14-es francia előnynél került először emberhátrányba az ellenfél. Ezt sem sikerült kihasználni, állandósult a Nantes hat-hét gólos előnye. Tomori, Kiss és Niombla sem fogott ki jó napot, a szélekre ritkán jutott el a labda, és Szikora sem halmozta a bravúrokat, ahogy a szombati elődöntőben tette.

Negyed órával a vége előtt hat góllal vezetett a Nantes, és sajnos volt még lejjebb is. 32-24-re húzott el a francia csapat. Innen vissza tudott jönni mínusz ötre a Siófok, 32-24-ről 33-29-re. De Paula nem lankadt, a franciák irányítója bevágott egy nagy gólt, Zovko mester négy perccel a vége előtt kért időt. 34-31-re alakult az állás két és fél perccel a vége előtt. Godart beállóból szerzett góljával dőlt el a meccs. 36-31 lett a vége. A Nantes nyerte meg a női kézilabda Európa-ligát.

EHF Európa Liga, döntő: Siófok–Nantes 31-36 (13-17), a harmadik helyért: Baie Mare–Ikast 33-31.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.